Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Фобиите на зодиите

Публикувано

на

Ето кои са най-големите страхове на дванадесетте знака от зодиака: 

Овен

Катисофобия – страх от заседяване

Трябва да им се признае на Овните, че макар и да са напористи, егоцентрични и дразнещи, си имат и положителни черти. Те са безстрашни и винаги готови да се хвърлят с развят перчем в битка, в бурните морски вълни или в огъня. А най-много мразят мудните и нерешителни хора. Общуването с такъв човек за тях е равносилно на наказанието на Прометей – да са завързани за скала и орли да кълват черния им дроб.

Идеята да седят и да чакат да падне таванът ги ужасява. С оглед на това Овните са най-склонни да развият катисофобия – страх от стоене на едно място.

Телец

Боят се от промените – тропофобия

За разлика от Овена Телецът няма нищо против да си седне кротичко и да зачака да падне таванът. Той е убеден, че работата не е заек да избяга. Страхът да не направиш някое излишно движение е претекст на ленивите да не си мръднат пръста и се нарича кинезофобия. Това рядко е проблемът на Телците. Заради консервативния си и уседнал характер те често са поразени от страха от промяна – тропофобия. Мразят да сменят местоработата, жилището, града, училището, каквото и да е. Един от симптомите на страдащите от тропофобия е, че са извънредно твърдоглави.

Близнаци

Десидофобия – не се решават

Близнаците, като нервни, подвижни и лесно подскачащи хора, са склонни към всякакви фобии, в това число арахнофобия (страх от паяци), орнитофобия (страх от птици) или дори анатидефобия (страх от патета). Но истинският им страх, дълбоко закодиран в двойнствената им душа от разположението на планетите, е десидофобия, което е ужас от това, че трябва да вземат решение. Проблемът не е в това, че се колебаят дали да кажат „да“ или „не“, а във факта, че след като го кажат, ще се наложи да поемат отговорността за това.

Рак

Ануптафобия – не искат да са ергени

Те имат връзка със Земята. Планетата майка им говори. Звездите им доверяват своите тайни. Не, нямат шизофрения. Поне не всичките. Раците живеят осъзнат природен живот. Представата им за най-страшна участ е безкрайна пустош, в която бродят сами, изоставени и тежко болни. Агорафобията, или страхът от открити пространства, кореспондира с вечно търсещата уют душица на Рака. Д-р Рак, лечителят, е предразположен и към остри пристъпи на хипохондрия. Но най-опасно е да не развият ануптафобия – ужас, че ще останат без партньор.

Лъв

Атикифобия – от провал

Най-страшното за един себелюбив и самовлюбен Лъв не е омразата, а липсата на внимание. Ако решите да сте зли с Лъва, пренебрегвайте го системно, докато не развие атазагорафобия – ужас от това, че най-внезапно е станал незабележим и никой не му обръща внимание. От “нормалните” човешки фобии – от кокошки, котки, светлина, височина, вода и т.н., Лъвът рядко страда, тъй като също като Овена е напълно безстрашен. Единственият му друг проблем е да не би да се провали. Ако се задълбочи, този страх ще бъде наречен от психиатъра атикифобия.

Дева

Тяхното не е фобия

Девата няма фобия, тя има цял набор – атаксофобия (от безпорядък), бацилофобия (от бацили) и бактериофобия (от бактерии), аутомизофобия (страх да не се изцапат), ателофобия (от несъвършенството), атикифобия (от провал). Прецизната душа на Девата живее в тих ужас, че губи обречената битка със световния хаос, че около нея никога няма да е достатъчно чисто, нито домът й ще е аптека. Уви, това дори не може да бъде наречено „фобия“ в смисъла на „ирационален страх“. Параскаведекатриафобията е една от думите, които всяка 13-а Дева знае. Тя означава „страх от петък, 13-и“.

Везни

Аутофобия – от самотата

Знакът на задружността и партньорството, на благата дума и усмивката се бои най-много от това, че другарчетата може да му се разсърдят и да го зарежат. Представата, че цамбурка самотен през локвите на живота, го хвърля в дълбока депресия. А в някои случаи предизвиква ужас, ускорено сърцебиене, студена пот и други симптоми на ирационалния страх, че неминуемо ще останеш самотен (аутофобия) и изолиран от света (изолофобия). Другите им притеснения са да не погрознеят, тогава развиват страх от грозотата – какофобия, и да не полудеят – дементофобия.

