Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Как и откъде у нас се появиха опасните яйца менте за Великден и как да ги разпознаем!

Публикувано

на

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! В този случай разчитайте на „Инспектор „ШОУ”, който с безпогрешния си усет ще ви ориентира кое е ментето и кое – оригиналът!
Наближава един много любим на българите празник – Великден. Освен празнично настроение обаче трябва да имаме и повишена бдителност, когато купуваме яйца, защото колкото и учудващо да ви се стори – и те имат своите качествено изработени ментета! Ако хапнете яйце менте пък, стомашното ви неразположение е гарантирано – наред с редица други евентуални здравословни проблеми!

Колкото и да е невероятно, оказва се, че дори яйцата могат да бъдат фалшифицирани.

Както знаем, стига да има желание, винаги може да се намери и начин. А както изглежда, желанието процентът на менте стоките да се множи не само че не липсва, но и има завиден ръст! По-лошото е, че такива „технологични игри” обикновено излизат много скъпо на потребителя – особено когато ударят онова, което е най-ценно за него – здравето му.

Вместо яйце – синтетичен продукт

Обиколка из родни хипермаркети, а често и в някои иначе реномирани ресторанти, може да ви доведе до сърцебиене, в случай че целта ви е не да пазарувате, а да оглеждате стоките, които се продават/предлагат. Така можете спокойно да установите колко често продуктите, в които се твърди по етикет, че присъстват яйца, всъщност нямат нищо общо с тях.
Всъщност оказва се честа практика в предлаганите салати вместо варено яйце да има синтетичен продукт, който невероятно добре имитира оригинала. Разбира се, не очаквайте някъде по етикета да е описано точно това съдържание!

Синтетичните храни се произвеждат така, че да наподобяват досущ истинските – в случая химията дава големи възможности за симулиране на натурален продукт! Често влаганите материали са не само чисти химикали, но дори и индустриални отпадъци, които влияят пагубно на организма. Специално що се отнася до фалшивите яйца, според редица световни медии те са един от най-опасните синтетични хранителни продукти.
След като консумирате фалшивото яйце пък, няма да е далеч момента, в който ще се оплачете – я от стомашно-чревно разстройство, я от рязко повишена телесна температура. Те са силно канцерогенни, а продължителната им употреба може да доведе дори и до деменция. Първите симптоми за натравяне с яйца обикновено се проявяват 2-6 часа след хранене и включват коремни болки, диария, повишена температура, треска, главоболие, гадене, повръщане и обща отпадналост. В такива случаи гледайте да приемате много течности, за да не допуснете обезводняване на организма – и веднага се консултирайте с лекар.
Бъдете бдителни покрай всеобщата празнична еуфория и не забравяйте – яйца се хапват не само по Великден!

 Жълтъкът не се отделя от белтъка

Ако вече сте се стреснали достатъчно, знайте, че все пак има начин да предотвратите здравословните си проблеми – дори и да сте си купили фалшиво яйце. Има как да разпознаете истинското!
При фалшивото яйце жълтъкът не се отделя от белтъка. Единственото сходство с истинско яйце е диаметърът.
Продуктът е в опаковка и прилича на топено сирене и е дело на японците. Произвежда се в големи фабрики, а във виртуалното пространство дори има разпространен клип, който ясно показва процеса на производство. Доколко той е реален обаче, никой не може да гарантира. От него става ясно, че продуктът наистина не се прави от варени яйца. Видно е как машини разделят белтъците от жълтъците, след което те минават през допълнителна обработка, за да издържат дълго, а накрая се смесват с крайния продукт, чието име е „Long egg” (в буквален превод „дълго яйце” – и да, продуктът наподобява салам, чиито шайби чудесно имитират яйце и в същото време е достатъчно дълготраен благодарение на изкуствените си съставки). Под „изкуствени съставки”, разбира се, имаме предвид добре познатите на всички консерванти.

Има шуплест вид и неопределен вкус

Заместителят на яйцето има шуплест вид, а вкусът му е неопределен. На външен вид шайбите са еднакви по диаметър с истинско варено яйце, но както вече казахме, жълтъкът не се отделя от белтъка. Въпросният заместител пристига в магазините подобно на салам палка с жълта сърцевина и бяла обвивка, която се реже на шайби.
„Няма нарушение при собственика на търговската верига, защото колегите не са открили нарушение”, така коментираха преди време от Българската агенция по безопасност на храните, запитани как такъв продукт се предлага в хипермаркети, без да е упоменато никъде на етикета какво точно представлява съдържанието му. А когато важна информация за продукта липсва на нейния етикет – особено когато говорим за заместител – това следва да е откровено нарушение.
Освен това известно е, че когато етикирането е неправилно – тоест не съдържа цялата налична важна информация за продукта – следва глоба. Обикновено тя варира между 500 лв. до 1000 лв. за съответния търговец.

Дори печатите подвеждат

Освен с вида си яйцата могат да ви заблудят и с печатите си – които всъщност внушават обратното – доверие. Преди на пазара най-често можеха да се видят яйца с червени печати – ако някъде видите такива обаче, не купувайте! Това означава, че яйцата може да са от ферма, в която има болести. За това преди няколко години дори предупреди и тогавашният министър на земеделието Мирослав Найденов.
Новите знаци са лазерни – и трябва да се намират отстрани на яйцето. И се фалшифицират много трудно. А старите печати – поставени с тампон и на острия край на яйцето, са кръгли и със сигурност не са минали през контрола на Българската агенция по безопасност на храните.
Също така, когато купувате яйца, обърнете внимание и на чистотата им. Яйцата не трябва да са замърсени!

Измами в грамажа

Другата мода в измамите, що се отнася до яйцата, е в грамажа. Както знаете, техните размери приличат на тези, с които обозначаваме най-често дрехите – S, M и L. Много често обаче може да се случи яйца, на които е изписано „M”, всъщност да отговарят на размер S. При подобни случаи на търговеца се налага санкция, а количествата яйца се конфискуват и унищожават.

Анелия ПОПОВА, в. „ШОУ“

Избрано