Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Без майтап

Любо Пенев разкри какви промени ще направи в българския футбол, ако оглави БФС

Публикувано

на

Ел Голеадор отговори ударно на Йордан Лечков и Венци Стефанов

 

Кандидатът за президент на БФС Любослав Пенев отговори на въпросите на „Тема Спорт” във връзка с предстоящия конгрес.

Г-н Пенев, какво ви накара да се кандидатирате за президент на БФС?
– Желанието ми е да започне кардинална промяна в българския футбол. Това, разбира се, го знаят и говорят всички, но по-важното е, че аз знам как и мога да го направя. Все пак, когато дълго време си част от големи европейски структури, видял си качеството на управление, можеш голяма част само да прилагаш.

При последния ми престой в чужбина проведох няколко срещи с познати, работещи в испанската федерация. Там обсъдихме някои работещи модели, които са напълно приложими в нашите условия. Просто трябва правилната структура, с правилните хора, по правилната стратегия. Когато управлението е разпределено добре по вертикалата и хоризонталата и всеки работи по конкретни задачи, нещата ще се случват. Разбира се, и под постоянен контрол. Ще има сериозни промени, това е сигурно, но и друго е сигурно, че всеки един ще бъде изслушан и на хората ще им се създадат условия за спокойна и качествена работа. Не може да оставиш хората с години да се мъчат и преди конгрес да се сещаш за тях с някоя и друга стара топка например. Условията за работа ще са приоритет. По-важното е, че за първи път има предпоставки за нормални избори, т.е. има реален кандидат в мое лице.

Положението след 12 години управление е катастрофално. Изпуснати 4 световни и 3 европейски първенства. По принцип българите се славят като футболна нация. Първо преглъщахме загубите, страдахме и живеехме с надеждата за следващия път. След това спряхме да се интересуваме, а вече напълно отричаме българския футбол. Напоследък все повече се чува „аз български футбол не гледам“. Бих искал да попитам господата, управляващи футбола в България, както и тези на високите етажи в страната – Как е възможно да се допуска всичко това? Има ли нужда да казвам, че към този спорт има интерес над 80 процента от населението. Трябва да има промяна, трябва да направим всичко възможно да напълним стадионите, трябва да участваме на международната сцена. През голяма част от футболната ми кариера съм бил в чужбина. Знаете ли какво удоволствие е да се играе пред пълни стадиони? Така беше и тук, но преди много години. Хората вече не вярват на играта, не вярват, че има коректно съревнование. Няма как да излъжеш обществото да плаща за нещо, което не е честно. Продуктът няма качество. С просто око се вижда, че всичко е схема. Основната задача е да успокоим феновете. Да им вдъхнем доверие, че има съревнование. Лека-полека да започнем да ги връщаме по стадионите.

Кои са най-важните неща, които ще опитате да промените в кратки срокове?
– Със сигурност ще се започне с пълен и подробен анализ на състоянието на клубовете във всички гарнитури и на техните ресурси. Ще се направи пълна панорама на цялата инфраструктура и тогава ще стартират промените. Гледаме, четем и слушаме за построени стадиони на безлюдни места. Това е пародия. Това означава, че между предприемачите и спортните хора няма диалог. Все пак те вече са факт и тези ресурси, доколкото е възможно, трябва да се ползват. Сигурен съм, че кметовете ще са много доволни. През тези години трябваше да се работи в тясна връзка с държавата, с общините. Да се изгради обща политика. Не да се ходи при общините само за пари, а да се изгради взаимоизгоден модел, както е в развитите държави. Изпуснати са огромни възможности и средства. Имаше толкова много европроекти за развитие на спорта. И там нещата са опорочени. Хаотично усвоени средства за ненужни стадиони, а там, където трябват – няма. Тези дни проведох среща с представители на Европейската комисия. По проект „СПОРТ 2018 – Eвропейски спортни събития с нестопанска цел, които НЕ са свързани с Европейската седмица на спорта през 2018 г.” и „СПОРТ 2018 – Eвропейски спортни събития с нестопанска цел, свързани с Европейската седмица на спорта през 2018 г.“, до месец април има проекти за над 1 милиард и 400 милиона евро. Просто трябва работа, работа и пак работа.