Скорпион

От подигравки – катагелофобия

От торбата с маниите добрият Дядо Господ е извадил щедра шепа и е поръсил с нея Скорпионите. Те са маниакално контролиращи типове, които не могат да понесат мисълта, че някой от васалите им (разбирай приятели и любими) може да изпитва дори бегъл интерес към друг човек или животно. Скорпионите се боят най-вече от подигравки (катагелофобия). Може да се окаже и че изпитват ужас от болници – нозокомефобия, което в нашата страна не е включено в списъка с ирационалните страхове. Иначе тези чувствителни, духовни и обаятелни хора нямат недостатъци.

Стрелец

Елементарно: клаустрофобия

Кое е най-скъпото на един Стрелец? Свободата му. Те са деца на природата, зверчета, които не може да бъдат опитомени. И смъртно се боят да не загубят привилегията да си останат такива. Затова една от типичните за тях фобии е свързана с опита да им се припише отговорност – хипенгиофобия (страх от отговорност). Типична за тях е и клаустрофобията. Страхът от затворени пространства е свързан с това, че душата на Стрелеца се нуждае от простор. Свързан с неспособността да се движиш свободно е ужасът да попаднеш заклещен в тълпата – охлофобия.

Козирог

Агорафобия и акрофобия

Дисциплинирани, работливи и интроспективни хора са Козирозите. Обичат уюта на дома. Той им действа като противоотрова за проблемите и неприятностите на ежедневието, както и неудовлетворението от неосъществените амбиции. Затова понякога развиват зависимост към домашното огнище. Заболяват от агорафобия (страх от големи, открити пространства) и акрофобия (от височина и летене). Рационалната им природа понякога ги подтиква в грешни посоки и те се получават пристъпи на филофобия (ужасяват се от мисълта, че може да се влюбят).

Водолей

Папата ги плаши

Ако някой се е съмнявал, че точно те ще са склонни към най-странните фобии, ето: Водолеите страдат от дидаскалейнофобия (не искат да ходят на училище), ергофобия (на работа) и гамофобия (да се женят). Интелектуалното им отвращение към институциите може да се прехвърли към главата на Римокатолическата църква, особено ако са католици. В такъв случай се разболяват от папафобия, което естествено означава, че ги хваща страх от папата. А той върви ръка за ръка с телеофобията (ужас от религиозни церемонии, в това число и каденето на тамян).

Риби

Ергофобия – не им се работи

Рибите са свикнали да плуват в дълбоките води на човешките емоции. Те са силно интуитивни и всичко разбират. Но им е малко трудно да отстояват своето. Предпочитат да го прокарат по други, по-малко директни пътища. И така, Рибите стават особено тревожни, когато трябва да се конфронтират или да защитят позицията или тезата си. Това е небезизвестната глософобия (страх от говорене пред хора). Често тези мечтателни същества започват силно да се боят от това, че може да им се наложи да работят – този страх се нарича ергофобия.

Източник: Trud.bg

Извън спорта

Много смях: какво правят различните народи по света, когато падне термометърът

Публикувано

на

+20°C – Гърците си обличат пуловерите (ако ги намерят).

+15°C – В Хавай си включват отоплението (ако го имат).

+10°C – Американците започват да треперят, руснаците сеят царевица.

+5°C – Можете да видите дъха си.

Италианските коли спират да палят. Норвежците се къпят на открито. Руснаците си отварят прозорците.

0°C – Водата замръзва в Америка, но едва започва да се сгъстява в Русия.

-5°C – Френските коли спират да палят.

-10°C – Започвате да планирате пътуване до Австралия.

-15°C – Котката ви настоява да спи във вашето легло. Норвежците си обличат пуловерите.

-18°C – В Ню Йорк засилват отоплението на максимум. Руснаците излизат за последен пикник за сезона.

-20°C – Американските коли спират да палят. В Аляска започват да носят ризи с дълги ръкави.

-25°C – Немските коли спират да палят. Повечето хавайци са мъртви.

