Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Как и откъде у нас се появиха опасните яйца менте за Великден и как да ги разпознаем!

Публикувано

на

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! В този случай разчитайте на „Инспектор „ШОУ”, който с безпогрешния си усет ще ви ориентира кое е ментето и кое – оригиналът!
Наближава един много любим на българите празник – Великден. Освен празнично настроение обаче трябва да имаме и повишена бдителност, когато купуваме яйца, защото колкото и учудващо да ви се стори – и те имат своите качествено изработени ментета! Ако хапнете яйце менте пък, стомашното ви неразположение е гарантирано – наред с редица други евентуални здравословни проблеми!

Колкото и да е невероятно, оказва се, че дори яйцата могат да бъдат фалшифицирани.

Както знаем, стига да има желание, винаги може да се намери и начин. А както изглежда, желанието процентът на менте стоките да се множи не само че не липсва, но и има завиден ръст! По-лошото е, че такива „технологични игри” обикновено излизат много скъпо на потребителя – особено когато ударят онова, което е най-ценно за него – здравето му.

Вместо яйце – синтетичен продукт

Обиколка из родни хипермаркети, а често и в някои иначе реномирани ресторанти, може да ви доведе до сърцебиене, в случай че целта ви е не да пазарувате, а да оглеждате стоките, които се продават/предлагат. Така можете спокойно да установите колко често продуктите, в които се твърди по етикет, че присъстват яйца, всъщност нямат нищо общо с тях.
Всъщност оказва се честа практика в предлаганите салати вместо варено яйце да има синтетичен продукт, който невероятно добре имитира оригинала. Разбира се, не очаквайте някъде по етикета да е описано точно това съдържание!

Синтетичните храни се произвеждат така, че да наподобяват досущ истинските – в случая химията дава големи възможности за симулиране на натурален продукт! Често влаганите материали са не само чисти химикали, но дори и индустриални отпадъци, които влияят пагубно на организма. Специално що се отнася до фалшивите яйца, според редица световни медии те са един от най-опасните синтетични хранителни продукти.
След като консумирате фалшивото яйце пък, няма да е далеч момента, в който ще се оплачете – я от стомашно-чревно разстройство, я от рязко повишена телесна температура. Те са силно канцерогенни, а продължителната им употреба може да доведе дори и до деменция. Първите симптоми за натравяне с яйца обикновено се проявяват 2-6 часа след хранене и включват коремни болки, диария, повишена температура, треска, главоболие, гадене, повръщане и обща отпадналост. В такива случаи гледайте да приемате много течности, за да не допуснете обезводняване на организма – и веднага се консултирайте с лекар.
Бъдете бдителни покрай всеобщата празнична еуфория и не забравяйте – яйца се хапват не само по Великден!

 Жълтъкът не се отделя от белтъка

Ако вече сте се стреснали достатъчно, знайте, че все пак има начин да предотвратите здравословните си проблеми – дори и да сте си купили фалшиво яйце. Има как да разпознаете истинското!
При фалшивото яйце жълтъкът не се отделя от белтъка. Единственото сходство с истинско яйце е диаметърът.
Продуктът е в опаковка и прилича на топено сирене и е дело на японците. Произвежда се в големи фабрики, а във виртуалното пространство дори има разпространен клип, който ясно показва процеса на производство. Доколко той е реален обаче, никой не може да гарантира. От него става ясно, че продуктът наистина не се прави от варени яйца. Видно е как машини разделят белтъците от жълтъците, след което те минават през допълнителна обработка, за да издържат дълго, а накрая се смесват с крайния продукт, чието име е „Long egg” (в буквален превод „дълго яйце” – и да, продуктът наподобява салам, чиито шайби чудесно имитират яйце и в същото време е достатъчно дълготраен благодарение на изкуствените си съставки). Под „изкуствени съставки”, разбира се, имаме предвид добре познатите на всички консерванти.

