Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Най- добрите упражнения за отпускане на напрежението в главата и предотвратяване на инсулт

Публикувано

на

Опитайте и направете тези извънредно полезни упражнения, които ще освободят напрежението в главата . Те дават воля на мисълта и гонят стреса

С помощта на шест лесни упражнения ще може да дадете почивка на мозъка, да го тонизирате и предпазите от инсулт. Освен всичко друго, този комплекс от упражнения е доста полезен за хора, които са претърпели различни поражения на мозъка.

Кинезиология – метод за активиране естествените механизми на мозъка с помощта на определени физически упражнения, които обединяват движението и мисълта.

Оказва се, че определено физическо движение може да повлияе на развитието на човешкия интелект.

Доказано е, че някои упражнения от кинезиологията подобряват мозъчната дейност, повишават вниманието и са активна психическа помощ, която синхронизира работата на двете полукълба. Освен това, тези упражнения стимулират, тонизират, облекчават умората и гонят стреса!

 

Защо не опитате? Само за 15 минути на ден може да промени коренно живота си.

Лесни упражнения за мозъка

1. Упражнение „Свят човек“

Това упражнение е перфектният начин да се отпуснете след работа. В седнало положение (може в седнало, а може и в легнало) отпуснете спокойно краката без да ги кръстосвате. Сложете ръцете на гърдите, като допрете пръстите на двете ръце един до друг, като за японски поздрав.

Очите са затворени, устата също, езикът е допрян до небцето. Дишайте леко, бавно и спокойно. Това упражнение облекчава мускулния и психически стрес, успокояване и подобрява работата на дясното и лявото полукълбо на мозъка.

 

2. Упражнение „Енергизатор“

Това упражнение ще ви помогне да отпуснете мускулите на раменния пояс и шията, за да се увеличи нивото на кислород в кръвта и да се активира вестибуларния апарат. Упражнението е доста полезно за хора, които прекарват работното си време на стол и пред компютър.

Сложете ръцете скръстени пред вас на масата или бюрото. Натиснете брадичката към гърдите. Почуствайте как раменете се успокояват и отпускат. След това бавно отметнете главата назад. Поемете дълбоко дъх и започнете да издишате, като спокойно и бавно връщате главата към гръдния кош. Ако правите това упражнение редовно, скоро ще почувствате, че умората изчезва.

 

3. Фронтално-тилна корекция

Това упражнение ще ви спаси по време на безпокойство, несигурност и стрес! Сложете едната си ръка върху задната част на главата, а другата – на челото. Дишайте равномерно, дълбоко и се опитайте да се концентрирате единствено и само върху дишането и отпускането на тялото. Щом почуствате спокойствие, изречете проблема на глас – какъвто и да е той. Изкарайте гласно от себе си всичко онова, което ви тревожи. Говорете бавно, спокойно и с мисълта за освобождение. не позволявайте на емоциите да ви завладеят.

Когато ръката докосва челото, кръвта циркулира по-добре в фронталните дялове. Тя е там за разбиране, анализ и търсене на решения на проблема. Ръката на тила е визуалната област, която възприема образа, който поддържа нашата памет. Упражнението винаги дава положителен резултат. Не забравяйте да го пробвате!

 

4. Упражнение „Слон“

Това упражнение активира цялата интегрирана система на организма и ни помага да се фокусираме по-добре. „Слон“ ще разшири границите на вашия капацитет на мозъка. Хайде! Силно натиснете ухо до рамо, издърпайте едната си ръка пред него като хобот на слон, и нарисувайте осморка с протегната ръка.

С поглед следете върха на пръстите. Повторете упражнението с всяка една ръка по 4-5 пъти.

 

5. Упражнение „Уши-нос“

Това упражнение е особено популярно при децата. Извършване на обичайно действие непривична ръка активира нови контакти между мозъчните клетки. С лявата си ръка, хванете върха на носа, а с дясната – лявото ухо. Плеснете с ръце и променете позицията на ръцете на обратното. Повторете това действие няколко пъти.

 

6. Упражнение „Огледално изображение“

За това упражнение ще ви е необходим лист хартия и два молива. Започва да рисува с двете си ръце огледални симетрични форми, цифри или букви. Това упражнение позволява перфектно да отпуснете очите и ръцете. Освен това, то синхронизира работа на лявото и дясно полукълбо и значително повишава ефективността на целия мозък.

