Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Това може да спаси Вашия живот или този на Ваш близък! Ето как се действа при сърдечен удар!

Публикувано

на

Самата мисъл да получите сърдечен удар е ужасяваща, защото, както знаете, последиците често може да бъдат фатални. Но това, което е най-страшно, е да не сте подготвени за нещо подобно, особено ако се случи, докато сте сами.

Да знаете как да отговорите на симптомите на сърдечен удар може да бъде от решаващо значение, за да спасите живота си. В много случаи е трудно да се действа, ако сте сами, но следвате ли долните препоръки, е по-вероятно да оцелеете и да успеете да потърсите медицинска помощ навреме.

Едно и също ли са сърдечен удар и спиране на сърдечната дейност?

Категорично не! Преди да дадем нашите препоръки за оцеляване при сърдечен удар, ако сте сами, важно е да изясним разликата между спиране на сърдечната дейност и сърдечен ударХората често правят грешка, смятайки, че това са едни и същи състояния, а в действителност не са. Въпреки че както и спирането на сърдечната дейност, така и инфаркт на миокарда (медицински термин за сърдечен удар) са причинени от лошо кръвообращение и недостатъчно кръвоснабдяване на сърцето, те се различават по своите симптоми.

Спирането на сърдечната дейност се появява, когато кръвообращението в организма се забави, което кара контракциите на сърцето да станат нередовни или да отслабнат. В резултат на това тялото не получава достатъчни запаси от кислород, където е необходим, и човек губи съзнание, когато бъде засегнат мозъкът.

От друга страна, сърдечен удар или инфаркт на миокарда се появява, когато кръвният поток се намали до определена област на сърцето, обикновено поради запушена артерия. В резултат тъканта в тази част на сърцето започва да умира, а ако остане нелекувана, тази промяна на доставката на кръв и кислород може да доведе до сериозно увреждане на сърдечния мускул. Чести симптоми, свързани със сърдечен удар, които могат да послужат като ранен предупредителен знак, включват болка в гърдите, задух, сърцебиене, прекомерно изпотяване, гадене, умора, виене на свят.

След като изяснихме разликите между спирането на сърдечната дейност и сърдечен удар, нека ви кажем как трябва да действате, за да увеличите шансовете си за оцеляване, ако получите сърдечен удар, докато сте сами. Това е важно: докато не съществува метод-доказателство за оцеляване след сърдечен удар, това, което ние ще споделим с вас, все още може да спаси живота ви.

Какво да направите, ако имате сърдечен удар?

Най-напред и преди всичко, обадете се на 112, ако чувствате болка и дискомфорт в областта на сърцето. Ако вече сте диагностицирани с някакъв вид болест на сърцето, свържете се с кабинета на домашния си лекар веднага. Ако това се случи, докато карате кола и започнете да изпитвате някой от симптомите, отбийте и се обадете на 112 възможно най-скоро.
Без значение колко сте близо до спешното отделение или клиника, при никакви обстоятелства не трябва да се опитватe да шофирате дотам сами. Има опасност да загубите съзнание, докато шофирате, и да предизвикате инцидент, който може да навреди на вас и другите.
Ако вече взимате някакви лекарства, които контролират сърдечното ви заболяване, най-вероятно имате бета-блокер под ръка. Вземете един, докато чакате да пристигне помощ. Ако имате сърдечен удар за първи път, трябва да се сдъвчете и погълнете един аспирин възможно най-бързо. Аспиринът помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и подобрява притока на кръв чрез отпускане стените на артериите. Това може да предотврати влошаване на проблема, докато чакате.

Доколкото изобщо е възможно, останете неподвижни, за да се избегне натиск върху сърдечния мускул.
Ако можете, ударете се в гърдите над сърцето, за да го предпазите от изразходване на усилията да помпа само. Това по принцип е много трудно, ако го прилагате сами върху себе си, затова е по-ефективно, ако някой друг го направи за вас.

Сега, след като знаете какви стъпки трябва да предприемете, за да реагирате на сърдечен удар, когато сте сами, може би се чудите: защо отделяме толкова време, за да обясним разликата между спиране на сърдечната дейност и сърдечен удар? Най-вероятно повечето от вас са се натъквали на някаква информация за КПР (кардиопулмонална реанимация) – метод, който трябва да се прилага само по време на сърдечен удар.