Има шуплест вид и неопределен вкус

Заместителят на яйцето има шуплест вид, а вкусът му е неопределен. На външен вид шайбите са еднакви по диаметър с истинско варено яйце, но както вече казахме, жълтъкът не се отделя от белтъка. Въпросният заместител пристига в магазините подобно на салам палка с жълта сърцевина и бяла обвивка, която се реже на шайби.
„Няма нарушение при собственика на търговската верига, защото колегите не са открили нарушение”, така коментираха преди време от Българската агенция по безопасност на храните, запитани как такъв продукт се предлага в хипермаркети, без да е упоменато никъде на етикета какво точно представлява съдържанието му. А когато важна информация за продукта липсва на нейния етикет – особено когато говорим за заместител – това следва да е откровено нарушение.
Освен това известно е, че когато етикирането е неправилно – тоест не съдържа цялата налична важна информация за продукта – следва глоба. Обикновено тя варира между 500 лв. до 1000 лв. за съответния търговец.

Дори печатите подвеждат

Освен с вида си яйцата могат да ви заблудят и с печатите си – които всъщност внушават обратното – доверие. Преди на пазара най-често можеха да се видят яйца с червени печати – ако някъде видите такива обаче, не купувайте! Това означава, че яйцата може да са от ферма, в която има болести. За това преди няколко години дори предупреди и тогавашният министър на земеделието Мирослав Найденов.
Новите знаци са лазерни – и трябва да се намират отстрани на яйцето. И се фалшифицират много трудно. А старите печати – поставени с тампон и на острия край на яйцето, са кръгли и със сигурност не са минали през контрола на Българската агенция по безопасност на храните.
Също така, когато купувате яйца, обърнете внимание и на чистотата им. Яйцата не трябва да са замърсени!

Измами в грамажа

Другата мода в измамите, що се отнася до яйцата, е в грамажа. Както знаете, техните размери приличат на тези, с които обозначаваме най-често дрехите – S, M и L. Много често обаче може да се случи яйца, на които е изписано „M”, всъщност да отговарят на размер S. При подобни случаи на търговеца се налага санкция, а количествата яйца се конфискуват и унищожават.

Анелия ПОПОВА, в. „ШОУ“

Водещи новини

Формата на носа издава поне 4 Ваши тайни!

Публикувано

на

Древното изкуство за четене по лицето – физиогномика, твърди, че формата на носа може да „разкаже“ много за един човек – за характера и преживяванията му.  Според тази наука, носът е главния център на лицето.

Колкото той е по-красив и по-добре оформен, толкова човекът е по-съвършен, и са по-силно развити интелектуалните му способности.

ludogoretsГорната част на носа изразява духовната, физическата, моралната и психическата същност на човек. Ако тази част е масивна и широка, това означава устойчивост и обратно, ако е хлътнала и тясна, това означава слабо здраве, неустойчивост, липса на самообладание, нерешителност, слаба интелигентност. Ако горната част на носа е силно изпъкнала, това означава доминиране на волята и мисълта. Много изпъкналата горна част означава цинизъм и безсрамие.

Средната част на носа е свързана с умствения свят и логиката. Ако тая част е изпъкнала, това значи излишък от въображение, бърз и схватлив ум без дълбочина и способност личността да влияе над другите, неотстъпчивост, „безпардонност.“ Вдлъбнатата линия има обратно значение. Хората с хлътнали носове са податливи на влияние, отстъпчиви, весели, шеговити. Всяка широка средна част озна­чава възвишени качества на ума и склонност към философия.

Долната част на носа е свързана с животинското начало и низши физически качества. Ако тази част е неоформена, груба и дебела, това е белег за груби желания, лакомия. Изобщо широката долна част на носа говори за силни чувства на физическото тяло.

От голямо значение е наклонът на носа (ъгълът, който се образува между края на носа и горната устна). За пред почитане е носът да не стърчи напред, а да е отправен надолу. Ако носът е увиснал и ъгълът е остър, умът се стреми към задоволяване на земни желания и материални придобивки. Ако носът е вирнат и ъгълът е тъп умът блуждае в пространството без особена последователност и дълбочина на мислите. Такива носове най-често при­тежават веселяците и лекомислените натури. Правият ъгъл е необходимо условие за мъдър, уравновесен и разсъдлив ум.