Изключително важна тема е детско-юношеският футбол. И таммтемата е дълга и болезнена.

Знаем за искани пари от родителите, за да играе детето им, за плащания при освобождаването им от клубове. Всичко това е само в ущърб на футбола. Имам конкретни планове. Това е бъдещето, това е основата във футбола. Оттук се тръгва. На нашите деца, които могат и искат да играят, трябва да им създадем условия. Ще работим съвместно с държавата. Та това са децата на България. Ще спрем с таксите. Ще провеждаме мащабни детски турнири. Ще създаваме условия за съревнование, за да се открояват най-добрите. И така лека-полека ще тръгнат нещата.

След това отиваме при националния отбор. Основата при него са силните професионални клубове. Не трябва да се допуска грандовете на България да изпадат в тежки ситуации. Ще кажете, че това е от собствениците, но аз няма да се съглася. Ако БФС и държавните органи са си гледали съвестно работата, днес щяхме да имаме поне 10 силни клуба. Тогава е лесно. Сега обаче не е така. Ето защо ще работя много упорито за подобряване на ситуацията в клубния ни футбол. Има много какво да се желае. Детско-юношеските школи трябва да функционират много добре. Оттам да излизат добри български футболисти.

Известен футболен собственик каза наскоро, че вие и Наско Сираков нямате управленски и мениджърски опит. Как ще му отговорите?
– Няма да отговарям на никакви провокации. Този господин е част от настоящото управление, което е пълен провал за българския футбол. Лично той пренебрегва българските футболисти. Ето защо аз съм му неудобен. Защото правилото за наши момчета ще важи. На колко чужденци ще имат право ще разберете, когато му дойде времето. Как да изграждаме национален отбор, след като нямаме българи в съставите? В едно да е сигурен – от футбол, ред и дисциплина разбирам повече, а за управлението да е спокоен, ще работят всеотдайни професионалисти.

Знаете ли, че преди последния конгрес Борислав Михайлов заяви, че това ще бъде последният му мандат? И в този контекст – очаквате ли той да се кандидатира, или смятате, че негов приближен ще бъде номиниран за ваш конкурент?
– Всъщност Боби още не се е кандидатирал. Аз все си мисля, че той самият не иска. Все пак той беше добър футболист и като вижда докъде е стигнал футболът ни, би трябвало с достойнство да спази казаното от него и да остави промяната да се случи. Той не е лош, но там други го карат да остане. По-важен е въпросът защо. Дали същите тези хора нямат личен интерес статуквото да се запази. Покрай тях всъщност има много интересни казуси. Те нали не са забравили, че сме в България и тук всичко се знае. Позволиха си даже да лъжат по медиите. Що се отнася до друг кандидат – да очаквам, ако не е той, да извадят някой от статуквото. За тях е много важно то да се запази. Нека обаче да си дадем сметка, че има една по-висша цел и това е България.

Как ще се справите с клубовете фантоми, които могат да предопределят резултатите от конгреса?
– Имаме уверението, че веднага след изпълкома, който трябва да е тези дни, ще има точен списък с клубовете – членове на БФС, с право на глас. С всеки един ще се свържем поотделно и ще поискаме среща. Картината ще е ясна. Чували сме легенди по темата. След конгреса ще ви отговоря по-точно. Но със сигурност ще направим пълна проверка на действащите клубове. Да не захващам темата за пълната безотчетност. Това е или безхаберие, или анархия, или измама. Но в никакъв случай не е редно в такава организация с толкова важна обществено значима роля да се отнасяш толкова арогантно.

