Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Не правете тези 9 неща през зимата

Публикувано

на

Откри се сезонът на топлия билков чай, вълнените шалове и капките за нос. За съжаление, малко са щастливците, които успяват да го преживеят без нито една лека настинка. Изненадващо е колко много си вредим в стремежа си да предпазим тялото си от болести. Много от нас пият чай точно преди да излязат, или пък си носят практична манерка със спиртно съдържание, за да се стоплят.

Това са малка част от лошите навици, които не само няма да ви помогнат да се стоплите, а и могат да нарушат защитния ви механизъм.

Използването на капки за нос преди излизане

– Студеното време стеснява носните пътища. Използването на капки за нос не само няма да ви помогне, а ще затрудни дейността на носната лигавица. Затова преди излизане използвайте само носни кърпички.

Дишането през устата, когато сте навън

– Когато вдишвате през устата, въздухът няма как да се затопли и това може да доведе до възпаление на гърлото.

Покриването на носа с шал

– В студеното време малките капчици във вид на пара, които издишваме, могат да залепнат по повърхността на шала и да замръзнат. Впоследствие вдишаният въздух през “заледения” плат ще бъде по-студен, отколкото ако не сте покрили носа си.

Използването на хидратиращ крем преди излизане

– 30-40 минути са необходими след нанасяне, за да попие добре. Едновременно с това водата върху кожата започва да се изпарява. В студени метеорологични условия това може да се окаже изключително вредно за кожата.

Тичането

– Когато се прибирате от работа и усещате, че измръзвате, вместо да тичате, влезте в кафе или магазин поне за няколко минути, за да се стоплите.

Носенето на тесни дрехи и обувки

– Доказано е, че с тях няма да ви е по-топло, дори напротив. Ако облечете по-широки дрехи, топлият въздух между платовете ще топли тялото ви.

Консумирането на топли напитки 30 минути преди излизане

– Топлият чай подобрява кръвообращението и засилва защитния механизъм на организма. Но също така и разширява кръвоносните съдове. Затова, когато излезете, ще ви бъде по-трудно да поддържате телесната си температура.

Гладуването

– За да поддържаме телесната си температура, се нуждаем от енергия. Затова е необходимо да се храним редовно.

Консумирането на алкохол

-Алкохолните напитки ще ви стоплят не повече от 30-40 минути. След това тялото ви ще започне да изстива много бързо.

„zdrave.to“

Избрано