Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Ако пушите задължително трябва да приемате тези 4 витамина, за да пречиствате периодично дробовете си

Публикувано

на

Пушите ли? Или пък сте отказали цигари наскоро? И в двата случая трябва да сте наясно, че приемането на определени витамини ще ви помогне да излекувате белите си дробове след пушенето, пише lekuvai.net.

Много от хората пренебрегват този факт. Обичайно мислим, че отказването на цигарите е достатъчно, за да възвърнем обратно доброто си здраве.

Не бива да забравяте обаче, че тютюнопушенето е зависимост, провокирана от никотина.

 

Това вещество нанася тежки увреждания на клетките и на телесните ви системи.

Тези структури невинаги оздравяват от само себе си или пък оздравяват твърде бавно.

За щастие, има храни, които са богати на хранителни вещества, противодействащи на щетите, предизвикани от никотина. По този метод те ви помагат да излекувате белите си дробове и да се предпазите от респираторни заболявания.

 

В тази статия искаме да ви представим витамините, които са от съществено значение за възстановяването на белите дробове след пушене.

1. Витамин С

Пушенето намалява количеството витамин С в организма ви с до 25%. По тази причина е необходимо да увеличите приема си на този важен витамин. Дефицитът на витамин С ще повиши вероятността от развитие на инфекции, тъй като имунната ви система ще бъде отслабена. Други проблеми, които може да възникнат вследствие на дефицит на този витамин, са:

Ранна поява на бръчки
Безсъние
Проблеми с венците като болка, възпаление и кървене

 

Храните, чрез които може да си набавите това вещество, са:

Киви
Лимони
Мандарини
Грейпфрут
Ананас

Ако продължавате да пушите, трябва да консумирате три пъти повече витамин С. Това ще ви помогне да възстановите белите си дробове след пушене.

Ако се опитвате да спрете цигарите, приемът на витамин С ще ви помогне да намалите никотиновия глад.

 

2. Витамин А

Дефицитът на витамин А или бета-каротин може да доведе до изменения в имунната ви система. По този начин броят на инфекциозните заболявания в дихателната ви система може да се увеличи.

Може да си набавите този витамин чрез консумация на:

Сливи
Тиква
Манго
Праскови
Розов грейпфрут
Марули, швейцарски чард
Диня
Домати
Моркови
Броколи

 

3. Витамин Е

Витамин Е ви помага да понижите риска от тумори на белите дробове, провокирани от тютюнопушенето. Познат е още като токоферол. Той представлява мастноразтворим витамин, функциониращ като антиоксидант. В същото време той допринася за предпазването на есенциалните мазнини. За да се възползвате от него и да възстановите белите си дробове след пушене, трябва да приемате достатъчно витамин Е. Естественият начин да си го набавяте е чрез консумацията на:

Яйчен жълтък
Фъстъци
Кокосови орехи
Зърнени храни, ориз, соя
Броколи
Маруля
Брюкселско зеле
Пълнозърнест хляб

Освен че ще ви помогне да възстановите здравето на белите си дробове след отказване на цигарите, витамин Е може да съдейства при лечение на:

 

Болест на Алцхаймер
ПМС
Стерилитет при мъжете

 

4. Витамин В9

Витамин В9, или фолиева киселина, допринася за формирането на кръвни клетки. Те възпрепятстват появата на анемия и ви помагат да поддържате здравето на кожата си.

Освен че лекува белите ви дробове след пушене, витамин В9 е необходим за правилното функциониране на централната нервна система. Това се дължи на ролята на този витамин в предаването на сигнали.

Трябва да знаете също, че този витамин може да ви помогне да се откажете от вредния си навик. За да си набавите витамин В9, е необходимо да консумирате:

Авокадо
Лук
Чесън
Соя
Ядки
Ягоди
Стафиди
Лимони
Моркови
Тиква

Други начини да се предпазите от заболявания на белите дробове, предизвикани от тютюнопушенето

Избягвайте консумацията на вредни храни като например пържените изделия и продуктите, съдържащи изкуствени подсладители.

Преди всичко, трябва да внимавате с някои продукти. Това важи най-вече за безалкохолните напитки. Те водят до изменения в нервната система и функционирането на червата. В резултат от това те усилват вредните ефекти от пушенето.

Когато изготвяте менюто си, включете в него храни, богати на триптофан. Тази аминокиселина отговаря за синтеза на серотонин.

Това е полезно за хората, опитващи се да откажат цигарите. Все паквисоките нива на серотонин понижават нивата ви на тревожност.

Приемайте повече калций

Вредите от никотина ускоряват загубата на костна маса, която се появява с напредване на възрастта. Приемането на допълнително количество калций забавя тези ефекти. Освен това ви помага да поддържате костите си здрави. По този начин се понижава риска от счупвания и други увреждания.

