Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Без майтап

14 факта за бирата, които може и да не знаете!

Публикувано

на

Немският закон за бирата от 1516 г. или т.нар. ‘Reinheitsgebot’, е от огромно значение за любителите на пивото по цял свят. Законът повелява, че немската бира може да бъде произведена само с помощта на 4 съставки: вода, малц, хмел и мая. В чест на неговата 500 годишнина събрахме 14 удивителни факта за бирата.

В живота има малко неща, които са независими от времето и винаги ще имат значение, те не излизат от мода и остават все така актуални, въпреки изминалите години. Немският закон за чистотата на бирата от 1516 г. със сигурност е едно от тези неща. Днес ще отбележим тази сериозна годишнина като разгледаме няколко наистина любопитни факта за бирата.

Четете и се забавлявайте с тези интригуващи моменти от историята на най-широко консумираната алкохолна напитка в света.

#1. През 1516 г. е създаден закона за Чистотата на бирата „Reinheitsgebot“

Този закон е въведен от немския херцог Вилхелм IV и Лудвиг Х на 23 април 1516 г. в Инголщат, Бавария. Целта му била да въведе държавно регулиране на производството на бира, за да се подобри качеството ѝ тъй като по това време тя е била важен елемент от ежедневието на населението. Първоначално този закон е въведен, за да се грижи за качественото производство на бира на територията на херцогство Бавария, но с течение на времето все повече области го приемат, като през 1906 г. законът става валиден за цялата територия на Германия.

#2. Монаси подобряват производството на бира през Средновековието

Много отдавна бирата се е правела само в домашни условия. В един ден се е правел хлябът, а на другия бирата. Смесвали се хмел, малц, вода и дрожди, за да започне ферментационния процес, чийто двигател бил околния въздух. През Средновековието обаче монасите приютили голяма част от производството на бира в манастирите. Те наблюдавали и проверявали отделните производствени процеси и така постепенно ги подобрявали като и до днес техния подход за производство се приема за много професионален.

#3. Чистотата на бирата е залегнала в закона на Германия!

Това, което познаваме като Закон за чистотата на бирата от миналото днес е част от съвременното законодателство на Германия. Както вече споменахме той гласи, че за производството на бира могат да се използват само вода, малц, хмел и мая. Всяка пивоварна в Германия, която произвежда пиво според Закона за чистотата на бирата, създава пиво, в което не се влага нищо друго, освен посочените съставки, напитка защитена от използването на т.нар. E-та и други изкуствени добавки, които са разрешени при производството на бира в ЕС.

Властите в отделните немски провинции са отговорни за надзора и спазването на тези законови разпоредби, така както отговорно правят това и за всички останали храни и напитки.

#4. Доказано е: бирата не кара мъжките гърди да растат.

Хмелът съдържа вещества наречени фитоестрогени, които са химикали, работещи подобно на хормоните. Тъй като количеството на хмела в бирата е недостатъчно, за да имат тези вещества някакъв ефект, фитоестрогените не оказват влияние върху човешкото тяло. Твърдението, че бирата съдържа женски хормони (естрогени), които могат да накарат мъжките гърди да порастнат е научно опровергавано много, много пъти.

#5. При варенето на бира използването на добавки понякога е позволено

Няма правила без изключения, дори когато става въпрос за Закона за чистотата на бирата. В Германия също могат да бъдат произведени “специални бири”, които не отговарят на изискванията за чистота. Това може да се случи във всички немски провинции, с изключение на Бавария. Това позволява на пивоварите да добавят подправки като анасон, канела, карамфил или плодови вкусове на портокал и череши. Освен това, Законът за чистотата на бирата не се отнася за тези, които варят по-малко от 200 литра на година за собствено потребление.

#6. Защо традицията повелява, когато си кажем наздраве, силно да ударим халбите си една в друга?

Когато се сервира бира, не е необичайно да се сформира кръг, за да си кажат всички наздраве с големите халби, удряйки ги силно една в друга, така че да се разплиска навсякъде. Но откъде идва този ритуал? Предполага се, че в древни времена силното удряне на чашите е имало за цел човек да защити живота си. Как ще попитате вие? Установено е, че през Средновековието този ритуал се е правел с цел при силния удар на чашите съдържанието от едната да се смеси с това на другата. Така и двете страни били сигурни, че пивото в чашата им не е отровно. Това бил начин за предпазване от злите намерения на другите.

В днешно време спокойно може да пропуснете ритуала по удряне на халбите и разливане на бирата. Достатъчно е само да вдигнете халбата и да кимнете на човека отсреща, след което да отпиете първата глътка.

#7. Освен вкус, хмелът осигурява и защита на бирата

Хмелът и свързаните с него танини и горчиви съединения не само придават на бирата характерния ѝ вкус, но също така имат и консервиращ ефект.

