Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Кой е мъжът, осмелил се да скочи на гърба на Ким Чен-ун?

Публикувано

на

Върховният лидер на Северна Корея Ким Чен-ун не е типичният палав, дружелюбен човек. Така че когато Корейската централна информационна агенция (КЦТА) публикува серия от снимки по-рано тази седмица към съобщенията за успешния тест на ракета с голям обсег, една необичайна снимка привлече вниманието

Кой е мъжът, който се осмелява да скочи на гърба на диктатора и каква е идеята на фотоса? Според ВВС униформата му е на офицер от средния ешелон на Стратегическите ракетни сили – дивизия на Корейската народна армия, която контролира стратегическите отбранителни ракети, включително ядреното оръжие.

Инсценираната снимка цели да подкрепи имиджа, който Ким се опитва да си създаде сред севернокорейските граждани – на не чак толкова суров и страховит човек, какъвто е образът му пред външния свят.

Специалистът по Северна Корея Майкъл Мадън казва пред ВВС, че снимката показва известна разлика между диктатора и предшествениците му.

„Никой не би се осмелил да възседне баща му, още по-малко дядо му. Но тази снимка отговаря на имиджа, който Ким Чен-ун опитва да изгради – на по-отворен към хората човек от баща си“, отбелязва Мадън.

„Тази снимка създава известно усещане за политическо доверие в управлението му и лидерството на страната. Ако не се чувстваше сигурен, нямаше да позволи разпространението на подобни снимки, а щеше да изглежда дистанциран и студен“, допълва експертът.

В сряда, три дни след тази снимка, нов опит за изстрелване на ядрена ракета от Северна Корея завърши с провал. Американското тихоокеанско командване съобщи в комюнике, че ракетата вероятно се е взривила секунди след изстрелването.

Избрано