 

Бонус упражнение „Куки“

„Куки“ е най-доброто упражнение за облекчаване на нервно напрежение. То ни помага да се съсредоточим и бързо да възстановим психо-емоционалния баланс. Седнете на стол (може и да сте в изправено положение), с кръстосани крака на глезена, и поставят левия си крак в дясно. Скръстете ръце. Китката на дясната ръка е върху лявата китка, така както е показано на снимката.

Опънете ръцете напред. Дишайте. Върнете ги към гърдите. Отпуснете се. Правете упражнението бавно, без да бързате и без да броите. Постарайте се да повтаряте движенията от това упражнение в рамките на 3 до 5 минути.

Тези прости упражнения за мозъка са наистина ефективни. В крайна сметка, да се изпълняват тези упражнения е удоволствие за възрастни и деца. Не забравяйте да ги пробвате!

източник: zajenata.bg

Извън спорта

‘Вече вестник у нас не хвърлям, само ако знаете за какво ги използвам, повече и вие няма да ги хвърлите’

Публикувано

на

Поради икономия в моя дом никога нищо не се изхвърля. Дори вестниците и остатъците от хартия и картон.

Аз ги използвам като мулч, който предпазва градината от появата на плевели и ме спасява от плевене.

Има и друг “страничен ефект” на вестниците и картона – те по-дълго време задържат влагата, което е важно, когато пече слънце.

В моя дом картонът и хартията отиват за мулч в… градината

Преди да ги положите трябва да ги подготвите, като накиснете вестниците и хартията във вода и в мокър вид ги наслоите в пет слоя на земята. Най-удобният начин да направите това е чрез накисването на всеки вестник по отделно в кофа с вода.

Когато подредите вестниците, ги поръсете с малък слой почва (в противен случай или те ще изсъхнат, или ще отлетят), и след това използвайте градински нож за засаждане на разсад на домати, пипер, патладжан, лук и т.н. Дебелият слой вестници ще пречи на слънцето да прониква на дълбоко, а появилите се плевели сред разсада ще умрат. Малките плевели, които ще се появят в горния слой на почвата,  пък могат да бъдат лесно отстранени.

Вестниците под формата на мулч могат да бъдат използвани за едногодишни култури, като през есента те се разлагат напълно. За многогодишни растения можете да ги замените с картон, който се разлага в почвата по-бавно.

източник: zajenata.bg

Прочети повече

Извън спорта

Климатологът Георги Рачев разкри какво време да очакваме за Коледа и Нова година

Публикувано

на

Прогноза за времето около празниците

Обилни снеговалежи се очакват на 22 и 23 декември с тенденция да спрат на 24 декември. На Коледа няма да има валежи.

Снежната покривка може да достигне до 20 см. като времето ще бъде благоприятно за ски по зимните курорти.
След Коледа ще има нов динамичен период с нови превалявания от сняг.

Това каза в „Денят започва“ климатологът доц. Георги Рачев. Вижте във видеото цялата му прогноза.​​​​​​​ „Наблюдаваме аномалия на времето, каквато не сме наблюдавали от доста години. Температурите са необичайно високи“, каза той. „Днес (15 декември) и утре очакваме високи температури между 17 градуса.

От събота вечерта към неделя сутринта зимата ще дойде с нормални зимни температури. В началото на следващата седмица се очакват се доста по-ниски температури от обичайното. Дневните температури ще достигат порядъка от -1 до -3, а сутрешните температури ще бъдат доста ниски.

Валежи на сняг се очакват в събота“, каза климатологът. Според доц. Рачев по всяка вероятност неделя ще бъде снежна в Западна България. „Снеговалежите ще бъдат на много по-малко места, като снежната покривка ще е много по-малко между 2-5 см. В сряда също се очаква снеговалеж без образуване на съществена снежна покривка. Аномалията на температурите е между 2-4,5 градуса. В понеделник рано сутрин температурите ще бъдат по-ниски.

изт. politikata.net 

 

Прочети повече

Извън спорта

Вашият седмичен хороскоп – 18-24 декември: какво ни очаква в дните до Бъдни вечер?