Въпреки че този метод е спасил живота на много хора, важно е да се знае, че не е подходящо да се използва, ако има спиране на сърдечната дейност. Често статиите по темата не поясняват разликата между двете състояния и много хора остават несигурни какво трябва да направят, за да реагират адекватно. Надяваме се тази информация да хвърли повече светлина по този въпрос!

zdraveikrasota.bg

Извън спорта

„Искам да имам стая с пари и да си ги целувам“ – в света на богатите (СНИМКИ)

Публикувано

на

„Ако искам, ще работя 100 часа на седмица, няма да виждам семейството си и ще умра млада. Това си е лично мое желание“.

„Искам да имам много пари, пълна стая с пари и да си ги целувам“.

Общото между притежателите на тези думи е това, че искат да са богати, разликата е в годините – дамата, казала първото изречение, е на 30+години; вторият цитат е на малко момиченце.

Американката Лорън Грийнфийлд е документирала как живеят неприлично богатите хора. Истинска консуматорска оргия, разказва „Дойче веле“.

Грийнфийлд е озаглавила изложбата си „Поколението на благосъстоятелните“, фотографиите са изложени в Хамбург.

„Опитах се да покажа човешкото им лице, без да ги съдя. Исках да ги заснема в приятна за тях ситуация. Показвам техните истории така, какво ги видях“, коментира Лорън.

А те понякога са смущаващи.

150-те фотографии от изложбата доказват, че безкрайният ламтеж за власт, пари и луксозен живот винаги е на ръба между мечтата и кошмара.

Грийнфийлд израства в Лос Анджелис и се докосва до този свят още като ученичка.

„Снимките ми критикуват не толкова отделния човек, колкото обществото, културната среда“, казва тя.

Фотографката е заснела и документален филм, показван вече на няколко фестивала.

През годините на своята работа Грийнфийлд се убеждава, че парите не са щастие, защото празнината, която луксозният живот трябва да запълни, е като бездънна яма.

„Вести

Прочети повече

Извън спорта

Тези 5 растения привличат парите и пазят от зли очи!

Публикувано

на

От древни времена хората вярват, че растенията имат специална енергия. Някои от тях могат да навредят.

Е, има и такива растения, с които ще можете да привлечете парите и здравето в дома си, да се предпазите от зли очи и уроки. В следващите редове ще ви разкрием 5 такива растения.

Бамбук

Това е доста често срещано за декорация растение. Дизайнерите определено го обичат Освен това бамбукът носи много силна енергия и дава благополучие, мир и спокойствие на дома.

Важното е, че бамбукът пази от зли очи и уроки Дори и недоброжелатели да влязат в жилището ви, то бамбук няма да остави злите им намерения да ви засегнат по какъвто и да е начин.

Хризантеми

Мястото на тези прекрасни цветя не е само в градината, но и в къщата ви. Те помагат за финансов успех, стабилност и просперитет

Хризантемите вършат чудесна работа срещу завистливи хора, като пречат прокобите им да проникнат в жилището и живота ви.

Ако нямате желание да си отглеждате точно такова цвете, то просто от време на време, при партита и посрещане на гости, ги слагайте в къщата си, за да ви пазят от зли очи.

Спатифилум

Това цвете е известно и като „женско щастие”, то носи късмет и любов за дамите, които са необвързани и бременност, за тези, които вече имат спътник в живота.

То има отлични защитни свойства. Ще ви спаси от завистливи недоброжелатели.

Алое вера

Това растения блокира достъпа на всичко отрицателно до дома ви и отваря пътя само на положителните енергийни вибрации. Алое верата помага за просперитет.

Ако растението умре, значи  в жилището ви е влязла много силна лоша енергия.

Кактус

Много хора смятат, че те водят до кавги и неприятности. Това обаче не е така. Те защитават хората от негативизъм и лоши мисли.

Кактусите премахват злото и отблъскват завистта.

Добре е да ги поставите в близост до входната врата или до работещи електрически уреди/jenata.blitz.bg.

Прочети повече

Извън спорта

Ром крадец влезе в дома на мъж и го уби с лопата

Публикувано

на

Циганин уби стопанин на къща, заварил го да краде. Кървавото престъпление се разиграло в нощта срещу 22 юни в с. Априлово, Софийска област.

35-годишният рецидивист Д. М. влязъл в дома на 49-годишен мъж от селото в малките часове на нощта, за да го обере. Стопанинът се събудил, грабнал лопата и опитал да спре крадеца.

Престъпникът обаче се оказал по-ловък и издърпал инструмента. Ударил човека по главата над 10 пъти, а той починал от тежка черепно-мозъчна травма.

Рецидивистът бързо бил задържан. Той е обвинен в убийство и ако бъде признат за виновен, може да получи от 10 до 20 г. затвор. Прокуратурата ще му иска постоянен арест./Марица

Прочети повече

Избрано