Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Помня го от дядо – заравяше всяка пролет пакетчета чай в почвата. Да знаехте какво правят с градината: съседите се събираха да гледат!

Публикувано

на

След тежък работен ден, много от нас предпочитат да изпият  чаша чай . След това обикновено изхвърляме  пакетчетата чай  в кошчето. Но ако знаехте каква е ползата от тях, щяхте да се замислите, преди да го направите следващия път!

Оказва се, че  използването на пакетчета чай  може да бъде изключително полезно. Приготвили сме ви няколко много интересни начини за тяхното приложение.

Полза от пакетчетата чай

пакетчета <a href=чай" src="http://zajenata.bg/root/f/uploads/images/1%20(12)(8).jpg" style="border:none; box-sizing:border-box; display:block; height:350px; margin:0px; max-width:100%; padding:0px; width:600px">

1. Чаят е чудесен тор

Чаените листа  съдържат танинова киселина и хранителни вещества, които са идеални за  торене на почвата  във вашата градина. В процеса на разлагане на пликчето, тези хранителни вещества се разпределят в почвата, създаване на по-благоприятни условия за растежа на вашите растения.

пакетчета <a href=чай" src="http://zajenata.bg/root/f/uploads/images/2%20(12)(4).jpg" style="border:none; box-sizing:border-box; display:block; height:350px; margin:0px; max-width:100%; padding:0px; width:600px">

2.

Не вредят на природата

Пакетчето чай е направено от влакна на листа абака . А пластмасата, която държи пакетчетата чай, се разлага за 6 месеца.

пакетчета <a href=чай" src="http://zajenata.bg/root/f/uploads/images/3%20(11)(5).jpg" style="border:none; box-sizing:border-box; display:block; height:350px; margin:0px; max-width:100%; padding:0px; width:600px">

3. Предпазват от вредители

Пакетче чай и утайка от кафе могат дори да прогонят насекомите  от вашите растения. Дължи се на миризмата. Те представляват отлично органично лекарство , което, за разлика от обичайните химически средства, не може да навреди на зеленчуците и плодовете.

пакетчета <a href=чай" src="http://zajenata.bg/root/f/uploads/images/4%20(8)(9).jpg" style="border:none; box-sizing:border-box; display:block; height:350px; margin:0px; max-width:100%; padding:0px; width:600px">

4. Възпират домашните животни

Утайка от кафе  и  пакетчета чай  – ефективно средство в борбата с животните , които се изхождат в саксиите на и около любимите ви растения. Този трик работи дори и с домашните вази.

пакетчета <a href=чай" src="http://zajenata.bg/root/f/uploads/images/5%20(7)(7).jpg" style="border:none; box-sizing:border-box; display:block; height:350px; margin:0px; max-width:100%; padding:0px; width:600px">

5. С помощта на пакетчета чай можете да си отгледате градина

Вярвате или не, но с помощта на торбички чай, вода, хартиени кърпи, пластмасова табл и семената може да си отгледате своя собствена градина . В използваните торбички чай може да покълнете семената , а след това да ги засадите в почвата в градината.

пакетчета <a href=чай" src="http://zajenata.bg/root/f/uploads/images/6%20(3)(26).jpg" style="border:none; box-sizing:border-box; display:block; height:350px; margin:0px; max-width:100%; padding:0px; width:600px">

6. Червеите се хранят с чаените листа

Червеите спокойно могат да ядат чаените листа. Благодарение на тази храна отпадъчните продукти от червеите стават отличен тор за почвата .

пакетчета <a href=чай" src="http://zajenata.bg/root/f/uploads/images/7%20(3)(19).jpg" style="border:none; box-sizing:border-box; display:block; height:362px; margin:0px; max-width:100%; padding:0px; width:600px">

7. Задържат водата

Заровете използвани пакетчета чай около корените на растенията. Благодарение на този трик те запазват повече вода и ще растат много по-бързо.

пакетчета <a href=чай" src="http://zajenata.bg/root/f/uploads/images/8%20(3)(11).jpg" style="border:none; box-sizing:border-box; display:block; height:350px; margin:0px; max-width:100%; padding:0px; width:600px">

8. Предотвратяват появата на плевели

Ако заровите пакетчетата в градината, те ще попречат на развитието на плевели и ще ви отърват от досадната борба с тях.

 

източник: zajenata.bg

Извън спорта

Затопляне от два градуса Целзий в световен мащаб оставя 5 милиона души без домове

Публикувано

на


  Затопляне от два градуса Целзий на глобалната температура може да остави 5 милиона души в света без домове, предаде агенция ЮПИ, цитирана от БТА. 

  Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата поставя две главни цели за предотвратяване на глобалното затопляне. Едната е държавите да не позволяват температурите да се покачат с повече от 2 градуса Целзий. Парижкото споразумение за климата постави още по-оптимистичен таргет – от 1,5 градуса до края на века. Оказва се, че разликата от 0,5 градуса никак не е маловажна.

