Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Знаете ли защо пандите са черно-бели?

Публикувано

на

Почти няма човек на земята, който не обича панди, нали? Но чудили ли сте се някога защо този очарователен пухкав голям бозайник е с козина, решена именно в черно и бяло?

Ново изследване потърси отговор именно на този въпрос и сред възможните отговори са тези, че козината в черно и бяло на гигантската панда има две главни функции – маскировка и комуникации.

„Въпросът защо козината на гигантската панда е с толкова впечатляваща окраска отдавна се дискутира от учените и бе трудно да му се намери отговор, защото нито един друг вид бозайници не е с подобна външност“, заяви експертът по биология Тим Каро от Калифорнийския университет в Дейвис.

„Следователно бе трудно да се направи каквато и да било аналогия. Пробивът бе извършен, когато подходихме към всяка част от тялото на гигантската панда като към отделна зона“, допълни той.

Сега учените сравнили цвета на отделни части от козината на пандата с белези, характерни за други животински видове, за да изолират най-важните поведенчески фактори, както и онези, свързани с околната среда.

Анализът показал, че бялата козина по лицето, врата, корема и гърба на животното му помага да се скрие в снега. Черната козина по ръцете и краката на пандата пък ѝ позволява да остане незабелязана в мрака.

Учените теоретизират, че балансът между свързаните със светлината и тъмнината зони, т.е. компромисът между маскировката заради снега и тази заради мрака е в резултат на хранителния режим на животното.

Тъй като единственият източник на храна за него е съдържащият малко хранителни вещества и калории бамбук, то се храни през цялата година и поради тази причина трябва да се крие през четирите сезона.

Повечето мечки складират енергия и спят зимен сън.

Учените все пак смятат, че характерната козина на пандата не е само за камуфлаж.

Те са на мнение, че черните уши и черното около очите на животното са негови характерни белези, с които то изпраща сигнали за жестокост и агресивност до хищници и потенциални съперници в любовта от същия вид.

Избрано