Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

10-те най-тъпи текста в българската музика!

Публикувано

на

Избирането на топ 10 в подобна класация не е изобщо лесно. Кандидатите за най-тъп текст в българската музика са повече на брой, отколкото коефициента ни на търпимост да ги изслушаме.
Затова тези 10 могат да се приемат като илюстрация, пример, мостра, която се спазва от още много други изпълнители и песни. Конкуренцията е между поп-фолка и новата вълна рап, която унищожи всичко добре градено от Ицо Хазарта и жертва качеството в името на масовия успех.

Започваме.
Хабиби, спиш ли добре? Завиват ли те? Храниш ли се? Защото аз не! По дяволите, обичам те бе! Умира ми се! Хабиби, псуваш ли ме? Влачиш ли се?
(Азис, „Хабиби“)
Текстът на „Хабиби“, която иначе тъй мощно се разпространява по света и в България, деликатно изпробва границите на безумието. Ето какво пее Азис на припева: „Хабиби, спиш ли добре? Завиват ли те? Храниш ли се? Защото аз не! По дяволите, обичам те бе! Умира ми се! Хабиби, псуваш ли ме?“. Объркванията са много – лирическият герой страда по любимата, но вместо разбито сърце и дълбоки чувства демонстрира битова загриженост: храниш ли се, спиш ли, завиват ли те… На всичкото отгоре предполага, че другият – ненахранен, сънлив и незавит, постоянно псува бившия си.
Става съвсем притеснително, когато в клипа се появява странно кученце, служещо за символ на Азисините чувства… Като знаеш и че Азис го играе гей, съвсем не можеш да разбереш – той по мъж ли страда, по жена ли, или по кученце. Хайде поне на животни да не налитаме!
Ти горе-долу, готвиш ли добре, ти горе-долу, чистиш ли поне, ти горе-долу, я ме целуни, ако ти хареса с мене остани. Ей Фики, Фики, правиш го добре, ей Фики, Фики, няма като теб, ей Фики, Фики, къв сладур голям ще те, ще те, ще те изям.
(Фики Стораро и Преслава, „Горе-долу“)
Този текст е горе-долу неадекватен и това, че го скандират армии от тинейджъри прави картинката още по-тъжна. Нека го подложим на анализ. Угриженият битово и напомпан Фики Стораро пита така приличащата на домакиня Преслава дали готви и чисти – когато е ясно, че единият не излиза от фитнеса, а другият готви само за удоволствие и някак не прилича на човек, който би се захванал с чистене: дори горе-долу! Кухненската ситуация обаче бързо се оказва блъф – абе я ме целуни, пък понеже изкарваме купища пари благодарение на кофти хората, които ни слушат, ще си наемем кой да ни изчисти и сготви.
След това в абсурдния диалог се включва Преслава, която изобщо не отразява въпросите за чистенето и готвенето (да не е луда) и страстно декларира: „Фики, Фики, къв сладур голям, ще те, ще те, ще те изям“ – реплика, нека признаем, родена като от ума на петокласничка.
„Ама знаеш колко мразя да се обяснявам, локуми да разтягам – да се оправдавам. И, оу, няма ме оу, като чуя с коя, къде, защо. И ето тук с нас май е проблема, няма нищо сложно – няма дилема.
(Ненчо Балабанов, „Няма дилема“)
О, не… Дилема има. Подобен пасаж задава истинска главоблъсканица. В началото Ненчо декларира, че мрази да се обяснява и да разтяга локуми. И ти си казваш – ей да, браво, хубаво е така – и аз не обичам локумите, давай по-накратко! Секунди по-късно обаче съжаляваш за проявената си съпричастност. Ненчо, врагът на обстоятелствената реч, започва да те засипва с неразбираем словоред, случайни междуметия и странен конфликт без произход и цел.
Какво означава „И оу, няма ме, оу, като чуя с коя, къде, защо“, остава загадка. На всичкото отгоре текстът арогантно се присмива на опитите да го проумееш – целият хаос от думи завършва с „Няма нищо сложно – няма дилема“. Как нищо сложно бе! Не можем да разберем нито дума от всичко това!
Да ти кажа ли thank you, или fuck you, или thank you, или fuck you, да ти кажа ли thank you, или fuck you, по-добре fuck you, по-добре fuck, или наздраве.
(Криско, „Наздраве“)
Дилемата тук е хамлетовска. Криско, който е прозорлив за дълбоката шизофрения на масите, действително е напипал наболял български проблем. Стане нещо и ти се чудиш сега – тенкю ли да кажеш или факю. Толкова вече си загубил вяра в морала, че постоянно се чудиш прецакали ли са те, не са ли. Проблемът с песента на Криско обаче е, че минава бая време, докато лирическият герой избере – посветил е цял припев на колебанието между двете. И накрая по балкански все пак решава за всеки случай да заложи на fuck you и едно наздраве, пък каквото ще да става. Не е вчерашен Криско! Какво да му кажем – тенкю или факю?
Кой професор теб ще те скъса, С тоя крак и тая рокля къса? Руса, но умна си, браво, Ти ще скъсаш него направо. Твоят крак на лекция не е стъпвал досега, Даже и във сесия, всяка вечер си в клуба.
(Милко Калайджиев, „Професор“)