Спортуването ви помага да подобрите кардиопулмоналната си система

Ежедневното извършване на физическа активност или тренировки действа директно върху сърцето. По този начин ще подобрите кръвообращението си и ще предотвратите появата на тромбоза на артериите. В дългосрочен план тромбозата може да доведе до сърдечен удар.

Освен това спортуването понижава риска от високо кръвно налягане. Също така подобрява функционирането на белите дробове, което ви помага да поддържате стабилен ритъм на дишане (между 14 и 22 вдишвания в минута).

Важно е да запомните, че тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за развитие на тежки заболявания.

Извън спорта

Ето какво попитаха на полиграфа шестимата отстранени за Лудогорец, сега топката е в Черно море!

Публикувано

на

Шестимата футболисти на Черно море, които бяха извадени от групата за мача с Лудогорец и минаха доброволно на полиграф, за да докажат, че не са се продали на ЦСКА, излязоха невинни.

Георги Илиев, Петър Витанов, Виктор Генев, Пламен Димов и Иван Дюлгеров са били запитани следните въпроси, става ясно от публикувани в „Спортал“ снимки:

„Играхте ли симулативно в последния мач срещу ЦСКА, срещу заплашване или срещу други услуги?“

„Някой свързал ли се е с вас, да ви предлага финансови или други облаги, за да играете симулативно в последния мач срещу ЦСКА?“

„Получихте ли някакво възнаграждение или пари за изгубения мач срещу ЦСКА?“

„Получихте ли пари, за да играете симулативно в последния мач с ЦСКА?“

 

Георги Китанов, който е преотстъпен от ЦСКА на Черно море и нямаше право да играе в мача според договорка между отборите, получи следните въпроси:

„Уговаряхте ли някои от съотборниците ви да играят симулативно в последния мач с ЦСКА?“

„Някой свързал ли се е с вас, да уговаряте вашите съотборници да играят симулативно с ЦСКА?“

„Получихте ли от някой пари за последния мач с ЦСКА?“

 

На всички въпроси е отговорено с не и вероятността отговорите да са искрени е на над 98,7%.

Образно казано, сега топката е прехвърлена към ръководството на Черно море, което да обясни защо шестимата бяха извадени преди гостуването на Лудогорец, което бе с пряко отношение към шампионската титла на „орлите“, извоювана след 4:1.

Прочети повече

Извън спорта

Хороскопът за 26 май, неделя

Публикувано

на

Везни

Неутрален ден от всяка гледна точка, освен романтичната, където влиянието на позитивните тенденции ще бъде осезаемо. Днес ще можете да решите много лични проблеми, ако се отнесете към тях сериозно, а не оставяте нещата на самотек, пише lamqta.com. В общуването с любимия човек избягвайте недомлъвките. Колкото сте по-искрени , толкова ще бъде по-добре. Възможно е преодоляване на разногласията с по-възрастни роднини и стари приятели, не одобряващи някои Ваши постъпки в близкото минало. Ако продължавате да държите на обичайния си начин на действие, това няма да Ви помогне по никакъв начин да постигнете успех. Абстрахирайте се от всичко, и си спестете неразбориите и усложненията.

Скорпион

Проявете максимум топлота и съпричастност към своята половинка. Даже и не можете да си представите колко са и нужни Вашата подкрепа и разбиране на нейните проблеми. Тя съвсем няма да Ви каже, че при нея нещо не е наред, а Вие и не питайте… Просто бъдете през този ден малко по-ласкави от обикновено…

Стрелец

Мероприятията, насочени към разрешаване на материалните проблеми се постарайте да осъществите сутринта. По това време късмета ще Ви съпътства: може Вас лично, а може и Вашите финанси, семейство или родители. През деня ще нарасне вероятността за разминавания и непредвидени усложнения. Не са изключени остри конфликти с хора от ежедневното Ви обкръжение: спътници, събеседници, приятели, колеги или близки. Стремейки се към оригиналност, не забравяйте да се придържате към набелязаните заедно с партньорите стратегии.

Козирог

Нищо не може да се направи! В живота съществуват периоди, когато самите обстоятелства Ви принуждават да дадете на заден ход и да преустановите постъпателното си развитие в желаната посока. Не се огорчавайте: тази пауза навярно ще се окаже доста полезна за Вас: може да Ви застави да преразгледате собствените си възгледи и привички, да зачеркнете от списъка с познатите явно случайните хора, да изпълните забравените обещания, или да се запознаете с официалните документи, свързани с Вашата дейност. В професионалната сфера не е изключено да бъдат открити малки пропуски и да се натъкнете на недоглеждане.