Каква е ползата от Марк Бата за българското съдийство на фона на фрапантните грешки, които гледаме във всеки кръг?
– За този човек чувам много странни неща. При условие че съдийството играе голяма роля за качеството на футбола, мисля, че този експеримент е неудачен и трябва да се прекрати незабавно. Идва за по 2-3 дни в месеца и получава десетки хиляди евро заплата плюс всички други разходи. Това, разбира се, нямаше да има значение, ако се вдигаше качеството на съдийството. Да, но не е така. Съдиите могат да ви разкажат легенди за неговите обучения, а и защо да ви разказват, то се вижда. Така доникъде няма да се стигне. Ако днес ти подарят точка, утре ще ти вземат 2. Всеки отбор е страдал по някакъв начин. Не трябва, когато привържениците на даден клуб напускат стадионите, в тях да остава привкусът за измами. Това убива футбола. Имам конкретна програма за съдийството, така че хем да се подобри качеството му, хем съдиите да са спокойни и горди от работата си. А не да бъдат подлагани на всякакви нападки и хуления. Още повече това са представители на БФС. Всичко, което се говори и пише срещу тях, е срещу централата. Това е недопустимо.

И все пак сигурно някой има полза от Марк Бата, за да го държи толкова време срещу доста солидно възнаграждение?
– Вие го казвате, а всеки мислещ човек ще се съгласи с вас. Според мен този човек е параван за някой и няма място в българския футбол в тази си роля.

Ако спечелите конгреса, ще разчитате ли на футболни собственици в изпълкома или ще предприемете кардинална промяна и в тази насока?
– Именно там се крият голяма част от проблемите. Най-нормалното, а и важно е във футбола да има хора с пари. Това е една игра с огромен потенциал за бизнес. Убеден съм, че собствениците на клубове ще са много по-доволни, ако футболът върви в правилната посока. Всеки отбор в елитната група може да има достатъчно привърженици. Наистина ЦСКА и Левски ще си останат националните клубове, но да се затриват клубове с традиции или да ходят на стадионите по 50, 100 човека това вече е провал/
Когато се определят точните правила, клубовете започнат да произвеждат добри футболисти и добър футбол, ще има трансфери, ще има пълни стадиони, ще има телевизионен рейтинг, ще се продават артикули и футболният бизнес ще бъде рентабилен. Сега какво, всичко е схема. Бюджетът на УЕФА е над 2,5 милиарда за разпределение. Към България заради Лудогорец идвали 3,6 милиона. Това е тъжно. Трябваше да имаме няколко клуба и да дойдат няколко пъти повече средства към България. Това ще е успех. Важно е всеки голям град да си има силни футболни клубове, този спорт да се развива, както е навсякъде. Да създават добри играчи, да правят сериозни трансфери, да участват на международни турнири. Това е целта. Така всички ще бъдат доволни.

Ще има президенти на клубове, на които няма да им харесат на сто процента моите правила като например броя на чужденците. Но мен ме интересува ресурсът към националните отбори, както и развитието на нашите, българските момчета. Другото относно пълните стадиони. Отново заради лични интереси има футболни срещи, които се играят през седмицата в ранни часове или пък уикенда, но късно. В единия случай не може да се отиде на стадиона, защото сме на работа, а в другия не може да си заведат децата. Не може така. Всеки продукт се прави в интерес и в полза на потребителите.

Що се отнася до собствениците на клубове и управлението им в БФС, бих споделил, че тяхното мнение е от значение за футбола ни и винаги ще има диалог. Каква точно ще е структурата на управление ще кажа на по-късен етап.