Има една пресечна точка между ютията за мозъчни гънки, наречена Студентски град, и безмозъчните чалга текстове – двете състояния на нацията доволно паразитират едно върху друго. Текстът на „Професор“, макар и изпят от гласовит симпатяга като Милко Калайджиев, е потресаващо малоумен. Очаква се студентката – да кажем Жечка от Провадия, младо момиче с ботушки втъкнати в дънките, и доволно, че вече е „далечи ут вкъщиье“, – слушайки това парче да почувства радост и оправдание от похвалата от чичо Милко.
Скритото послание е следното: браво мойто момиче, че цял семестър не си мръдна пръста да учиш, важното е тука в дискотеката да изпростяваш всяка вечер, че да може и нашата тъпанарска гилдия, която принципно съществува заради такива като теб, да продължи благоденствието си. Аз на тебе, ти на мене! Руса, но умна си, браво!
Искам тризонет с 6 спални, Вътре 6 жени скандални 5 кенефа, 10 плазми. Всяка по един милион, ламбото ми да те дразни, да, паркирано е мазно. Мацката ми да те блазни, щото е един милион.
(Павел и Венци Венц, „Се тая, брат“)
Като казват, че новия поп-рап бил същия като старата чалга, не лъжат. Тийнейджърите и поколенията са различни, но тъпотията, която ти сипват в главата – сходна. Тук лирическият герой бленува тризонет, в който са разположени трите най-важни за него артикули – кенефи, плазми и жени. Всички те са със строго уточнен брой – 5 от първите, 10 от вторите и 6 от третите. Текстът ни предизвиква да гадаем – във всеки кенеф има по 2 плазми и 1 жена (+ една, която да мие „ламбото“) или разпределението е друго? Освен тези 6 жени обаче има и една, която е официалната половинка – „мацката ми да те блазни“ и тя струва един милион, вероятно като във филма на Клинт Истууд. Странно съчетание между полигамия, моногамия и лоботомия – най-вече последното.
К’во стаа помби, търсиш ли си комби, тропа ми копитото, едро ми е ситото, излизам от коритото. Търсиш ли ме, бараш ли ме, гледаш ли ме? Чуваш ли ме, взимаш ли ме? Зима идва.
(Young BB Young, Криско & Янко Бръснаря, „Тук и там“)
Верно, к’во стаа в този откъс? И някой знае ли какво е помби? Дума, спонтанно родена, за да се римува с комби? След това обещаващо начало, лирическият герой описва себе си като странно същество с аграрно битие – тропа го копитото, едро му е ситото, и накрая излиза от коритото: що е то? Да те хване шубето направо! Драмата обаче продължава със серия адресирани към празното пространство въпроси: търсиш ли ме, бараш ли ме, гледаш ли ме, чуваш ли ме, взимаш ли ме? Не бе човек, нито те търсим, нито те гледаме, нито пък бихме взели нещо, което излиза от коритото. Накрая обаче, за да бъде хаосът пълен, от никъде се появява реплика от „Игра на тронове“ – „Зима идва“! Излизай от коритото и се подготвяй за нея!
Градина“, „Смокиня“, направи са на свиня. Созопол, Ахтопол, цяло лято парти има. Не сдържам, ще изпържам, бих изпуснал сладолед върху теб, със въже ще вържа и ще те намажа с мед.
(Играта, Лео и Криско – „Цяло лято“)
Браво, момчета! Българската музика отдавна се нуждаеше точно от тези думи подредени в точно такава последователност. Да римуваш „Градина“ със „свиня“ и „Смокиня“ с „парти има“ е изключителен подвиг на ума. Съмняваме се толкова много да си нямате работа, че да изслушате тази песен, но все пак опитайте – веднага ще ви харесат много други.
„Утрото води със теб красота, твойта усмивка изгря. Тя погали дългите ти коси и морето нежно шепти“
(Васил Чергов – „Лято е“)
Поразровете се из тетрадките си в гимназията. Или пък намерете стария компютър, който сте ползвали в училище. Със сигурност някъде сте написали такова стихотворение, посветено на онова момиче, което така и не разбра, че сте влюбени в него. Вие обаче поне излязохте човек, и изобщо не представихте пред света нескопосаната си поезия – преценихте рано-рано, че това не е за вас и все пак е по-добре да станете счетоводител. Това обаче не е такъв случай. Двойките рими „красота-изгря“ и „коси-шепти“ ни напомня, че също както гениалните мисли, хрумвали на няколко души едновременно, баналните текстове се раждат в милиони съзнания наведнъж – само Чергов обаче е решил да ги изпее.
И казах газ! Газ до дупка, мадафака, докат’ паднат колелата на колата, мадафака! И казах бас! Бас до дупка мадафака. От колоните се чува Килата, мадафака!
(100 Кила – „Газ до дупка“)
„Килата майка“, както го наричат, тук е достигнал върха на лириките. Вместо да се чудиш как да римуваш текста си, може направо да сложиш „мадафака“ на края на всяко изречение. За всеки случай! Така си напълно сигурен, че песента ще се запомни от интелектуално предизвиканите слушатели, които си падат по теб, а самият ти не рискуваш да я забравиш по време на концерт. Газ и бас до дупка! Мадафака. Йеа.
източник: „Стандарт“

