Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Над 86% от жените имат това заболяване, а дори не предполагат. А Вие от тях ли сте?

Публикувано

на

Много жени не подозират, че са с мастопатия.

Това са доброкачествени промени в тъканите на млечната жлеза при жените от всички възрасти, но най-често е от 25 до 45-годишна възраст.

Основната причина за това състояние са нарушения в хормоналната система на жените. Смущения в хормоналния цикъл може да доведе до възникване на мастопатия.

 

Рискови фактори, чието присъствие увеличава вероятността от това заболяване, са:

Възпаление на матката
Наследственият фактор
Заболяване на щитовидната жлеза
Заболявания на черния дроб и жлъчния мехур
Диабет, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания
Липса на йод
Стрес, депресия, нередовен сексуален живот
Аборт, травма на гърдата, алкохол, тютюнопушене, радиация
Късна първата бременност, кратък период на кърмене
Ранно начало на менструацията
Това заболяване зависи от много фактори.

Ако се окажете в риск, необходимо е да се правят по-чести прегледи, тъй като в ранните стадии на болестта, гърдата се лекува ефективно, до пълното премахване на симптомите на заболяването.

 

Как се познава?

Основните симптоми са уплътнения с различни размери и форми в млечните жлези.

Би могъл да се появи секрет от зърното, който може да бъде с кървав, светъл или тъмен цвят. Това издава понякога предраково състояние или сериозна патология в млечната жлеза.

Но в повечето случаи нищо не причинява безпокойство при жените и пациентите често не обръщат много внимание на това. Болезненост се появява няколко дни преди менструация, уплътненията стават болезнени. Това се дължи на хормоналните промени, които настъпват при жените по време на „критичните дни“.

 

Диагностика!

Мастопатията се диагностицира, на първо място, от самата жена. Има специална техника, която позволява на жените без значение да извършват преглед на гърдата.

Ако имате съмнения, неотложно се консултирайте с вашия лекар за по-подробно разглеждане.

Обикновено се прави – ултразвук, термография на гърдата, мамография, хистологични изследвания, анализ на кръвта за хормони и др.

Диагностиката на маститопатия става безопасно и бързо, с идентифициране на причините за заболяването. Така може да се предпише подходящо лечение веднага.

За съжаление, заболяванията на гърдата при жените се развиват с течение на времето. Заради тази причина, ние силно препоръчваме на всички жени, които са с този проблем, възможно най-скоро да посетят лекар – това е правилната стъпка, която помага.

След внимателен преглед лекарят определя стратегията за лечение, често е насочена към нормализиране на ендокринните процеси в организма, пряко въздействие върху тумори, имунотерапия.

Мастопатия се третира с хормонални и нехормонални методи.

Ефикасността на всеки метод зависи от индивидуалните особености на заболяването, както и много други фактори. Лечението цели, на първо място, отстраняване на причините за хормонален дисбаланс в организма и премахване на тези причини. В някои случаи, лечението започва с нормализиране на нервната система, бъбреците и черния дроб.

При лечение на нодуларна мастопатия има и хирургична интервенция и съпътстващото медикаментозно лечение.
След лечението се прави посещение на гинеколог 1-2 пъти годишно за прегледи.

Само комплексно лечение под лекарско наблюдение, може да доведе до желания резултат.

Мастопатия в ранните етапи се повлиява добре от консервативно лечение, като е възможно почти напълно да се отървете от тази коварна болест

lekuvai.net

Извън спорта

Много грозна сцена във ВИП Брадър! Кулагин стигна дъното, нарече Божана „повръщня“ и… (ВИДЕО)

Публикувано

на

Изключително грозна сцена се разигра във ВИП Брадър. Решеният да стигне до крайности Валентин Кулагин, удари дъното в стремежа си да привлече вниманието към своята особа.  Омерзени, съквартирантите му започнаха просто да го игнорират и спряха да говорят с постоянния дразнител в Къщата. По време на вечеря напрежението там се сгъсти до степен на непоносимост. Малко преди останалите да се съберат около масата, той яде от своята храна, за която се е договорил с продуцентите – риба и зеленчуци. Това не му попречи вечерта да поиска да се присъедини към останалите на масата.  Там го очакваше изненада – Божана се бе настанила на стола му и той побесня. „Това си е моето място. Всеки може да се мести, вие ако сте пионки, се местете“, заяви Кулагин и поиска отново да яде. След което взе чинията с храна на Божана и я изхвърли в мивката. Това не му попречи да се завърти около нея, когато минути по-късно тя стана да готви, очаквайки вечеря. „Повърня“, нарече я той и продължи да чака да му сготви.  Всичко това срина психически Божана и тя отиде в изповедалнята, където започна да плаче: „Не искам да съм зла, мога да съм по-зла, защото ми се е случвало и знам какво мога. Много рядко си позволявам да рева, а тук е минало колосално малко време, в което циврех три пъти.“

източник: Blitz.bg

Прочети повече

Извън спорта

Лесна домашна рецепта само от 2 съставки за груби ръце и напукани пети

Публикувано

на

Прочети повече

Извън спорта

5 начина да кажете безболезнено на мама и тате, че се връщате в България за постоянно!