Публикувано

на

Овен Седмичен Хороскоп 18 – 24 декември 2017

Ако сте родени под знака на Овен пред вас е седмица, която ще запомните с много динамични контакти, размяна на съобщения, картички и най-различни поздрави.
Може да поканите гости в дома си за празниците или вие да пътувате за да гостувате на някого за Коледа.
Ще преживеете различни приятни моменти или изненади с момче или млад мъж.
Може самите вие да изненадате един такъв човек с неочакван подарък или пари.
През тази седмица може да получите добри новини или пари чрез жена. В повечето случаи тя ще е родена под знака на Козирог, Дева или Телец, но това не е задължително.
През тази седмица заредени с Коледно настроение ще търсите начин да разрешите свои семейни или домашни проблеми, дори с готовност да направите някои трудни за вас компромиси.
Жените над 35 годишна възраст могат да получат тази седмица пари от най-различни източници. Все пак внимавайте в парични отношения с непознати хора.
През тази седмица мъжете до 35 годишна възраст ще имат добри материални и финансови възможности.

Телец Седмичен Хороскоп 18 – 24 декември 2017

Ако сте родени под знака на Телец през тази пред Коледна седмица ще имате много ангажименти свързани с подготовката на едно или друго събитие, събиране, изпълнение на обещание или друг ангажимент.
Действията или думите на човек роден под знака на Близнаци, Везни или Водолей ще ви накарат да се замислите за някои свои виждания, планове или отношения.
Възможни са малки парични приходи.
Конфликти или напрежение в отношенията ви с дете или внуче, сега ще намерят своето естествено разрешение. Ще осъзнаете, че късметът в живота ви е това, което имате около себе си.
Недоволството ви ще провокира недоволство, обичта ви към другите ще ви носи любов.
Тази седмица може да се зарадвате на успеха на млад човек, за който сте имали съмнение или недоверие.
На работното ви място може да възникне неприятна ситуация или събитие свързано с мъж – колега или клиент.
През седмицата интересно развитие ще имат за вас отношенията ви с момиче или млада жена.
Мъжете над 35 годишна възраст да внимават на работното си място, защото ще има опасност от неприятен инцидент или конфликт.
Младите жени Телец ще са в очакване на различни приятни преживявания или изненади свързани с една приятелска или романтична връзка.

Близнаци Седмичен Хороскоп 18 – 24 декември 2017

Ако сте родени под знака на Близнаци през тази седмица ще имате най-различни притеснения или здравословни неразположения Това ще бъде една важна, натоварена за вас седмица, с много ангажименти и неочаквани събития. Те ще изискат бързи и адекватни реакции от ваша страна.
В емоционален план ще имате много поводи за радост, за получаване на любов, обич и внимание от близки роднини или приятели. В някои отношения обаче ще се чувствате несигурни, като че ли другата страна не е искрена или откровена с вас.
Ако през тази седмица вие поставите началото на една нова любовна връзка, колкото и примамлива или прекрасна да изглежда като перспектива, дайте си време да опознаете този човек, преди да отворите сърцето си за него или нея.
През тази седмица могат да настъпят някои промени в плановете ви за срещи и събирания с роднини или приятели.
Може да се срещнете с хора, с които не сте се виждали отдавна.
Като цяло това ще бъде една напрегната седмица, с много задачи и ангажименти за изпълнение. Програмата ви ще бъде натоварена, а новините не винаги приятни или такива, каквито вие очаквате.
Каквото има да преживеете сега ще е част от наслагването на различни събития в живота ви, преди старта на един нов житейски период.

Рак Седмичен Хороскоп 18 – 24 декември 2017

Ако сте родени под знака на Рак през тази седмица може да ви се наложи да вземете важни решения свързани с пътуване. Сега може да възникне неочаквана възможност за такова или да възникне необходимост от промяна свързана с пътуване.
За някои от вас тази седмица ще бъде време на промяна свързана с преместване в нов град или държава.
Сега ще имате повече битови или домашни проблеми и ангажименти.
Всяко нещо ще бърза да намери своето разрешение преди Коледните празници.
Ще имате повече разходи, което на моменти може да ви бъде притеснение.
През тази седмица може да ви натъжи или разочарова новина или събитие свързано с жена.
През тези седем дни развитието на любовния ви живот ще зависи от влиянието върху връзката ви от страна на други хора, склонността ви да обръщате внимание на различни клюки или коментари за партньора ви.
Сега може да предизвика съмнение ваша връзка с човек от разстояние поради неизпълнено обещание или друга съмнителна за вас ситуация.
Жените над 35 годишна възраст ще имат моменти на лека депресия, усамотение, желание да се изолират от света за да останат насаме със собствените си мисли и др.