Извън спорта

Хороскопът за 25 април – шанс за неочаквани, дори несвързани помежду си събития

Публикувано

на

Овен 

Знакът Ви е известен със своя магнетизъм. Когато влезете в някоя стая, би било много странно, ако излезете без няколко телефонни номера. Как става това? Просто така сте устроени – чисто земна чувственост… В този момент способността Ви да привличате хората само се засилва , но се постарайте да устоите пред изкушението да я изпитате. Бъдете милостиви.

Телец

Нима в живота Ви няма друго освен любов, мечти за любовта и планове, свързани с любовта? Не сте ли зациклили прекалено на този аспект в живота? Звездите Ви съветват през този ден да обърнете внимание на нещо друго: приятелство, хоби, професия… Това повече ще Ви хареса. На това любовта с нищо няма да попречи

Близнаци

Събитията, които носи този ден, на пръв поглед ще изглеждат въобще не свързани помежду си, а и съвсем неочаквани. Само че ако се ориентирате в ситуацията, може да откриете и причината, и следствието, и предпоставките. Наистина, ще се наложи да си признаете, че и Вие сте виновни за това – онова. Това ще се окаже и най-трудния момент в деня. Когато престанете да отричате очевидното, нещата ще тръгнат към подобряване. Днес много ще Ви хвалят, подкрепят и одобряват. На всичко, което твърди приятни неща, може да се вярва. Не очаквайте номера и се доверявайте на тези, които искате – днес можете да си го позволите.