Разстоянията също имат значение : Разстоянието от веждите до края на носа (ноздрите) определя мисълта. Разстоянието от мястото под носа (ноздрите) до средната линия на устата определя чувствата. Разстоянието от устата до края на брадата определя силата на волята

* Орловият нос показва суета, желание да се натрупват пари и харесване на плътски удоволствия. Тези хора са капризни и неискренни, лесно се обиждат и обичат отмъщението.
* Прав нос, с правилна форма означава повишено самочувствие и лесна уязвимост.
* Широк и прав нос показва, че човек е добър бизнесмен. Тези хора са спокойни и ведри. Отличават се като хитреци. Освен това са късметлии.
* Къс и чип нос означава слаба интелигентност, душевна незрялост.
* Тънкият, изкривен нос говори за любознателност, а понякога даже за прекомерно любопитство и неспокоен характер.
* Тесен и сплескан нос имат сприхавите, лекомислени и нервни хора.
* Носът със заоблен връх и добре развити ноздри изразява благородство, сила, смелост, постоянство и страст.
* Върха на носа под формата на капка означава весел човек.
* Силно изразените ноздри са признак за добре развита дихателна система, но и за несдържаност и своеволие.
* Изкривеният в ляво или дясно нос говори за алчност и лукавост.
* Прекалено дългият нос изразява страхливост.
* Много късият нос показва липсата на сила и дълбочина на мисълта. Няма гениален човек с къс нос.
* Много острият край на носа почти винаги е свързан с особена чувствителност, язвителен тон, скъперничество и студенина в характера.
* Четвъртит край на носа имат справедливите, мъдрите, благоразумните, хората, които преценяват всичко около себе си.
* Лопатестият или сплескан край на носа значи лош вкус, груб характер и примитивност в проявите на ума.
* Носът на песимиста е завит надолу.
* Дългият нос означава щедрост и амбиция, склонност към дълбоки мисли и надареност с художествени и интелектуални способности.
* Човекът с тесен нос мисли повече, а с широкия – чувства повече.
* С колкото по-широки и отворени ноздри е носът, толкова повече животът се удължава.
* Колкото по-слабо наклонена е страничната част на носа, толкова по-голям мислител е неговият притежател. Колкото по-отвесна е тази част, толкова по-страхлив и нервен е човекът.
* Човек трябва да диша винаги през носа, както е предвидила природата. Деца с постоянно отворени уста имат забавено развитие.
* Нормален нос, с четвъртита долна част е признак на спокойствие и благоразумие
* Малък, вдлъбнат в основата нос, означава оскъдност във всичко.
* Дълъг нос, широк в основата (горната част) е сигурен белег за висока умствена надареност, оригиналност и устойчивост във всяко отношение.
* Крив нос означава изкривена мисъл.
* Силно заострен връх – много остра мисъл, сприхав и гневлив характер.
* Когато билото (гърба) на носа е вълнисто (редуване на изпъкналост с вдлъбване) това обикновено е признак на любопитство и непоследователност в мисли и поведение.
* Пълен и голям нос отразява топлината и добротата на собственика.

Източник: zajenata.bg

Прочети повече

Извън спорта

Хороскопът за 27 юни, четвъртък

Публикувано

на

Овен 

През този ден ще се чувствате доста уморени, така не е за препоръчва да си уреждате срещи. Очакванията на любимия Ви човек няма да се оправдаят. Само че, в интерес на истината, доводи от типа:Боли ме главата”, няма да са Ви много от полза…

Телец

Виждайки, как Ваш приятел е постигнал своята цел, ще усетите така необходимият Ви прилив на вдъхновение, за да постигнете своите, пише lamqta.com. Все сте отлагали това не леко решение, но днес ще се наложи да погледнете фактите в лицето, и за винаги да се избавите от тази лоша привичка. Истината без украсяване – това е Вашата единствена алтернатива. Повтаряйте си, че всички жертви, които сте принудени да направите, ще Ви се отплатят, и то много по-рано, отколкото сте се надявали! За щастие, когато обявят началото на тържеството, развлеченията ще са просто в изобилие, и съвсем точно ще разберете, с кого си струва да определите среша.

Близнаци

Красотата може да бъде намерена на различни места и затова не се опитвайте непрекъснато на мястото на лошото да сложите доброто. Дайте си сметка за всичко, което Ви разстройва. Нима и там няма нещо, което да представлява някаква ценност? Потърсете какво може да вземете със себе си, продължавайки своето пътешествие. Задръжте онази връзка, урок или мисъл която в даден момент предизвиква у Вас някакъв дискомфорт, защото именно те в бъдеще ще се окажат най-полезни.