Лъв Седмичен Хороскоп 18 – 24 декември 2017

Ако сте родени под знака на Лъв сега може да очаквате една интересна и вълнуваща седмица в много отношения.
Ще преживеете различни изненади, събития или новини.
Ще ви зарадват различни успехи – ваши лични или на ваши близки родственици.
Предстоят ви незабравими мигове и преживявания – според заслугите ви.
През седмицата може да разговаряте с някого или да имате среща с човек, който ще е натоварен с много лични или професионални проблеми.
Едва ли нещо ще може да се коригира, да се разреши и това ще направи ситуацията още по-драматична.
През тези седем дни избягвайте спорове или налагане на вашата воля в отношенията ви с хора от кръга ви приятели.
Тяхното мнение е също важно и правилно, просто всеки гледа на конкретната ситуация от различна гледна точка.
Избягвайте натоварващи ви разногласия с хора родени под знака на Везни, Водолей или Близнаци.
Тази седмица носи приятни новини и преживявания свързани с бебе или с малко дете.
Младите предствители на знака Лъв могат да се зарадват на новина свързана с бременност, бъдещо майчинство и др.

Дева Седмичен Хороскоп 18 – 24 декември 2017

Ако сте родени под знака на Дева тази седмица е важно да игнорирате негативното влияние на хора с труден характер или недоволни от живота, като цяло.
Така ще можете да си дадете шанс за различни приятни и незабравими преживявания, за нови срещи и за развитието на нови възможности.
През тази седмица може да получите пари или друга добра новина, облага чрез роднински или приятелски отношения с мъж.
Важна роля в живота ви през тази седмица ще има мъж, роден под знака на Риби, Рак или Скорпион.
Неприятностите в работата, които човек от семейството ви има ще са причина за моменти на напрежение в дома ви.
Добре е да се намери начин да се постигне успокоение, за да не се влоши непредсказуемо ситуацията в дома ви преди празниците.
Някои от вас ще са в очакване на новина или документ свързан с нов дом или наследство, с разрешаване на жилищен или имотен казус и др.
Мъжете над 35 години могат да се зарадват на новини, финансов договор, споразумение или друго благоприятно събитие свързано с пари.

Везни Седмичен Хороскоп 18 – 24 декември 2017

Ако сте родени под знака на Везни през тази седмица ще имате повод да се зарадвате на различни събития свързани с дете или внуче. Може да ви зарадва раждането на дете, рожден ден или емоциите около едно Коледно тържество.
Това ще бъде благоприятна седмица за всякакви събития в семейството свързани с деца и млади хора.
За мнозина седмицата ще изиска подарък свързан с личен празник (рожден ден) на мъж от кръга роднини или приятели.
През тази седмица ще ви зарадва новина или събитие, което ще има връзка с момиче или млада жена.
Интересно развитие ще имат ваши отношения или ангажименти с жени родени под знака на Риби, Рак или Скорпион.
Тази седмица ще бъде благоприятна за пътуване (особено в страната, където живеете).
Ще имате важни разговори или ангажименти с хора от други села или градове.
Младите жени Везни ще могат да се зарадват на новина, покана или предложение, чието развитие или реализация ще продължи и през 2018 година.
Младите мъже ще създадат едно ново познанство, с човек който ще изиграе важна роля в бъдещи действия от материален или финансов характер.

Скорпион Седмичен Хороскоп 18 – 24 декември 2017

Ако сте родени под знака на Скорпион през тази седмица ще ви зарадват успехи или конкретни резултати на ваши дела или планове започнати преди няколко месеца.
Тяхното благоприятно развитие сега може да се дължи на най-различни обстоятелства или помощ от страна на важни хора.
Може да възникне и една нова възможност, чието развитие ще започне по-късно през 2018 година.
През тази седмица може да възникне напрежение в отношенията ви с мъж, който има избухлив характер.
Неговата емоционалност ще нарани вашата чувствителна душа.
През тези седем дни може да преживеете приятна изненада от страна на жена, която ще ви помогне във важен момент или ще ви подари специален подарък.
Сега може да получите покана или информация от страна на приятел или познат, която обаче да се окаже невярна и дори злонамерена спрямо вас или друг човек.
Мъжете над 35 години ще се разочароват от нечие грубо, неадекватно отношение или реакция. Има обаче вероятност самите вие да избухнете емоционално в един спор с жената до вас (съпруга или приятелка).
Жените над 35 години ще имат неочаквани романтични и любовни преживявания с нова или стара любов.