Рак

През този ден трябва да се усмихвате колкоито се може повече и по-широко и то не само на своя любим човек, а на всички останали. Колкото по- искрено е изражението на Вашето лице и радостта от ставащото, толкова повече събития в живота Ви през този ден, ще завършат прекрасно.

Лъв

Възможен е успех в тайна работа, а също и във всяка нестандартна, оригинална и широкомащабна дейност. Ако правилно планирате нещата в тази сфера, имате шанс да получите или материална изгода, или морално удовлетворение. Не е изключено да предпочетете да се опирате не на нови и модни прогресивини повеи, а на своите ценности, които все още не са загубили напълно своята актуалност. Не се страхувайте да търсите подкрепа от стари приятели и предишни покровители, но не възлагайте всички надежди само на тях.

Дева

Отлични перспективи се откриват пред Девите , ангажирани с въпроси за кариера и финансово благополучие. Днес навярно те ще имат възможност да намекнат на ръководството, че отдавна са заслужили повишение. А пък бизнесмените ще получат шанс да увеличат печалбата си, така че и те няма да останат обидени. За съжаление в любовта на Девите няма да им върви. Ако през този ден имате неблагоразумието да се влюбите, вълненията, сълзите и недоразуменията ще бъдат практически неизбежни. Ще преживяват и тези, които не за първа година са близки със своята „половинка”: коктейл от ревност, подозрения и неизказани упреци няма да способства за доброто настроение.

Везни

Днешният ден ще прилича на уютен оазис сред буря. Ако в последно време сте имали трудности, а животът Ви е бил изпълнен със стресове, това е Вашия шанс, да избягате от проблемите! Постарайте се да намерите начин да си тръгнете по-рано от скучното съвещание, или да прекарате няколко часа в усамотение. Сега не е време да предприемате важни крачки, а работите може да почакат няколко дни! Някой от приятелите е настроен за приключения, и е възможно да им е нужно Вашето съучастие.

Скорпион

Най-добре ще бъде, ако преминете в сянка. Оригиналността и индивидуалността Ви привличат хора, с които не си заслужава да имате нищо общо. Изключително важна е предвидливостта. Без нея ще създадете и за себ си, и за своите близки,не малко проблеми. Бъдете икономични: парите, които днес се каните да похарчите за приятни, но незначителни неща, скоро може да Ви потрябват за нещо много по-важно. Бъдете внимателни към здравето си: възможни са безсилие и обостряне на хронични заболявания.

Стрелец

Вие сте изключително непоследователни в своите постъпки, но това въобще не Ви пречи – първо: приятно да прекарвате времето си; и второ: да постигате някои от целите, които сте си поставили. Благодарение на изключителната си наблюдателност, ще забелязвате онези шансове и възможности, от които не са се възползвали хората, които са около Вас, и в резултат на това ще се окажете далече пред конкурентите си. Определена опасност за Вас представляват слуховете, които разпространяват Ваши отдавнашни недоброжелатели. Лъжливата информация се разпространява с неочаквана бързина, а за да я опровергаете, ще се наложи доста да се потрудите.

Козирог

Вашият любим човек днес ще бъде крайно безотговорен. Дори и да Ви е дал честна дума, че ще направи нещо. Няма да го направи – не се и надявайте. И при това няма да има и грам умисъл: една досадна разсеяност и забраванство. Ще се наложи да поемете всички тежести на свой гръб…

Водолей

Не трябва да се обиждате днес на своята половинка, дори и да прави съвсем неприемливи неща. Целта му ще е да Ви достави удоволствие, да Ви направи щастливи и да Ви накара да се усмихнете. Дайте си сметка, че в основата на негативното му поведение, са наистина добри намерения.

Риби

Днес е изключително подходящ ден, за да си покрещите с любимия човек един на друг. Не в смисъл да се скарате, а просто да поиграете на кавга, изясняване на отношенията и глобален скандал. И ще се насмеете на воля, и ще свалите напрежението, и гласните си връзки ще разработите. Колко полза от обикновени гръмки звуци!