През Средновековието бирата, вземана при пътуванията в открито море се правела с повече хмел, за да се удължи срока ѝ на годност. Този консервиращ ефект на хмела е важен за немската бира, защото тя рядко се пастьоризира, с изключение на безалкохолните малцови бири, които се пастьоризират, за да се предотврати ферментация.

Важно: оптималната температура за консумация на бира е между 7 °C и 9 °C, въпреки, че за някои видове бира тя е между 10 °C и 12 °C. При тези температури бирата разгръща пълния си аромат и вкус, а насладата е най-приятна.

#8. Чехите са най-големите консуматори на бира

Чехите пият най-много бира на глава от населението в Европа. Около 144 литра годишно на човек. Плътно зад тях са германците със своите 107 литра на човек, Австрия 104 литра и Полша 98 литра.

#9. Бирата не е причина за “биреното коремче”

Като цяло бирата сама по себе си не е виновна за образуването на бирено коремче. По-скоро нейните компоненти: хмел, малц и алкохол, комбинирани повишават апетита. Ако пиенето на бира ви кара да хапвате мазни храни по-често, всички тези излишни калории определено ще ви помогнат да се сдобиете с “бирено коремче”.

Правилото е: бирата няма да те направи дебел, но ще повиши апетита ти!

#10. Бирата съдържа витамини

Заради своите съставки и процесите на ферментация, бирата съдържа множество витамини и минерали. В това число: B1, B2, B6 и B7 (биотин), а според съвременните научни становища витамините от В комплекс спомагат за подобряване на концентрацията и имат положителен ефект върху сърдечно съдовата система, стимулират обмяната на веществата и помагат на нервната система да функционира правилно.

#12. Египтяните пиели бира, когато строели пирамидите.

Американски археолози открили, че строителите на пирамидите в древния Египет пиели около 4 литра бира всеки ден. В онези времена това очевидно било по-здравословно от пиенето на замърсената вода от Нил, но и очевидно означава, че мъжете често работели в леко нетрезво състояние. Кой знае…

#13. Въглеродният диоксид създава пяната в бирата

Формирането на пяна на върха на халбата с бира е естествен процес: по време на ферментацията дрождите променят малцовите захари в мъста на бирата като ги превръщат в алкохол и въглероден диоксид. Когато се налива бира в чаша се освобождава въглеродния диоксид и така се появява пяната.

#14. Как се прави перфектната пяна?

Перфектната пяна се прави от студена бира с температура 6-8ºC. Ако обаче бирата е прекалено студена няма да направи достатъчно пяна, а ако е прекалено топла ще направи прекалено много. Ако искате да се насладите на чаша пиво с перфектна пяна, обърнете внимание на следното:

  • Важно е чашите за бира да са абсолютно чисти и без наличие на мазнини. Мазнините в чашата имат пряк ефект върху повърхностното напрежение на мехурчетата въглероден диоксид. Колкото повече мазнини има в чашата, толкова по-слаби ще бъдат мехурчетата и пяната ще изчезне след много кратко време.
  • Когато наливате в чаша, уверете се, че пръстите ви не докосват вътрешната ѝ част. Всеки пръстов отпечатък съдържа малко количество мазнина, която замърсява стъклото на бирата. Чашите винаги трябва да се измиват с топла вода и препарат за разтваряне на мазнини. След измиване изплакнете добре със студена вода, за да премахнете препарата, тъй като и той има същия пагубен ефект за пяната като мазнините.

Важно: Либхер предлага богата гама от охладителни витрини за напитки с възможност за индивидуално брандиране като включването на фирмени лога, изображения и рекламни послания, представящи напитките в атрактивен вид насърчаващ продажбите. Страничните панели на витрините, рамките на вратите, цоклите и т.н. могат да бъдат брандирани чрез използването на различни материали така че да грабнат вниманието на клиентите и да увеличат продажбите.

И така, нека всички да вдигнем наздравица за немския закон за Чистотата на бирата и неговата 500 годишнина. И за финал нека си припомним думите на Бенджамин Франклин:

„Бирата е едно от най-големите доказателства, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.“

Без майтап

ЦСКА надцаква Левски за основна трансферна цел на „сините“?

Публикувано

на

ЦСКА иска да надцака Левски за основна трансферна цел на „сините“ в лицето на италианеца Диего Фабрини, информира румънската медия Digi Sport. „Червените“ също са хвърлили око на играча на Ботошани и имат по-добра оферта от „вечния враг“.

Интересно е, че мениджърът на футболиста Флорин Маня е използвал „сините“ за повишаване на интереса, а всъщност ЦСКА е по-близко до подпис с Фабрини.

Главната конкуренция на „червените“ идва от Динамо (Букурещ). Румънският гранд предлага по-ниска заплата, но първоначалното желание на Фабрини е било да премине именно там, тъй като нямало да сменя на първенството и ще оформи тандем със сънародника си Матиа Монтини.

Кариера на Фабрини почва в Емполи, следват периоди в Удинезе и Палермо преди трансфер в Уотфорд, за който игра между 2013 и 2016. В този период е отдават под наем и в други английски отбори като Милуол, Бирмингам и Мидълзбро.