Публикувано

на

Тази статия е една от темите в Гид на новодошлия – книжка с полезни статии за завръщащи се в България. Можеш да го изтеглиш безплатно тук.

Как да кажеш на близките си, че се прибираш да живееш в България?

България 2017. Случаите на завръщащи се емигранти в последните години станаха масово явление. 90-те отдавна отминаха и колкото и на нашите родители да не им се иска да го признаят “Бягай, спасявай се” вече не е най-добрият съвет, който могат да дадат на децата си относно живота в родината.

А ти, колкото и да не искаш да си мейнстрийм, все повече се замисляш за това да се върнеш. Намирането на работа и социална среда не е такъв проблем, в България вече има много възможности за образовани и амбициозни хора като теб. Най-голямото предизвикателство е да кажеш на близките си, които отдавна вече са те писали за “оправил се в живота”, че с цялото си безразсъдство си решил да се прибереш вкъщи.

Понеже знаем, че това не е лека задача, ти предлагаме 5 начина, по които можеш да го направиш, без майка ти да получи аритмия, а баба ти да припише цялото наследство на брат ти.

#1 КАЖИ ИМ, ЧЕ ВЕЧЕ СИ СИ НАМЕРИЛ РАБОТА

Още преди да са отворили уста, за да кажат, че в България няма пари и няма бъдеще, зарадвай ги с новината, че си си намерил работа. Има много начини да намериш добре платена и предизвикателна позиция.

Както българските, така и множеството международни компании у нас търсят кадри, които владеят езици и имат дипломи от престижни университети. Да им се чудиш!

#2 КАЖИ ИМ, ЧЕ СИ СЕ ПРОВАЛИЛ

Кажи, че в чужбина ти е било много трудно, не си успял да се реализираш и затова се връщаш. Това е единствената обществено приета причина да се прибереш у дома. Няма да ти кажат нищо, стига ти, че си световен провал.

Сега ти остава незабележимо да се върнеш да живееш с вашите и да се държиш така, сякаш никога не си заминавал, с надеждата, че с това ще поизтриеш срама от семейното име.

#3 КАЖИ ИМ, ЧЕ СИ СЕ ВЪРНАЛ ЗА МАЛКО

А после непрестанно удължавай периода, докато сами не стигнат до идеята, че май ще си поостанеш. Върни се за лятото, после мистериозно изпусни самолета за наобратно. Кажи, че от работата така или иначе имаш неизползвана отпуска и можеш да останеш още малко. Ако след време се сетят, че още си там, кажи че в момента в държавата, от която идваш, са празници. След това непременно ще се намери някой да стачкува. И тя Коледа дошла.

По някое време ще забравят, че изобщо е трябвало да бъдеш някъде другаде.

#4 ПОКАЖИ ИМ ПОЗИТИВНИТЕ ПРИМЕРИ

Разбъркай каналите на телевизора, така че да не могат вече да гледат любимите си предавания, представящи безнадеждни истории и световни конспирации, чиято крайна цел някак си винаги е да прецакат именно тях. Така и няма да научат защо за илюминатите е толкова важно да подслушват домашния телефон на чичо Петко. Докато намерят упътването за телевизора и възстановят щетите, мушни им под носа някои от сайтовете с позитивни новини. Разкажи им за българи, които са се прибрали и въпреки това си живеят добре. Дай им и примери с твои познати. Така повече ще повярват, че тези истории в интернета илюминатите ги качват, за да ти отвличат вниманието, докато ти подслушват телефона.

#5 ИЗОБЩО НЕ ИМ КАЗВАЙ

Установи се тайно в страната и продължи да се виждаш с тях само по празници. Ако прецениш, след време можеш все пак да им съобщиш новината, като наблегнеш на това, че вече от три години си обратно в България и имаш дете с тайната си съпруга, а второто е вече на път. Така ще ги поставиш пред свършен факт, за който отдавна са изтървали възможността да се шокират – “Няма нищо по-старо от вчерашния вестник”. Не гарантираме как ще приемат тайнствения ти брак и това, че си ги лишил от възможността да отбелязват многократно преди сватбата, че бъдещата ти съпруга не е стока. За това ще трябва да прочетеш друга статия.

Ако си прочел текста докрай, може би и ти живееш или си живял в чужбина. Знаем колко е трудно понякога да обясним дори на най-близките си хора, че въпреки всичко, което имаме и постигаме в чужбина, България е мястото, където се чувстваме най-добре.

източник: tuk-tam.bg

Прочети повече

Избрано