източник: lamqta.com

Прочети повече

Извън спорта

За необвързаните: тези 4 зодии ще имат страстна любов през лятото

Публикувано

на

ролетта е в разгара си, а мисълта за лятото, топлите дълги дни, морските вълни и безкрайните нощни партита ни карат да се запитаме – какво ни очаква в любовта тази година. Това особено важи за необвързаните представители на зодиака. Омръзна ли ви вече да бъдете излишната в компанията, единствената, която си няма гадже? Е, време е да разберем кои 4 зодии ще срещнат любовта през лятото, пише woman.bg.

Телец

Вие сте необвързана и с радост бихте започнали нова връзка? Със сигурност няма да ви липсват възможности това лято. Съветът ни е само да се отпуснете малко повече. Не, нямаме предвид да се правите на такъв, какъвто не сте. Бъдете себе си, но се замислете какви промени може да направите в поведението си, които да бъдат здравословни за просперитета на вашите бъдещи отношения. Доза гъвкавост няма да навреди никому.

Лъв

Огледайте се наоколо, мили Лъвици! Навсякъде гъмжи от обожатели. Не се правете, че не ги забелязвате. Знаем, че напоследък сте доста придирчиви и капризни, но с това поведение може само да изпуснете онова готино гадже, което не спира да ви залива с комплименти и предложения за срещи. Снижете малко стандартите това лято и ще видите, че „заекът“ може да изскочи от неподозирани скрити „дупки“ във вашето обкръжение.

Везни

Планетата на късмета и просперитета Юпитер цяла година ще се къпе във вашия знак, скъпи Везни. Може още да не го осъзнавате, но имате огромни шансове да жънете големи успехи на любовния фронт. Като начало ви съветваме да си дадете ясна сметка какво точно търсите в един мъж. Щом веднъж си изясните това, проявете постоянство в мислите и действията си. Тази стратегия ще ви отведе право в обятията на правилния човек. А ние ви обещаваме, че ако следвате съветите ни, това ще се случи още в края на месец май.

Водолей

Ако сте в търсене на нов партньор в живота, то това е вашата година, Водолеи! Звездите определено са на ваша страна и дори обещават мъж на хоризонта в рамките на няколко седмици, до месец. Ако искате тази нова връзка да продължи за дълго, се уверете, че той е едновременно стабилен и готов да да ви даде нужната свобода. Ключът към успеха при вас се крие в баланса между тези две достойнства.

Прочети повече

Извън спорта

3-те зодии, от които всички се възползват :(

Публикувано

на

Добротата е качество, за което всеки би трябвало да мечтае.

Но когато си прекалено добър, хората се възползват от теб и трябва да се научиш към кого как да се държиш, за да не бъдеш нараняван.

Това са 3-те зодии, които са толкова добри, че дават на другите да се възползват от това:

Рак

Много отзивчиви и добри хора, които просто не могат да казват „НЕ!“.

Когато някой ги помоли за услуга, винаги са насреща, колкото и много да им коства това.

Раците трябва да разберат, че трябва да бъдат добри и отдадени само към хората, които го заслужават.

Те често страдат и в личния си живот, когато са разочаровани от половинките си, на които са дали целия свят.

Лъв

Лъвовете са най-милите и отстъпчиви хора, които често забравят на кого какво са дали.

Не очакват нищо в замяна и могат да направят чудеса за любимите си хора.

В личния живот те дават сърце и душа за своята половинка.

Особено при мъжете това е грешем ход, защото много жени се възползват и лесно им омръзват.

Когато обаче Лъвовете са жестоко наранени, отвръщат с животинска ярост, с която напомнят, че никой не бива да използва.

Водолей

Представителите на тази зодия са истински ангели.

Те помагат на всеки, прощават всичко и добротата им не знае граници.

Понякога те са държат добре и с хора, които имат лошо отношение към тях, защото вярват, че с добро всичко се постига.

Но това е грешна тактика и трябва да дават същото отношение на това, което получават, иначе никога няма да бъдат щастливи. Истински и добри хора!

източник: actualno.com, сн. keywordsuggest.org

Прочети повече

Присъедини се

Избрано