Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Предимства и недостатъци на това да имаш собствено жилище в София

Публикувано

на

Важното е да имаш къде да спиш

Да имаш собствено жилище в София за мнозина е като сбъдната мечта и предвещава началото на един по-спокоен и нормален живот. Но монетата винаги има и друга страна и нищо не е толкова идеално колкото ни се иска да бъде.
Представяме ви предимствата и недостатъците на това да си притежател на имот  в столицата.

Предимства

Няма досадни хазяи и правила

Ако си сменил поне 3 квартири през живота си, знаеш колко натоварващи, досадни и кисели могат да бъдат хазяите.

Едни от най-неприятните неща са постоянните изисквания и забрани. В речника му „не” и не може” са притеснително често срещани думи. Не може да правиш шумни купони, трябва да се отчиташ за всеки един човек, който си решил да поканиш, не можеш да декорираш стаята си. Обещанията за освежителен ремонт за негова сметка си остават винаги празни. Но стане ли дума за увеличение на наема е първа писта и преговорите рядко завършват с щастлив край…за теб.

Излишното плащане на наем е в миналото
Едни от най-грешните пари, които човек може да даде са за наем. Това са средства, които почти никога нямат възвръщаемост. Освен това е доста обезкуражаващо да знаеш,че всеки месец 400/500 лева от заплатата ти отиват в ръцете на човек с няколко имота (в някои случаи богат наследник), за който тази сума е направо смешна, докато ти се мъчиш да поддържаш приличен стандарт с неуморна работа.
Когато имаш собствено жилище, сякаш товарът става сравнително по-лек и ако си достатъчно предприемчив, спокойно можеш да спестяваш и влагаш в собствени проекти бившия месечен наем.

Правиш каквото си искаш
Апартаментът си е твой и можеш да правиш с него каквото си искаш. Няма да има кой да ти вика и мрънка, че си пребоядисал стените, нарисувал си върху дървените шкафове галактически пейзажи, котки и геометрични фигури или си решил да реставрираш в домашни условия креслата. Можеш да поканиш всеки по всяко време без това да се превърне в трагедия и купоните в събота най-сетне да бъдат нещо обичайно.

Недостатъци

Кофти местоположение
На всички ни се иска да имаме по едно наше прекрасно жилище срещу Народния театър, Софийският Университет или близо до Докторската градина…но хората, които могат да си позволят подобно нещо не са много. Ето защо когато се сдобием със собствено жилище, често се случва то да е в някой по-далечен квартал, защото…за там са ни стигнали парите и трябва да се примирам поне на този етап. В началото е доста неприятно, особено ако години наред си живял на квартира на някое по-приветливо място, но факта, че  плащането на наем няма да се повтори, те кара да се чувстваш благодарен.

Гадни съседи
Колкото и клиширано да звучи, съседите никога не за подценяване. Вярно, не се налага да си близък с тях и да си бъбрите като първи дружки, но ако всички те са окажат завистливи, конфликтни, досадни и злобни, със сигурност няма да искаш да се засичаш с тях . За разлика от квартирата, тук не можеш да се изнесеш веднага и да се отървеш от дразнещите персони за нула време а се налага да станеш или доста търпелив, или същия гадняр като тях, за да можеш да се справяш с ежедневния им тормоз.

Проблеми с ремонта
Кой не се сблъсквал с ред проблеми, що се отнася до основен ремонт на жилище? Когато един имот е твоя собственост, нещата са още по-сложни, защото всеки детайл изисква повече време, нерви и средства. Още по-„весело” става, когато с ужас установиш, че някои дейности ще ти струват доста по-скъпо отколкото си очаквал и в резултат на това се сбогуваш с предвидените средства доста преди ремонта да е завършен. Но какво пък? И в частичните строителни площадки има някакъв чар…Важното е, че хазяина вече е история.

Автор: Линда Николова/sofialive.bg

Извън спорта

Много грозна сцена във ВИП Брадър! Кулагин стигна дъното, нарече Божана „повръщня“ и… (ВИДЕО)

Публикувано

на

Изключително грозна сцена се разигра във ВИП Брадър. Решеният да стигне до крайности Валентин Кулагин, удари дъното в стремежа си да привлече вниманието към своята особа.  Омерзени, съквартирантите му започнаха просто да го игнорират и спряха да говорят с постоянния дразнител в Къщата. По време на вечеря напрежението там се сгъсти до степен на непоносимост. Малко преди останалите да се съберат около масата, той яде от своята храна, за която се е договорил с продуцентите – риба и зеленчуци. Това не му попречи вечерта да поиска да се присъедини към останалите на масата.  Там го очакваше изненада – Божана се бе настанила на стола му и той побесня. „Това си е моето място. Всеки може да се мести, вие ако сте пионки, се местете“, заяви Кулагин и поиска отново да яде. След което взе чинията с храна на Божана и я изхвърли в мивката. Това не му попречи да се завърти около нея, когато минути по-късно тя стана да готви, очаквайки вечеря. „Повърня“, нарече я той и продължи да чака да му сготви.  Всичко това срина психически Божана и тя отиде в изповедалнята, където започна да плаче: „Не искам да съм зла, мога да съм по-зла, защото ми се е случвало и знам какво мога. Много рядко си позволявам да рева, а тук е минало колосално малко време, в което циврех три пъти.“

източник: Blitz.bg

Прочети повече

Извън спорта

Лесна домашна рецепта само от 2 съставки за груби ръце и напукани пети

Публикувано

на

Прочети повече

Извън спорта

5 начина да кажете безболезнено на мама и тате, че се връщате в България за постоянно!

