Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Ако искате здрави нокти, дълга коса, тънка талия, добър сън и облекчение на стреса трябва да започнете да го пиете още днес

Публикувано

на

Ето няколко полезни употреби на желатина

 

1. Укрепва ноктите и косата

Кератинът, който също е част от тази естествена съставка, би могъл да се използва като алтернативно лечение за засилване на чупливата и слаба коса, както и за ноктите.

Тези свойства са ефективни в случай на директна консумация и външна употреба – става дума за маски за коса.

 

2. Подобрява външния вид на кожата

Колагенът е една от най-често използваните съставки за производството на различни кремове и други козметични продукти за грижа за кожата.

Тъй като желатинът се прави въз основа на преработка на кожа и сухожилия, той също така осигурява на кожата основни аминокиселини, за да имаме млада и здрава кожа.

Консумацията на желатин, както и външното му прилагане минимизира негативните ефекти от излагане на слънце и действието на токсини, като по този начин предотвратява появата на преждевременни бръчки.

 

3.

Намалява тревожността и облекчава стреса

Знаете ли, че в желатина има глицин, като това вещество има седативен (успокояващ) ефект. Той забавя производството на норепинефрин, хормон, свързан с тревожността и пристъпите на паника.

Когато вътрешно приемаме желатин, то нашият организъм балансира нервната система и забавя производството на хормоните на стреса.

 

4. Възстановява и укрепва чревната стена

Вътрешният прием на желатин служи за намаляване на чревната пропускливост и също спомага за възстановяване на чревната стена, което често е при раздразнени черва поради непоносимост към храни и някои заболявания.

Тази негова функция помага да се подобри усвояването на хранителните вещества от продуктите, които приемаме. И това е ключов момент за поддържане на тялото в перфектно състояние.

 

5. Помага ни да спим по-добре

Хората, страдащи от безсъние и други нарушения на съня, могат да се справят с тези проблеми, като приемат с кисело мляко малко количество желатин.

Аминокиселините и минералите, които са включени в него, способстват да се увеличи производството на мелатонин, хормон, който е отговорен за един добър и здрав сън.

 

6. Помага в битката с наднорменото тегло

Поради ниското съдържание на калории и големи количества протеини, тази съставка ще бъде чудесно допълнение за тези хора, които се опитват да намалят теглото си.

Факт е, че протеините действително потискат чувството на глад и ни защитават от прекомерен прием на калории.

 

7. Ускорява зарастването на раните

Противовъзпалителните и лечебните свойства на този продукт са полезни за ускоряване на заздравяването на външни и вътрешни рани.

Желатинът е действително подходящ за ускоряване на регенерирането на повърхностни рани на кожата, както и за лечение на заболявания, например, язви.

В заключение ще отбележим, че въпреки очевидната кулинарна употреба, желатинът много подобрява здравето ни.

източник: zajenata.bg

Избрано