Рак

Това е ден на приятно неформално общуване. Не се отказвайте от поканите за празненство по случай рожден ден , годишнина от празник или някакво друго тържество. Ще прекарате времето си добре, ако се окажете в компанията на почти непознати хора. Освен това този ден денят е изключително подходящ за среща с родителите на Вашата „половинка” и съвсем няма да е трудно да намерите общ език . Ако планирате да се занимавате с някаква работа, имайте предвид , че успешното им завършване не зависи само от положените старания от Ваша страна, но и от стечението на обстоятелствата. Ако в нещо не Ви върви, просто превключете на друго занимание.

Лъв

Очаквайте неочакваното и бъдете готови то да Ви се яви в много мъглива форма. Проектът, който Ви изглежда скучен, изведнъж ще се окаже интересен и многопластов и отново ще Ви стимулира, да се захванете за работа. Или пък колегата неочаквано ще прояви точно онзи талант, който не е достигал на Вашия тандем за напълно успешна работа. Даже личният Ви живот може изведнъж да тръгне „заобиколно” покрай Вашия сегашен път. Денят обещава да бъде интересен.

Дева

Днес Вашия любим човек ще заговори с Вас на някаква доста сериозна тема, и то толкова сериозна, че и сами ще се учудите, защото от него въобще не сте очаквали такива думи. Ще се наложи заедно да се оправяте с проблема и да обсъждате какво да решите. В крайна сметка всичко ще завърши повече от успешно.

 

ЗА ОСТАНАЛИТЕ 6 ЗОДИИ – ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Прочети повече

Извън спорта

Хороскопът за 27 юни, четвъртък

Публикувано

на

Везни

Много обичате да балансирате по острието на бръснача. Днес за това няма да има каквато и да било необходимост, и затова слизайте. Като цяло денят обещава да е спокоен и да не е натоварен със събития. Душата Ви трябва да бъде загрята от осъзнаването на собствената си необходимост и незаменимост, пише lamqta.com. Какво още Ви трябва, за да сте щастливи?

Скорпион

Мислели сте, че сте купили всичко, което Ви е нужно, но изведнъж сте се сетил/а, че има и още нещо, което сте забравили. След като сте си изяснили за какво става дума, готови ли сте, да тръгнете да търсите желаното? Само не се престаравайте! Помнете че не винаги по-голямото и по-скъпото е по-хубаво. Купете нещо по-обикновено – даже една роза може да направи човек щастлив за цял ден а даже за седмица и година.

Стрелец

Вашият знак е известен със своето свободолюбие, но са малко онези, които знаят, че Вие сте и много предан партньор. Това е особено актуално, ако сте се запознали с човек на Вашето интелектуално ниво, и освен това сте усетили влечение към този човек. Ако за известно време изчезнете от живота на приятелите си, те трябва да Ви разберат. А ако са Ви истински приятели няма да се учудят, ако след това се появите на улицата и с широка усмивка кажете, че е възможно, това да е любов.

Козирог

По подобие на всеки официално коронован управител, днес ще се чувствате спокойни и уверени. Няма да взимате на сериозно напразното бърборене, а и няма за какво да се безпокоите, тъй като всички наоколо ще са направо очаровани от Вашата обаятелна особа. Доброто Ви настроение ще се предава на околните. Денят ще бъде спокоен и затова се отпуснете, а ако все пак има емоционални изблици, това ще се взривове от смях, а не от гняв. Днес всички ще са доволни от мястото, на което се намират и от онова, с което се занимават.

Водолей

Днес Вашият любим човек ще стане щастлив притежател на особени права и правомощия, каквито по отношение на Вас няма никой друг човек, в този огромен свят. Остава да се надявате, че той ще се разпореди с полученото съкровище внимателно и разумно, както подобава на Вашата половинка…

Риби

Денят е неблагоприятен за изясняване на отношения и правене на скандали с възпитателна цел. През днешния ден е по-добре да претърпите, стискайки зъби, или обливайки възглавницата със сълзи. Всички опити да промените нещо, само ще задълбочат създалата се ситуация.

ЗА ОСТАНАЛИТЕ 6 ЗОДИИ – ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Прочети повече

Избрано