Вероятно сте наясно кои ще са хората, които ще са срещу вас и ще активират всичките си ресурси, за да ви омаскарят?
– Слушах едно интервю с Лечков и не можах да повярвам на ушите си. Може би сега е моментът да кажа пред цяла България, че наистина има дело за заплати, но те са на стойност 70 000 лв. Нямам притеснения относно факта, че съдя БФС във връзка с моето освобождаване като селекционер на националния отбор. Не е налице конфликт на интереси, защото казусът се решава от съда и ако спечеля президентския пост, аз ще спазвам решенията на съда. А относно същия господин и неговия капацитет на управление – последното, което разбрахме, е, че са запорирани сметките на Община Сливен за 4,5 милиона лв. поради неправилно възложени обществени поръчки през 2008 година. Другото е, че получава от БФС за хотела си в Сливен стотици хиляди на година за детски турнири и съдийски мероприятия. Това е конфликт на интереси, Лечков, не моите неизплатени заплати. А що се отнася до репликата му, че ще има комисия за оценка на кандидатурите: Не мога да не бъда допуснат до конгреса, защото кандидатурата ми ще бъде внесена по предвидения ред от ЗЮЛНЦ и устава на футболния съюз. Това с комисията ми звучи като конкурс за красота. Този човек е толкова „доказан“ пред обществото, че не мисля да се занимавам повече с него. Другият говорител Венци Стефанов обяснява, чe cтapaтa cиcтeмa щe пpoдължи дa paбoти – как точно? През всичките години става все по-зле. Човек или го може, или не го може. Не съм съгласен, че 12 години не са могли, а сега вече ще могат. А за моите управленски качества да не мисли. Аз съм екипен играч с доказан нюх към целта. Да бъде сигурен, че ще сформирам силен екип. Нека оценка да ми дават хора, които са постигнали нещо с честен труд и имат познания по материята футбол. Защото за същите пари, за които говори, мога да му кажа следното: залогът, който банката взе, е двоен и е заплатен с честно заработени пари, и то докато цяла Испания скандираше „Любо Пенев“. Той може само да си помечтае. Но ако имаше и малко ценности относно родина, никога нямаше да си позволи да говори. Тук ще оставя обществото да реши дали да им обръща повече внимание. Защото моят поглед е различен. В деня, в който заговориха тези неща, във ФБ страницата „Гласувам за България“ пуснаха анкета. Господа, резултатът е много красноречив какво искат хората.

Не ви ли притеснява, че вече доста елитни клубове обявиха подкрепата си към статуквото – Левски, Славия, Локо Пд.?
– Не мисля, че е така. Напротив. За някои от гореспоменатите има други индикации. Времето ще покаже. Все пак предстои конгрес. Там ще имаме възможност за представяне и защити на кандидатурите. Нека да си вземат решенията по съвест, а не по схема.

Назовете поне една личност, на която ще разчитате в управлението, ако ви изберат?
– Вижте, аз ще разчитам на много хора. Това е сериозна структура. В едно бъдете сигурни, компромиси няма да правя. За всеки пост ще има конкуренция и който се представи най-добре, ще има шанса да е част от екипа. Ще бъда отворен за разговори, идеи и сътрудничество с всички, които обичат българския футбол, обичат България и са доказани професионалисти. Като цяло структурата на управление ще е по-различна. За всеки пост ще има определени изисквания, на които кандидатите ще трябва да отговарят. Ще има нови длъжности, адаптирани към нуждите на времето. Ще има такива, които ще се обединят с цел оптимизация на ресурсите, било финансови и/или човешки и т.н.

Знам, че ви интересуват имена като Балъков, Бербатов, Стенли и много други. Това са прекрасни футболисти, достойно защитавали своите отбори, постигнали много в големи футболни държави. Разбира се, че с такива хора винаги има какво да обсъдиш и да направиш за българския футбол.

Кога България ще има стадион, който да отговаря на стандартите за провеждане на мачове от най-високо ниво?
– Абсолютно сте прав. Това е една от целите ми, за която ще работя от самото начало. Предвид сериозната инвестиция ще трябва да се разработи бизнесплан и да се потърсят инвеститори. Имам нещо в главата, но нека да не се разгръщам сега.

Испански модел на управление ли възнамерявате да наложите в българския футбол?
– Част от нещата могат да се приложат. Има и много други прекрасно работещи европейски модели, които биха намерили място в нашата действителност. Всичко това ще става постепенно, което ще повлияе много добре на качеството на футбола, особено в детско-юношеските гарнитури. С мен и екипа ми се свързаха много хора. Ситуацията е изпусната. Носят ни документи, жалби, сигнали по всякакви въпроси. Навсякъде цари хаос. Личи си, че липсва управление. Не е лошо съответните органи да се самосезират по някои въпроси, защото ми се струва, че има сериозни финансови злоупотреби. Радвам се, че все още има ентусиасти, които въпреки трудностите продължават да се мъчат в името на любимата игра. Тpябвa дa се paзбepe, чe cтapият модел на управление вeчe е yмрял. За първи път клубовете виждат алтернатива. Споделят, че преди това ги е била обзела пълна апатия. Мислели са, че така ще е, докато всичко се закрие. Πpocтo тpябвa дa ce cъздaдe нoвa cиcтeмa нa управление, на развитие, на пpeдcтaвитeлcтвo. Скоро след това всички ще усетят ползите и ще се гордеят с българския футбол.