  Учени от Принстънския университет проведоха изследване и установиха, че този половин градус ще предизвика допълнително покачване на нивото на океана, наводнения на крайбрежни райони и острови, които към настоящето обитават около 5 милиона души.

  Изследователите използваха най-съвременните модели за предвиждане на морското равнище и бурите, за да измерят точно последиците от три различни сценария на затопляне – с 1,5, с 2 и с 2,5 градуса Целзий. Покачване на температурата от 1,5 градуса ще доведе до повишаване на океанското равнище с близо 50 сантиметра, а от 2 градуса – с 55 сантиметра.

  „24 часа“

  Прочети повече

  Извън спорта

  Седмичният хороскоп на Алена (19-25 март)

  Публикувано

  на

  Седмичен хороскоп на Алена, публикуван във в. „Уикенд“.

  Овен
  През идната седмица партньорските ви отношения може да буксуват. Проблемите обаче не са непреодолими, ако положите съвместни усилия за установяването на хармония. Понеделник ще бъде по-напрегнат ден – може да влезете в безсмислен спор или някой да ви ядоса.

  Телец
  Може да имате усещане, че всичко се случва по-трудно от обикновено и не става така, както искате, защото някой ви пречи. Не се отчайвайте – такъв е периодът. Вместо да хабите енергия в опити да влияете на околните, по-добре направете нещо за себе си. Може да разпускате в приятна компания.

  Близнаци
  Тези дни ще трябва да обърнете внимание на финансите си. Не е препоръчително да давате пари за глупости – периодът се характеризира с пестеливост от ваша страна. Бъдете по-предпазливи в харченето. Би било чудесно, ако направите нещо за подсигуряване на бъдещето си.

  Рак
  Представителите на вашия знак ще изпитват благоприятни влияния, но е възможно също да бъдат изправени пред предизвикателства. С други думи може да очаквате да се сблъскате с някои трудности – най-вече в личните си отношения, но и пред вас ще се открият перспективи за израстване.

  Лъв
  Идната седмица може да се окаже доста приятна и успешна за вас, но за това има една условие – хората, с които съжителствате и работите, да подкрепят начинанията ви и да ви дадат възможност да се изявите. Съдбата ви дава шанс да разберете какво наистина ви прави щастливи.

  Дева
  Вашата способност да спазвате мярка във всичко ще ви бъде много полезна, защото ще ви предпази да не изпадате в крайности и да не правите излишни разхищения – както на средствата, така и на емоциите. Бъдете все така умерени и организирани, особено що се отнася до парите. Периодът е по-труден за любовта.

  Везни
  Хармонията, която е толкова важна за вас, може да бъде нарушена по някакъв начин в личните и в служебните ви отношения. Каквото и да се случва, опитайте се да запазите спокойствие и да действате разумно, а не под влияние на емоции, особено на негативни. Хубавото е, че набирате смелост.

  Скорпион
  В средата на март има вероятност неочаквано да ви споходи късмет или да получите изненадваща награда от съдбата. Ще проявите вашата способност да подушвате благоприятната възможност и ще я грабнете на мига, в който се появи. Доверявайте се повече на интуицията си.

  Стрелец
  Предстои ви още една седмица, в която ще имате много енергия и ентусиазъм, а действията ви ще дават добри резултати. Важното е да не бездействате и да проявите самоинициатива. Точно сега не е момента да компромиси, не жертвайте собствените си желания.

  Козирог
  Трябва особено да внимавате какво говорите в периода между 19 и 22 март, защото острият ви тон може да засегне близък човек и да предизвика студенина в отношенията ви. Ако сте обвързани, има вероятност да се скарате с партньора си. Подберете правилните думи и тогава проведете разговор.

  Водолей
  Даденият период ще бъде чудесен за вас и настроението ви ще е приповдигнато. Постарайте се да поддържате тази позитивна нагласа, дори да срещнете някои препятствия. Така ще преодолеете по-лесно трудностите, а нищо чудно и да си извлечете ценна поука. Вторник и сряда са благоприятни дни.

  Риби
  Астрологичните влияния ще ви подтикнат да оставите зад гърба си нещо от миналото и да поставите ново начало. Направете нещо символично – например освободете се от непотребните вещи или сторете нещо, което никога не сте правили. Точният момент за нови начинания ще настъпи в събота, когато ще получите знак.

  Прочети повече

  Извън спорта

  Хороскопът за вторник, 20 март 2018

  Публикувано

  на

  Овен 

  Tрябва да сте крайно внимателни в работата. Има голяма вероятност за неуспехи, а и за досадни грешки, към които някой непременно ще се стреми да привлече вниманието на шефовете. Бъдете изключително внимателни, ако се наможи да имате работа с недоброжелатели или с хора, които не са Ви симпатични: днес може да станете жертва на техните интриги. Тези, които Ви обичат, са снизходителни към Вашите слабости, и затова днес ще Ви простят както капризи, така и пропуски. Денят е подходящ за романтични среши и за излизане в обществото. Възможни са неочаквани подаръци.