Водолей

Денят е напрегнат и щедър на ситуации, свързани с опасност и риск. Не трябва да забравяте за здравия разум, тъй като без него рискувате да попаднете в крайно сложна ситуация. Бъдете внимателни в бизнеса и в личните отношения: днес има твърде много хора, които се опитват да се възползват от Вашата доверчивост и човешка доброта. Някой от колегите ще се опита да Ви прехвърли част от своята работа, а деловите партньори може да поискат преразглеждане на условията за сътрудничество. Може да разчитате на подкрепата и разбирането на любимия човек, но не проверявайте чувствата на своята „половинка” за надеждност – това може да доведе до проблеми.

Риби

Денят е благоприятен за развитие на любовните отношения. Днес са вероятни нови запознанства, които може и да доведат до романтични връзки. Може да получите скъп и приятен подарък от познат човек. В работата може да сключите сделка с влиятелни и опитни хора. Изпробвайте нови идеи и се стремете към преобразования в сферата на работата. Общуването с обкръжаващите ще Ви носи само приятни емоции.

ЗА ОСТАНАЛИТЕ 6 ЗОДИИ – ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Прочети повече

Извън спорта

Хороскопът за 26 май, неделя

Публикувано

на

Овен 

Като че ли никога друг път не сте били в толкова романтично настроение, и сега направо не можете да се познаете! Изглежда затова сте решили на път за в къщи да вземете букет рози, шампанско и някоя видео-касета с интересен филм. Всичко е наред, пише lamqta.com. Ако сте се де доверили на този човек толкова, че да направите за него всичко това, можете да бъдете уверени, че никога няма да се разприказва, и това по никакъв начин няма да се отрази на Вашата репутация. Всъщност и в бъдеще този човек няма да се опита да Ви шантажира, използвайки Ви този факт.

Телец

През първата половина на деня нещата ще се подреждат много удачно. Това време е много подходящо за работа, изискваща съсредоточеност и повишено внимание. Може да въвеждате ред в документи, да съставяте отчети и баланси, и да правите финансови планове. Не биха минали зле и преговори, тъй като бихте успели да намерите неопровержими доказателства за своята правота. Втората половина на деня е значително по-малко плодотворно време, но пък много приятно. Звездите ще Ви поглезят с позитивни емоции и неочаквани радости. Възможни са срещи, които ще повдигнат настроението Ви.

Близнаци

Денят е свързан със значителни промени в професионалната сфера, и само от Вас зависи, дали те ще бъдат позитивни. Сега от Близнаците се изисква на първо място да бъдат по-умни, да се приспособяват към обстоятелствата и бързо да вземат решение. Докато Вие се бавите, конкурентите набират точки, постигат победи, и завоюват симпатиите на Вашите неотдавнашни съюзници. Очакват Ви много проблеми и грижи. Усещането на умора и желанието да захвърлите всичко започнато, ще се появи още в средата на деня. Но не трябва да се отчайвате. Ако не се предадете, до вечерта ще постигнете забележителни резултати.

Рак

Струвало Ви се е, че знаете своята половинка наизуст, и че тя е предсказуема 10 крачки напред. Днес ще се наложи да преразгледате своята гледна точка, и то кардинално. Вашият любим човек ще ги надроби такива, че само ще можете да се чудите, кое от къде се е взело.

Лъв

Този ден ще зарадва Лъвовете, които планират да го прекарат в кръг от близки хора. Не е трудно да намерят общ език с роднините, а може да разчитат на снизходителността и разбирането на любимия човек. Не са изключени и нови запознанства. Те очакват онези, които ще прекарат деня си на път. Не е желателно посещението на увеселителни заведения и нощни клубове. Звездите съветват за икономичност. При положение че финансовата ситуация не е никак благоприятна, небрежността в това отношение е нежелателна. Има голяма вероятност за неразположение.

Дева

Денят е доста противоречив, свързан с изпитания за „надеждност” и проверка за здравина на чувствата. Трябва да се каже, че можете да се справите с всички трудности, ако не загубите увереността в себе си, и удържите много важна победа. Бъдете готови за промени в привичния Ви начин на живот и нормалния ход на събитията. Вероятно ще получите награда за някогашни (отдавнашни ) заслуги. Ако сте заети с някакви мащабни и сложни работи, запасете се с търпение. Това не е денят, в който може да се постигнат колосални резултати, правейки един отчаян напън. Постоянните усилия и увереното движение напред ще Ви помогнат да постигнете желаното.

ЗА ОСТАНАЛИТЕ 6 ЗОДИИ – ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

 

Прочети повече

Избрано