Стрелец Седмичен Хороскоп 18 – 24 декември 2017

Ако сте родени под знака на Стрелец, вероятно тази седмица ще сте част от щастливците, които ще се насладят на една приятна Коледна ваканция.
Може да отсъствате от работа поради най-различни причини, но едва ли те ще са неприятни.
Тази седмица може да проследите събитие в живота на колега или бизнес партньор роден под знака на Близнаци, Везни или Водолей.
Сега може да възникне по-сериозно притеснение или напрежение в отношенията ви поради финансови разходи, документи свързани с пари и др.
Може да възникне неочакван разход или друг паричен проблем.
През седмицата ще се срещнете с хора от близо и далеч, ще поканите гости в дома си или вие ще отидете някъде на гости.
Това е седмица, в която ще имате наситен социален живот и има вероятност от създаване на нови познанства.
Внимание за мнозина от вас ще изиска здравето поради по-големия стрес в живота ви през последните седмици.
Опитайте се да си създадете програма з априятни занимания или срещи с интересни и позитивни хора.

Козирог Седмичен Хороскоп 18 – 24 декември 2017

Ако сте родени под знака на Козирог тази седмица може да преживеете разочарование, да бъдете обект на манипулация или измама от страна на млад мъж или момче.
Едва ли ще се преживее някаква голяма загуба или драма, но емоционално няма да е приятно.
Като цяло седмицата ще е доста натоварена и напрегната за вас, тъй като ще ви се наложи да разрешавате различни неприятности или различни проблеми.
Хубавото е, че всяко едно такова преживяване ще си има много лесно и разумно решение. От вас зависи какво ще изберете.
Избягвайте конфликти с хора родени под знака на Рак, Скорпион или Риби – няма да спечелите!
През седмицата може да имате грижи за здравето на близък човек или да поемете отговорност за разрешването на битов проблем.
За съжаление някои от вас може да преживеят неприятно емоционално събитие свързано с мъж.
Мъжете над 35 годишна възраст може да приключат в края на тази работна седмица един свой професионален или личен ангажимент.
Мъжете до 35 годишна възраст ще се опитат да подходят с хитрост, за да спечелят или постигнат един успех. Много е вероятно нещата да не станат точно така, както вие искате и дори да преживеете една загуба.

Водолей Седмичен Хороскоп 18 – 24 декември 2017

Ако сте родени под знака на Водолей тази седмица ще е динамична за вас, тъй като ще имате много повече ангажименти и задачи за изпълнение.
Ще имате най-различни срещи: семейни, приятелски и професионални.
Ще се запознаете с нови хора или нови хора ще потърсят услуга от вас.
В любовта нещата ще са по-сложни, тъй като вашия партньор ще е доста напрегнат, нетърпелив или разконцентриран в най-различни посоки.
По-внимателни бъдете в отношенията си с човек роден под знака на Стрелец, Овен или Лъв.
Изненадите тази седмица ще дойдат от жени, в повечето случаи такива, с които работите заедно или имате общ ангажимент.
Ако пътувате тази седмица бъдете внимателни с парите, които ще имате със себе си.
За някои от вас може да възникне затруднение или друг проблем свързан с пари, които трябва да изпратите или получите от друго населено място.
Младите жени Водолей може да се изненадат от една неочаквана нова професионална възможност.

Риби Седмичен Хороскоп 18 – 24 декември 2017

Ако сте родени под знака на Риби през тази седмица ви предстои раздяла с човек от семейството или с приятел поради различни обстоятелства или житейски причини.
Избягвайте събирания в дома си и при възможност организирайте такива извън жилището, където живеете.
Тази седмица много малко от очакванията ви ще се реализират така, както ги планирате.
Това особено важи за плановете ви свързани с пари и със семейния ви бюджет.
Възможно е да направите разходи по неприятен повод или такива, които не сте планирали.
Тази седмица ще ви зарадва разговор, предложение, подарък или пари от жена.
Седмицата вещае най-различни приятни емоции и събития свързани с дете: раждане или рожден ден и др.
Може да ви зарадва новина свързана с бременност или с бъдещо майчинство.
Жените над 35 годишна възраст ще се зарадват на една печалба или документ с важно значение за бъдещето им.

източник: astro.velida.net

Прочети повече

Присъедини се

Избрано