Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Това може да спаси Вашия живот или този на Ваш близък! Ето как се действа при сърдечен удар!

Публикувано

на

Самата мисъл да получите сърдечен удар е ужасяваща, защото, както знаете, последиците често може да бъдат фатални. Но това, което е най-страшно, е да не сте подготвени за нещо подобно, особено ако се случи, докато сте сами.

Да знаете как да отговорите на симптомите на сърдечен удар може да бъде от решаващо значение, за да спасите живота си. В много случаи е трудно да се действа, ако сте сами, но следвате ли долните препоръки, е по-вероятно да оцелеете и да успеете да потърсите медицинска помощ навреме.

Едно и също ли са сърдечен удар и спиране на сърдечната дейност?

Категорично не! Преди да дадем нашите препоръки за оцеляване при сърдечен удар, ако сте сами, важно е да изясним разликата между спиране на сърдечната дейност и сърдечен ударХората често правят грешка, смятайки, че това са едни и същи състояния, а в действителност не са. Въпреки че както и спирането на сърдечната дейност, така и инфаркт на миокарда (медицински термин за сърдечен удар) са причинени от лошо кръвообращение и недостатъчно кръвоснабдяване на сърцето, те се различават по своите симптоми.

Спирането на сърдечната дейност се появява, когато кръвообращението в организма се забави, което кара контракциите на сърцето да станат нередовни или да отслабнат. В резултат на това тялото не получава достатъчни запаси от кислород, където е необходим, и човек губи съзнание, когато бъде засегнат мозъкът.

От друга страна, сърдечен удар или инфаркт на миокарда се появява, когато кръвният поток се намали до определена област на сърцето, обикновено поради запушена артерия. В резултат тъканта в тази част на сърцето започва да умира, а ако остане нелекувана, тази промяна на доставката на кръв и кислород може да доведе до сериозно увреждане на сърдечния мускул. Чести симптоми, свързани със сърдечен удар, които могат да послужат като ранен предупредителен знак, включват болка в гърдите, задух, сърцебиене, прекомерно изпотяване, гадене, умора, виене на свят.

След като изяснихме разликите между спирането на сърдечната дейност и сърдечен удар, нека ви кажем как трябва да действате, за да увеличите шансовете си за оцеляване, ако получите сърдечен удар, докато сте сами. Това е важно: докато не съществува метод-доказателство за оцеляване след сърдечен удар, това, което ние ще споделим с вас, все още може да спаси живота ви.

Какво да направите, ако имате сърдечен удар?

Най-напред и преди всичко, обадете се на 112, ако чувствате болка и дискомфорт в областта на сърцето. Ако вече сте диагностицирани с някакъв вид болест на сърцето, свържете се с кабинета на домашния си лекар веднага. Ако това се случи, докато карате кола и започнете да изпитвате някой от симптомите, отбийте и се обадете на 112 възможно най-скоро.
Без значение колко сте близо до спешното отделение или клиника, при никакви обстоятелства не трябва да се опитватe да шофирате дотам сами. Има опасност да загубите съзнание, докато шофирате, и да предизвикате инцидент, който може да навреди на вас и другите.
Ако вече взимате някакви лекарства, които контролират сърдечното ви заболяване, най-вероятно имате бета-блокер под ръка. Вземете един, докато чакате да пристигне помощ. Ако имате сърдечен удар за първи път, трябва да се сдъвчете и погълнете един аспирин възможно най-бързо. Аспиринът помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и подобрява притока на кръв чрез отпускане стените на артериите. Това може да предотврати влошаване на проблема, докато чакате.

Доколкото изобщо е възможно, останете неподвижни, за да се избегне натиск върху сърдечния мускул.
Ако можете, ударете се в гърдите над сърцето, за да го предпазите от изразходване на усилията да помпа само. Това по принцип е много трудно, ако го прилагате сами върху себе си, затова е по-ефективно, ако някой друг го направи за вас.

Сега, след като знаете какви стъпки трябва да предприемете, за да реагирате на сърдечен удар, когато сте сами, може би се чудите: защо отделяме толкова време, за да обясним разликата между спиране на сърдечната дейност и сърдечен удар? Най-вероятно повечето от вас са се натъквали на някаква информация за КПР (кардиопулмонална реанимация) – метод, който трябва да се прилага само по време на сърдечен удар.

Въпреки че този метод е спасил живота на много хора, важно е да се знае, че не е подходящо да се използва, ако има спиране на сърдечната дейност. Често статиите по темата не поясняват разликата между двете състояния и много хора остават несигурни какво трябва да направят, за да реагират адекватно. Надяваме се тази информация да хвърли повече светлина по този въпрос!

zdraveikrasota.bg

Избрано