Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

11 лоши практики, с които сами нарушаваме съня си и после се чудим защо не можем да спим качествено (СНИМКИ)

Публикувано

на

Много хора имат проблеми със съня, защото практикуват лоши ритуали преди и след лягане.

Ако сте един от тях сами, опитайте се да избегнете лошите навици. За някои от тях вероятно не предполагате, че те могат да нарушат съня ви, а вашето здраве. Те обаче са и вредни.

 

И 11 грешки при спане, които увреждат здравето ви,са:

1. Изкуствена светлина

Ако сте изложени на изкуствена светлина, докато сте в леглото, ще бъде по-трудно за вас да спите поради прекъсването на производството на мелатонин в тялото ви. Мелатонинът е хормон, който е отговорен за усещането за сънливост. Така че, изключете светлината, издърпайте гъстите завеси или просто носете маска за сън в пълна тъмнина.

11 greshki-vo-spienjeto-koi-vi-go-narushuvaat-zdravjeto-2.jpg

2.

Алкохол

Въпреки че ви забавя действията и ви се доспива, алкохолът няма да ви помогне да заспите. Дори и ако заспите, ще се събудите многократно през нощта (вероятно със сухота в устата и гадене), така че забравете за алкохола определено време, ако безсънието ви пречи в нормалното функциониране.

11 greshki-vo-spienjeto-koi-vi-go-narushuvaat-zdravjeto-3.jpg

3. Кофеин

Зависимите от кофеин обикновено имат повече проблеми със съня, особено ако любимата им напитка се консумира преди да легнат. Чашата кафе се съхранява в продължение на поне 6 часа в тялото, което също намалява производството на вече споменатия хормон – мелатонин.

11 greshki-vo-spienjeto-koi-vi-go-narushuvaat-zdravjeto-4.jpg

4. Сънят през деня

Въпреки че не е лошо само по себе си, дневната дрямка може да доведе до неспокоен сън през нощта. Опитайте се да спите от 20 до 90 минути на ден, ако имате повече време.

11 greshki-vo-spienjeto-koi-vi-go-narushuvaat-zdravjeto-5.jpg

5. Упражнение

След тежко тренировка, вие със сигурност чувствате, че можете да спите добре. Въпреки това, дори 30-минутна физическа активност точно преди лягане може да наруши съня ви. Упражнението повишава нивата на енергия и ви подготвя за нови победи, но не и в леглото. За да избегнете затруднения в съня, по-добре е да практикувате сутрин или следобед.

11 greshki-vo-spienjeto-koi-vi-go-narushuvaat-zdravjeto-6.jpg

6. Загрейте стаята

Когато не се чувствате комфортно в спалнята си, то със сигурност засяга съня ви. И високите температури причиняват смущения в цикъла на съня. Е, дори ако успеете да заспите, често ще се събудите Намалете топлината и покрийте с по-леко одеало.

11 greshki-vo-spienjeto-koi-vi-go-narushuvaat-zdravjeto-7.jpg

7. Комуникации в късните часове

Ако лягате рано, ще станете рано. В противен случай, ще бъде по-трудно за вас да получите достатъчно сън. Особено след всички стимули от технологичните устройства, които непрекъснато използвате. Накратко – изключете телевизора, оставете лаптопа и мобилния си телефон настрани една нощ. На сутринта ще отговаряте на всички важни съобщения и електронна поща.

11 greshki-vo-spienjeto-koi-vi-go-narushuvaat-zdravjeto-8.jpg

8. Шум

Не се изисква специално обяснение. Просто се опитайте да намалите шума около себе си и ако това е неизбежно, сложете си тапи за уши, винаги помагат

11 greshki-vo-spienjeto-koi-vi-go-narushuvaat-zdravjeto-9.jpg

9. Мобилен телефон

Отново се връщаме към мобилния телефон, което всъщност е рядко явление да го пуснете от ръцете си, преди да си легнете. Ако наистина искате да помогнете, изключете всички звуци (с изключение на алармата), известия, лампи и други подобни на вашия смартфон.

11 greshki-vo-spienjeto-koi-vi-go-narushuvaat-zdravjeto-10.jpg

10. Забавете алармата

С отлагането на алармата и пробуждането на всеки 5 до 10 минути тя непрекъснато се променя, така че нарушава съня ви, но също така и затруднява всяка сутрин.

11 greshki-vo-spienjeto-koi-vi-go-narushuvaat-zdravjeto-11.jpg

11. Храна

Разбира се, това, което ядете преди лягане, също определя качеството на съня ви. Разбира се, можете да вечеряте, но не и твърде близо до момента, в който лягате. По този начин избягвайте храни, съдържащи захар, тъй като това ще предизвика органите и храносмилането. Вместо това наблегнете на храни, богати на протеини, за спокоен сън.

11 greshki-vo-spienjeto-koi-vi-go-narushuvaat-zdravjeto-12.jpg

източник: lekuvai.net

Избрано