Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Невероятните свойства на аргинина за лечение на много заболявания и за вечна младост

Публикувано

на

Аргининът е заменима аминокиселина, която човешкия организъм може да синтезира самостоятелно. Но поради голямата потребност и необходимост от аргинин и участието му в много биохимични реакции, които са от съществено значение за нормалното функциониране на тялото тази аминокиселина много често се изразходва много бързо и затова е необходимо допълнително да бъде доставена с храната или под формата на хранителна добавка.

Основни източници на аргинин са:

динята,пилешкото месо ,
свинското месо,
почти всички видове ядки (най-много аргинин се съдържа във фъстъците),
пълнозърнести храни,
грах,
спанак и др.

Физиологични функции на аргинина

Агрининът е прекурсор на креатин, от които се синтезира креатин фосфат, които става основен източник на ATP.

Хиперергичната връзка в молекулата на АТР се използва като енергиен източник за мускулната контракция.

Аргининът е важен метаболит в урейния цикъл.

В този метаболитен цикъл се осъществява обезвреждане на токсичния за клетката амоняк в безвредната субстанция урея, която лесно може да се отдели чрез бъбреците.

Симптоми за недостиг на агринин са:

мускулна слабост,
запек,
мастна инфилтрация на черния дроб ,
косопад,
различни кожни обриви,
трудно зарастване на рани,
нарушения в толеранса на глюкозата.

Аргининът има антиоксидантни свойства , които се изразяват в намаляване на оксидативния стрес.

Аргининът може да бъде силен помощник в лечението на следните заболявания

Има проучвания, които твърдят, че аргинина намалява високото кръвно при бременни жени с прееклапсия, но все още няма категорични препоръки за изписването за лечение на еклапсия и прееклапсия.

Аргининът  се прилага и при лечение на артрит

Основателна причина за това е, че аргининът е важен компонент в изграждането на белтъка колаген, които заедно с еластина изгражда съединителната тъкан.

Аргининът и онкологичните заболявания

То се дължи на предизвиканото от аргинина разрастване на тимуса, които произвежда допълнително количество Т клетки, които се стремят да елиминират раковите клетки.

Аргининът се препоръчва като лечебно средство в борбата с чернодробната дисфункция, защото аргинина участва в елиминирането на токсичния амоняк. Аргинина може да бъде употребяван като хранителна добавка за следните чернодробни заболявания:

чернодробна цироза,
мастна дегенерация на черния дроб.

Отслабване и аргинин

Аргнинът намалява телесните мазнини като пречи на усвояването им от храната и допълнително участва в разграждането им по време на интензивна тренировка.

Аргининът се използва за лечение на импотентност при мъжа

При проучване състава на спермалната течност са доказани много високи концентрации на аргинин. Приложението на аргинин във високи дози в някои случаи може да бъде решение на проблема. Има много експериментални доказателства, че аргинина увеличава подвижността на сперматозоидите, което значително увеличава тяхната жизненост и следователно повишава шанса за оплождане.

Аргининът е известен още като аминокиселината на вечната младост

Много проучвания доказват благотворното влияние на аргинина върху целия организъм и тяло като го запазва млад. Неговото магическо влияние се основава на стимулиращото действие на аргинина върху човешкия растежен хормон. Чрез потискане на соматостатина антагонист на човешкия растежен хормон аргининът ни помага да запазим за по-дълго време жизнеността и работоспособността си. Човешкият растежен хормон изцяло може да преобрази организма на метаболитно ниво като подпомага по-бързото възстановяване след фрактури, укрепване на имунната система, изгаряне на повече мазнини по време на тренировка и други.

Аргининът и мозъчната функция

Аргининът се използва за подобряване на мозъчната функция, чрез освобождаване на азотен оксид, които разширява съдовете в мозъка. Вазодилатацията благоприятства по-доброто кръвоснабдяване на мозъка с кислород и хранителни вещества, което подобрява неговите функции и увеличава скоростта за преработка на информацията.

източник: zajenata.bg

Избрано