Публикувано

на

Тази статия е една от темите в Гид на новодошлия – книжка с полезни статии за завръщащи се в България. Можеш да го изтеглиш безплатно тук.

Как да кажеш на близките си, че се прибираш да живееш в България?

България 2017. Случаите на завръщащи се емигранти в последните години станаха масово явление. 90-те отдавна отминаха и колкото и на нашите родители да не им се иска да го признаят “Бягай, спасявай се” вече не е най-добрият съвет, който могат да дадат на децата си относно живота в родината.

А ти, колкото и да не искаш да си мейнстрийм, все повече се замисляш за това да се върнеш. Намирането на работа и социална среда не е такъв проблем, в България вече има много възможности за образовани и амбициозни хора като теб. Най-голямото предизвикателство е да кажеш на близките си, които отдавна вече са те писали за “оправил се в живота”, че с цялото си безразсъдство си решил да се прибереш вкъщи.

Понеже знаем, че това не е лека задача, ти предлагаме 5 начина, по които можеш да го направиш, без майка ти да получи аритмия, а баба ти да припише цялото наследство на брат ти.

#1 КАЖИ ИМ, ЧЕ ВЕЧЕ СИ СИ НАМЕРИЛ РАБОТА

Още преди да са отворили уста, за да кажат, че в България няма пари и няма бъдеще, зарадвай ги с новината, че си си намерил работа. Има много начини да намериш добре платена и предизвикателна позиция.

Както българските, така и множеството международни компании у нас търсят кадри, които владеят езици и имат дипломи от престижни университети. Да им се чудиш!

#2 КАЖИ ИМ, ЧЕ СИ СЕ ПРОВАЛИЛ

Кажи, че в чужбина ти е било много трудно, не си успял да се реализираш и затова се връщаш. Това е единствената обществено приета причина да се прибереш у дома. Няма да ти кажат нищо, стига ти, че си световен провал.

Сега ти остава незабележимо да се върнеш да живееш с вашите и да се държиш така, сякаш никога не си заминавал, с надеждата, че с това ще поизтриеш срама от семейното име.

#3 КАЖИ ИМ, ЧЕ СИ СЕ ВЪРНАЛ ЗА МАЛКО

А после непрестанно удължавай периода, докато сами не стигнат до идеята, че май ще си поостанеш. Върни се за лятото, после мистериозно изпусни самолета за наобратно. Кажи, че от работата така или иначе имаш неизползвана отпуска и можеш да останеш още малко. Ако след време се сетят, че още си там, кажи че в момента в държавата, от която идваш, са празници. След това непременно ще се намери някой да стачкува. И тя Коледа дошла.

По някое време ще забравят, че изобщо е трябвало да бъдеш някъде другаде.

#4 ПОКАЖИ ИМ ПОЗИТИВНИТЕ ПРИМЕРИ

Разбъркай каналите на телевизора, така че да не могат вече да гледат любимите си предавания, представящи безнадеждни истории и световни конспирации, чиято крайна цел някак си винаги е да прецакат именно тях. Така и няма да научат защо за илюминатите е толкова важно да подслушват домашния телефон на чичо Петко. Докато намерят упътването за телевизора и възстановят щетите, мушни им под носа някои от сайтовете с позитивни новини. Разкажи им за българи, които са се прибрали и въпреки това си живеят добре. Дай им и примери с твои познати. Така повече ще повярват, че тези истории в интернета илюминатите ги качват, за да ти отвличат вниманието, докато ти подслушват телефона.

#5 ИЗОБЩО НЕ ИМ КАЗВАЙ

Установи се тайно в страната и продължи да се виждаш с тях само по празници. Ако прецениш, след време можеш все пак да им съобщиш новината, като наблегнеш на това, че вече от три години си обратно в България и имаш дете с тайната си съпруга, а второто е вече на път. Така ще ги поставиш пред свършен факт, за който отдавна са изтървали възможността да се шокират – “Няма нищо по-старо от вчерашния вестник”. Не гарантираме как ще приемат тайнствения ти брак и това, че си ги лишил от възможността да отбелязват многократно преди сватбата, че бъдещата ти съпруга не е стока. За това ще трябва да прочетеш друга статия.

Ако си прочел текста докрай, може би и ти живееш или си живял в чужбина. Знаем колко е трудно понякога да обясним дори на най-близките си хора, че въпреки всичко, което имаме и постигаме в чужбина, България е мястото, където се чувстваме най-добре.

източник: tuk-tam.bg

Прочети повече

Избрано