Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.

Горещо!!!

По-умни ли са левичарите от служещите си с дясна ръка? Проучванията изведе любопитна статистика

13.09.2017
По-умни ли са левичарите от служещите си с дясна ръка? Проучванията изведе любопитна статистика
Без майтап

Заключенията подкрепят възгледа, че мобилизирането на десните полусферични ресурси улеснява изпълнението на функциите от по-висок клас, които управляват познанието, като умствената  гъвкавост, инхибиторния контрол и операциите с работна памет.“ – Beratis et. (2013)

Вероятно приблизително 10% от нашите читатели са възторжени, докато 90% не са. Вашата реакция може да е –  „Пълни глупости!”- но чакайте, има и още!

Няколко неща, които трябва да се изяснят предварително:

(1) Изследванията по дебата „ляво / дясно“се променят и в двата случая.

(2) Ние сме колкото се може по-обективни, като използваме рецензирани данни, прегледани от равноправни субекти.

Умът, интелигентността, какъвто и термин, да изберем, за да опишем силата на ума, сама по себе си е доста обсъждана тема!

 Някои хора смятат  I.Q. тестовете за глупост и за това си има причини.

Знаете ли например , че повечето тестове за „интелигентност“ не измерват творческите умения? С други думи, повечето от проведените тестове за интелигентност не вземат под внимание решаващия елемент на абстрактното мислене. (Честно казано, за хора, които живеят като писатели, художници това е доста обидно.)

Но какво казва науката? Ще ограничим хилядите проучвания, които „са разрешили“ дясно или ляво ориентирания дебат само до няколко публикации.

ЗАЩО левичарите СА по-умни, според НАУКАТА

1. Имат „Дивергентно (различно) МИСЛЕНЕ“

Интересното е, че едно от основните предимства на това, да си левичар е различното мислене – тоест, творческа та и абстрактна мисъл.

Повечето проучвания показват, че левичарите притежават по-развито дясно полукълбо на мозъка, за което се смята, че има по-голяма степен на влияние върху абстрактното мислене, отколкото лявото полукълбо.

Друга интересна и доста правдоподобна хипотеза е, че левичарите, като част от малцинствена група, развиват по-индивидуалистичен (по-малко групово ориентиран) начин на мислене.

Независимостта на ума, по – трудното му рамкиране и креативната дарба често водят левичарите по пътя на изкуството.

2. По-добро и по-бързо координиране между ръцете и очите

Интересни наблюдения са направени от австралийски изследователи: 25% от играчите в“Бейзболната лига“  са левичари – 2,5 пъти повече от общото население. Този брой е това, което учените наричат „статистически значимо“.

Проучване, публикувано в списание „Перцептивни  и двигателни умения”, показва „статистически значими различия в пропорциите на левичари“, които „се занимават с“ интерактивни спортове „.

По-интересно е това, което не са открили – предимството в“не -интерактивните „спортове. Разликата?

Интерактивни спортове: бейзбол, бокс, фехтовка, тенис. Не-интерактивни: боулинг, гмуркане, гимнастика.

Накратко, левичарите (теоретично) имат по-добра и по-бърза координация между ръцете и очите.

Те също така …

3. Реагират по-бързо

Сега, тази теория „левичарите са по-атлетични“ има малко повече-смисъл. По-добро, по-бързо координиране на ръцете и по-бързо реагиране?

Това е нещо, което бихте забелязали да е записано в някой скаутски бележник.

В проучване, публикувано в списание „Невропсихология“, изследователите откриват „взаимоотношение (между) вътрешното време на трансфер на полукълбата и взаимодействието на мозъчните полукълба при левичарите. (Резултатите) демонстрират значителни ефекти, които предполагат, че хората  левичари имат повече полусферични взаимодействия. „

Този научен каламбур може да бъде дешифриран, както следва: средностатистическите левичари имат по-бързо мозъчно общуване между лявото и дясното полукълбо от пишещите с дясна ръка. (Не можаха ли да го кажат така?)

4. По-добра пространствена способност

Центърът за талантливи младежи на университета „Джон Хопкинс“ определя пространствената способност като „способността да разбереш и да си спомниш пространствените отношения между обектите … съставени от множество подкатегории, които са взаимосвързани една с друга и се развиват  по време на живота“.

Пространствените умения са сред най-използваемите, които може да има някой.

Например, някой с тази способност обикновено е отличен с посоките. Комплектът умения може да бъде и доходоносен, тъй като много от левичарите са свръхпредставени в областта на архитектурата, инженерството, математиката и технологиите.

5. Те са емоционално интелигентни

„За левичарите се смята, че хубавите неща са в ляво, макар и съзнателно, изрично, всичко в езика и културата им да казва точно обратното“, казва Даниел Касанса, психолог и професор в Станфордския университет.

Д-р Касасанто прави важно уточнение. В продължение на години, и дори до днес (макар и в по-малка степен), левичарите са били дискриминирани. Знаете ли, че като се родите просто левичар, много хора приемат, че тези хора са  „осакатени, дефектни, тромави, неестествени, съмнителни,  лоши, и нелегални“?

Говорим преди по-малко от 100 години. В България дори преди 20,30. В училищата налагаха да се  пише с дясна ръка, което може да доведе до заекване.

Повечето от това отвратително невежество е (за щастие)остава на заден план. И има нещо общо с пет от последните седем президенти на САЩ, четирима от петте дизайнера на Мак компютрите (включително Стив Джобс и Стив Возняк – и техният конкурент Бил Гейтс) и вероятно най-големият ум в историята – Алберт Айнщайн – и това кара критиците да мълчат.

източник: beu.bg

От категорията
25.09.2017
Зодията определя Идеалния брачен партньор
25.09.2017
Само тези 3 зодии могат да обичат както никой друг
25.09.2017
Роналдо и Джорджина избраха кога ще си кажат „да“

Sportove.net
Реал готов да цака за Дели Али
25.09.2017
Реал готов да цака за Дели Али
Двоен празник за златните момичета
25.09.2017
Двоен празник за златните момичета
Алонсо: В Сингапур паднах жертва, сега искам да стигна до края
25.09.2017
Алонсо: В Сингапур паднах жертва, сега искам да стигна до края

Намери ни във facebook