Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Без майтап

Дерби за първото място в родния футбол между необичайни заподозрени

Публикувано

на

 

Днес ще има необичайно дерби за върха в родниата елитна дивизия. От 17.00 ч. на „Лудогорец Арена“ Дунав е символичен домакин на Черно море, като двата тима досега имат по 3 победи и по едва едно равенство. Интересно е, че и двата клуба не могат да ползват собствените си стадиони за домакинските срещи.

Другото любопитно преди мача за върха е, че Дунав, който е със знатичелно по-малки традиции от Черно море в родния футбол, има изразен положителен баланс срещу варненци.

Той е от 26 победи, срещу 18 за съперника и 17 равенства.

На ниво „А“ група Дунав са със 17 победи, 10 загуби, а 12 срещи са завършвали наравно. Първият мач между тези отбори на най-високото ниво у нас датира от 1958 г., когато пред 10 000 зрители на Градския стадион в Русе домакините побеждават тогавашния Ботев (Варна) с 2:0. Точни са Иван Минчев и Петър Флоров.

Последният официален мач между Черно море и Дунав в „А“ група е на същото място, но през 1990 г., когато отново Дунав побеждава, но с 1:0 с гол на Йордан Димитров.

Доминацията на Дунав продължава и за Купата на България. Двата тима са играли и 3 пъти в турнира и винаги русенци са елиминирали съперника си.

Избрано