  Телец

  Безспорно, хората са важни един за друг, но за Вас хората са много важни. От взаимодействието си с околните, черпите сили и енергия, макар че, в интерес на истината, и този източник не е бездънен. Обезателно трябва да бъдете въвлечени в свят, населен с хора, за да чувствате удовлетворение. Затова се вслушайте в себе си и си дайте сметка, до колко наистина сте удовлетворени. По-вероятно е в главата Ви да се появят една, две или доста идеи, как най-удачно да подобрите ситуацията.

  Близнаци

  Постарайте се днес да разберете своя любим човек без думи, а и без думи да го подкрепяте. За него това действително е много нужно. Изречената мисъл е лъжа, ако се вярва на класика, а ръцете и очите не лъжат никога. Вие познавате своята половинка както никой друг и затова можете да и помогнете, както никой друг.

  Рак

  През този ден Вашият любим човек най-сетне ще забележи, че нещо не Ви е наред , и ще си даде сметка, че е крайно време да направи нещо по силите си, за да се усмихнете и в края на крайщата да се зарадвате на този свят. Опитайте се и Вие да му съдействате с всичко възможно, че нещата да се получат.

  Лъв

  Денят е свързан с изкушения и провокации. Достатъчни са само няколко минути, за да си загубите главата напълно, и да бъдете въвлечени в луда авантюра За да съберете мислите си и да се върнете към обичайното си благоразумие, е нужно доста повече време. Свойствените за Вас свободолюбие и независимост днес ще придобият крайни форми. Не само че не искате да обсъждате с близките си своите планове( и още по-малко да търсите съвет), но и за вече отминали събития не бързате да разкакзвате. Резултат от такова поведение може да станат недоверие и обида.

  Дева

  За съжаление в списъка на приоритетите на Вашия любим човек днес съвсем няма да бъдете на първо място. Даже е възможно да не сте и в първата десятка. Не се опитвайте да поставите на заден план всички други негови ценности, за да се извисите над тях. Рискувате да отидете още по-ниско в класацията, и то завинаги.

  Везни

  През това денонощие Вашето трудолюбие обезателно ще бъде възнаградено. Не се опитвайте да заставите себе си или хорат, с които работите или са около Вас, да се занимават с досадна, дребнава или рутинна работа. Продължителен и значим успех през това време биха Ви донесли емоционалните занимания . През този ден имате шанс успешно да се възползвате от услугите на чуждестранна фирма, образователно учереждение или широка мрежа от услуги.

  Скорпион

  През този ден не си заслужава да се отнасяте критично към своето поведение и да мислите, как се отнася към него Вашия любим човек. В края на крайщата той обича Вас и само Вас, а не този образ, който искате да му поднесете. А щом е образ, едва ли дълго ще останете заедно.

  Стрелец

  Може да Ви се появи усещане, че на работата във всеки момент ще започнат някакви промени. Това може би е нов проект, когото ще се наложи да възглавявате, или пък в счетоводството може да назначат нов симпатичен човек. Или пък е възможно, да сте уловили мирис на капучино от новата кафеварка в офиса. Каквото и да е, следвайте своите инстинкти и вижте , къде ще Ви доведат.

  Козирог

  През това денонощие е най-добре да разчитате на здравия разум, на проверените методи и и на своите практически убеждения. Неочаквано посетилото Ви вдъхновение може да се окаже много силно, но краткотрайно. Това е добро време за общуване с приятели, както и за кореспонденция с хора от други градове или чужбина, а и с авторитени хора. Гледните Ви точки не винаги ще съвпадат, но обезателно ще можете да намерите приемливи компромиси.

  Водолей

  Днес, както никога до сега, Ви е нужна стимулация, и можете да я намерите в нови усещания, нова музика, култура, кино, филм или ястие. Новите впечатления ще Ви помогнат да се избавите от старите мисли, и да освободите място за нови идеи. Затова потърсете нещо такова, за което по-рано не сте се сещали, или не сте имали възможност да изпробвате. Това се отнася и за хората, които могат да Ви вдъхновят за нещо необикновено. Намерете източника на техните мотиви и постъпки, задавайки подвеждащи въпроси. Това може да Ви изведе на съвършено нов път.

  Риби

  Денят ще бъде доста успешен, но няма да избегнете и някои досадни недоразумения. Вашата задача е, да запазите спокойствие и оптимизъм. Помнете, че даже грешките, допуснати днес, могат да Ви свършат добра работа, ако навреме ги анализирате и оправите. Днешният ден е много хубав от финансова гледна точка. Постарайте се, да не оставяте нищо недовършено. Дори и сами не бихте се чувствали добре, ако не „затворите” и последната страница. Ако пък се наложи да действате заедно с хора, които не са Ви приятни, постарайте се, да запазите спокойствие.

  източник: lamqta.com

  Прочети повече

  Избрано