Следва трансфер в Бирмингам на стойност 1,8 милиона паунда. През сезон 2017/18 играе под наем в Сегунда дивисион с екипа на Овиедо, след което преминава като свободен агент в Ботошани.

Прочети повече

Без майтап

ЦСКА отвърна с остра декларация на нападките, че клубът е пробил играчи на Черно море

Публикувано

на

Ръководството на ЦСКА излезе с официална декларация и отвърна на нападките, че клубът е подкупил 6-има футболисти на Черно море, заради което същите са били извадени за последния мач на „моряците“ срещу Лудогорец и напускат клуба.

„Армейци,

футболният сезон завърши, но след последния мач върху нас се изля поредната доза медийна помия. За да се отклони вниманието от случващото се на стадиона в Разград, което в крайна сметка реши изхода на първенството, услужливо сайтове и медии подеха в хор новата долнопробна и откровена лъжа, че половин отбор на Черно море са се провалили на детектор на лъжата заради двубоя с ЦСКА и затова са освободени от тима си.

Искаме отговорно и категорично да заявим, че клубът ни не използва подобни начини за печелене на срещите си. Обвиненията срещу нас са инсинуации, целящи да ни компрометират и същевременно да прикрият очевадната липса на феърплей при решаване на спора за титлата. Призоваваме обвиняващите ни да излязат официално, аргументирано и с конкретни факти да докажат „вината“ ни. Не само да се шушумуши и разни писарушки да ни петнят името. Да се сезират и самосезират всякакви институции! Ние не се притесняваме, защото съвестта ни е чиста, но явно има хора, които треперят само при мисълта за нас и денонощно умуват каква интрига да сътворят. С времето – от жалка, по-жалка…

Същевременно ЦСКА пита – как така всичко „избухва“ 20 дни по-късно? Защо е намесен и вторият вратар, който дори няма право да играе по договор срещу ЦСКА? Не можаха ли да измислят нещо ново, а повтарят порното отпреди 7 години в Перник? Бумеранг от лъжи, който ще се върне, защото за да прикрият далаверата не се поколебаха да очернят дори хора като Георги Илиев, например, градил добро име две десетилетия… Но явно няма стари и млади в нечистите им жертвоприношения. Затова и 17-годишно момче беше поставено на вратата… Това са само някои от фактите, които обясняват защо на „Армията“ имаше драма, а в Делиормана – измама. Имаме и още въпроси, но ЦСКА е много голям, за да прави удоволствие и да се обяснява на слабите и неталантливи „сценаристи“, съшили всичко с бели конци.

Крайно възмутени сме и от отношението на медии, които по пряк и косвен път са свързани с човек, контролиращ и притежаващ телевизионните права на шампионата. Това е добре обмислена и целенасочена атака. И ако досега страдахме предимно от тенденциозност в съдийството, това вече е удар под кръста, който иска окончателно да ни повали. Естествено, че тези страхливци няма да успеят! Длъжни сме да заявим обаче, че ако тези медии продължат с подобно неуважително, уронващо реномето и името на клуба ни отношение, ако не спрат с тези грозни атаки и лъжи, ЦСКА ще предприеме радикални мерки да не бъде занапред част от тази воняща медийна среда. И по-конкретно, ще обмислим начин как да се преразгледа участието ни в договора за собственост на телевизионните права и ние да не бъдем отразявани от тези навързани като свински черва медии, сайтове и телевизии. Не е тайна, че ЦСКА генерира най-голям зрителски интерес и рейтинг на гледаемост. Готови сме обаче на крайни действия само и само да защитим честта на на армейския клуб.

Прочети повече

Без майтап

Бесни фенове на Миньор (Пк) фрасна треньора в главата!

Публикувано

на

Наставникът на Миньор (Перник) Юри Васев пострада по време на мача от Югозападна Трета лига с Хебър (Пазарджик), който завърши 2:1 за пазарджиклии. Пернишкият специалист беше ударен с камък по главата от фенове на „чуковете“, информира zapernik.com. Васев се свлече на земята, след като павето се стовари върху тила му. Това наложи намесата на лекаря на домакините, след което треньорът се изправи и „довърши“ срещата.

Яростта на запалянковците на Миньоро била породена от слабата игра на любимците им и очертаващата се загуба. За футболистите на Хебър пък нямаше камъни. Момчетата на Николай Митов се измъкнаха от Перник само с псувни, заплахи и клетви по техен адрес. Любопитно е, че ръководството на пернишкия клуб подари по запалка на всеки фен, дошъл да подкрепи тима за последното домакинство през сезона.

Днес по обед с нашата медия се свърза фен на „жълто-черните“, който пожела да внесе уточнение. Според него Юри Васев не е уцелен нарочно, а след края на мача агитката на Миньор му се е извинила за инцидента и главоболието.

Прочети повече

Избрано