„Тема спорт“

Без майтап

Български футболист е сред 60-те най-талантливи в своята възраст!

Публикувано

на

Пристижният английски Guardian класира българския талант Ияд Хамуд сред най-талантливите 60 футболисти в световен мащаб, родени през 2001 година.

В момента 17-годишният Хамуд играе в академията на Шефилд Уензди, а преди това бе част от Локомотив (Пловдив), като с екипа на “смърфовете” дори дебютира в Първа лига.

“Хамуд влезе в заглавията през 2016 година, когато се превърна във второто най-младо име в историята на българския футболен елит. Син на българска майка и ливански баща, той направи асистенция за Локомотив (Пловдив) в градското дерби срещу Ботев (Пловдив). Преди да се присъедини към Шефилд Уензди през 2017 година, Хамуд мина проби в Арсенал и Стоук Сити. Бързината и издръжливостта са основните му оръжия, а за това говори и доказателството, че като юноша в Локо (Пловдив) изиграва три мача за три различни юношески гарнитури в рамките на само един ден. Обожава Лионел Меси, а преди време признава, че се влюбва във футболната игра заради баба си, която е фен на Манчестър Юнайтед”, пише в краткото резюме за Хамуд, който играе като нападател.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

👶 Write these names down. These are the best youngsters playing in England right now 👀

Публикация, споделена от COPA90 | Football | Soccer ⚽️ (@copa90) на

сн. личен профил във фейсбук

Прочети повече

Без майтап

Падна мистерията – ето защо принц Хари носи черен пръстен!

Публикувано

на

 продължение на няколко дни медиите обсъждат посещението на принц Хари и Меган Маркъл в Австралия. На първо място репортерите проследяват промените във фигурата на херцогинята на Съсекс, за която в навечерието на пътуването официално се потвърди, че е бременна.

Второто нещо, което превзе фокуса на материалите на пресата бе тайният нов аксесоар на внука на кралицата на Великобритания – черен пръстен на безименния пръст на дясната му ръка. Какво е това? Дар от съпругата, амулет от любимата Африка или може би някаква стара традиция, присъща на кралското семейство?

Най-интересното е, че принц Хари демонстрира пред аудиторията новата си придобивка. Той непрекъснато жестикулира, така че всички фотографи да уловят пръстена, намиращ се на ръката му.

Е, ние все пак ще развалим интригата в ситуацията и ще разкрием каква точно е ролята на този аксесоар. Оказва се, че този пръстен е последен писък на модата. Той показва какво е качеството на съня, брои направените от вас крачки и изгорените калории за деня. Като цяло е нещо важно за всеки, който се опитва да живее здравословно.

Новият аксесоар на пръста на Хари струва точно 300 долара и може да бъде намерен в черно, сиво и бебешко розово./jenata.blitz.bg

Прочети повече

Без майтап

Огромна драма в понеделнишкия мач от Първа лига – РЕЗУЛТАТИ и КЛАСИРАНЕ след кръга

Публикувано

на

  Актуални мачове:

19 октомври 2018, петък, 20:00 ч / XII кръг:
Верея (Стара Загора) - Ботев (Враца)           2:2 (0:2) /пряко по Диема спорт/ Video stats 
 [0:1 Валери Божинов 15', 0:2 Емил Стоев 20', 1:2 Теофилос Курупис 53',
  2:2 Антон Огнянов 90'+3'], ~ 140 зрители
20 октомври 2018, събота, 15:00 ч / XII кръг:
Славия 1913 (София) - Септември (София)          3:1 (2:0) /пряко по Нова спорт/ Video stats 
 [1:0 Александру Бенга 2'-аг, 2:0 Илиян Мицански 4', 3:0 Георги Йомов 62',
  3:1 Ишмаел Байду 90'+2'], ~ 130 зрители
20 октомври 2018, събота, 17:15 ч / XII кръг:
Ботев (Пловдив) - Черно море (Варна)           2:1 (1:0) /пряко по Диема спорт/ Video stats 
 [1:0 Антонио Вутов 22', 2:0 Стивън Петков 52', 2:1 Мартин Минчев 72'], ~ 920 зрители
20 октомври 2018, събота, 20:00 ч / XII кръг:
Лудогорец 1945 (Разград) - Левски (София)         2:1 (2:0) /пряко по Диема спорт/ Video stats 
 [1:0 Джоди Лукоки 34', 2:0 Вандерсон 45'+1', 2:1 Станислав Костов 54'], ~ 6 400 зрители
21 октомври 2018, неделя, 17:30 ч / XII кръг:
Дунав 2010 (Русе) - Локомотив 1926 (Пловдив)       1:0 (0:0) /пряко по Диема спорт/ Video stats 
 [1:0 Красимир Станоев 67'-д]
21 октомври 2018, неделя, 20:00 ч / XII кръг:
ЦСКА (София) - Етър ВТ (Велико Търново)          3:0 (1:0) /пряко по Диема спорт/ Video stats 
 [1:0 Божидар Чорбаджийски 28', 2:0 Жоржиньо 49', 3:0 Кирил Десподов 84']
22 октомври 2018, понеделник, 20:00 ч / XII кръг:
Витоша (Бистрица, обл.София ст.) - Берое (Стара Загора)  1:2 (1:1) /пряко по Диема спорт/ Video stats 
 [1:0 Четин Садула 18', 1:2 Мартин Камбуров 37',89'], ~ 340 зрители

              Класиране:

                    М  П  Р  З  ГР   Т

 1. Лудогорец 1945 (Разград)      12  9  2  1  24:9  29  
 2. Левски (София)           12  9  1  2  20:8  28   [1 0 0 1:0 3]
 3. ЦСКА (София)            12  9  1  2  24:4  28   [0 0 1 0:1 0]
 4. Берое (Стара Загора)        12  6  5  1  16:7  23  
 5. Ботев (Пловдив)          12  6  2  4  17:10  20  
 6. Локомотив 1926 (Пловдив)      12  5  2  5  11:11  17  
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 7. Славия 1913 (София)        12  4  4  4  13:12  16  
 8. Черно море (Варна)         12  4  3  5  17:23  15   [0 1 0 1:1 1, 1 гол на чужд терен]
 9. Етър ВТ (Велико Търново)      12  4  3  5  11:14  15   [0 1 0 1:1 1, 0 гола на чужд терен]
10. Витоша (Бистрица, обл.София ст.)  12  4  1  7  10:17  13  
11. Ботев (Враца)           12  3  3  6  11:21  12 [+]
12. Дунав 2010 (Русе)         12  3  2  7  14:23  11  
13. Септември (София)         12  1  1 10  9:23  4   [0 1 0 0:0 1, -14 обща ГР]
14. Верея (Стара Загора)        12  0  4  8  7:22  4   [0 1 0 0:0 1, -15 обща ГР]

Бележки
 - Ботев (Враца) играе домакинските си мачове на ст."Огоста" в Монтана.
 - Септември (София) играе домакинските си мачове на Национален стадион "Васил Левски" в София.
 - Славия 1913 (София) играе домакинските си мачове на Национален стадион "Васил Левски" в София.

Голмайстори (към 22 октомври 2018 г.)
 9 - Станислав Костов    - Левски (София)
 8 - Клаудиу Кешерю     - Лудогорец 1945 (Разград)
 7 - Мартин Камбуров    - Берое (Стара Загора)
 6 - Мауридис        - ЦСКА (София)
 5 - Петър Атанасов     - Ботев (Враца)
  - Тодор Неделев     - Ботев (Пловдив)
  - Ахмед Ахмедов     - Дунав 2010 (Русе)
  - Стивън Петков     - Ботев (Пловдив)
  - Кирил Десподов     - ЦСКА (София)
 4 - Борислав Цонев     - Берое (Стара Загора)
  - Йерсон Кабрал     - Левски (София)
  - Марселиньо       - Лудогорец 1945 (Разград)
  - Георги Божилов     - Черно море (Варна)
  - Даниел Младенов    - Етър ВТ (Велико Търново)
  - Вандерсон       - Лудогорец 1945 (Разград)

източникbulgarian-football.com

Прочети повече

Избрано