-30°C – Политиците започват да говорят за бездомните. Котката ви вече иска да спи в пижамата ви.

-35°C – Твърде студено е за мислене. Японските коли спират да палят.

-40°C – Планирате да си вземете двуседмична гореща вана. Шведските коли спират да палят.

-42°C – Трафикът в Европа замира. Руснаците ядат сладолед.

-45°C – Политиците започват да правят нещо даже и за бездомните.

-50°C – Клепачите ви залепват, щом мигнете. В Аляска хората си затварят прозорците на баните.

-60°C – Полярните мечки започват да мигрират на юг.

-70°C – Адът замръзва.

-73°C – Финландските специални служби евакуират Дядо Коледа от Лапландия. Руснаците си слагат кожените шапки.

-80°C – Адвокатите си прибират ръцете в собствените джобове.

-114°C – Етиловият алкохол замръзва. Руснаците не са много щастливи.

-273°C – Абсолютната нула. Атомите спират да се движат. Руснаците обуват ботуши.

-295°C – 90% от планетата е мъртва. Руският футболен отбор става световен шампион.

Прочети повече

Извън спорта

8 симптома, показващи натрупването на токсини в организма и най-добрите методи за детоксикация

Публикувано

на

Въпреки факта, че здравословната диета е станала част от нашия живот, токсините продължават да се натрупват в нашето тяло, увреждайки го. 

Има много начини за решаване на този проблем като правилно хранене и редовни физически упражнения.

Самото тяло има много собствени защитни агенти за борба с токсините, но те не са достатъчни за почистването му.

Ето защо лекарите препоръчват допълнителна детоксикация, която се състои в естественото или изкуствено отстраняване на токсините от тялото. По този начин ще намалите риска от множество заболявания.

Различни симптоми алармират за наличието на токсини в организма:

Абдоминална мастна тъкан

Раздразнителността и стреса нарушават обменните процеси, което води до повишаване на нивото на вредния холестерол в кръвта, което от своя страна допринася за натрупването на мазнини в коремната област. Това състояние предполага, че тялото не само е натрупало токсини, но е нарушена и имунната система.

Главоболие

Това също е един от признаците за натрупване на токсини в организма.

Назална конгестия (Запушен нос)

Токсините и микробите често водят до синусни инфекции, които могат да бъдат придружени от гнойни секрети от носната кухина.

Плака на езика

Здравият език има характерен розов оттенък. Когато се появи жълт или бял цвят, придружен от неприятна миризма в устата, това предполага, че в тялото се е натрупало голямо количество токсини.

Проблеми с жлъчния мехур

Когато в организма има излишък от токсини, жлъчният поток не се произвежда нормално, което води до образуването на камъни в жлъчката.

Проблемна кожа

Наличието на черни точки, акне, обриви и суха кожа показва, че в тялото се натрупват токсични отлагания.

Безсъние

Наличието на токсини води до това, че производството на хормон на съня (мелатонин) намалява, в резултат на което тялото отслабва и сънят се влошава.

Повишена телесна температура

Прекомерното натрупване на токсини води до повишаване на телесната температура. Също така, проблемът може да означава рязко увеличаване на теглото и изпотяване.

За да изчистите тялото от токсини, можете да използвате различни методи, всеки от които е ефективен по свой собствен начин:

Лимфен дренаж и почистване на суха кожа

Лимфният дренаж се отнася до физиотерапевтични методи, насочени към отстраняване от тялото, както на излишната течност, така и на продуктите от разграждането от междуклетъчното пространство. Състои се в ръчен или хардуерен масаж, благодарение на който се ускорява лимфният поток, елиминира се подуване и се подобрява обмяната на веществата.

Почистването на сухата кожа е просто и евтино средство, което не само поддържа красотата, но и предотвратява много заболявания. То се основава на използването на мека копринена четка, която почиства кожата и стимулира работата на лимфните и кръвоносните системи.

Физическа активност и сауна

Благодарение на засилената двигателна активност, токсините изчезват чрез изпотяване, а освен това се активира сърдечно-съдовата система и кръвообращението. Сауната, от своя страна, дава възможност за отваряне на порите, а също и чрез изпотяване, за да се отървете от токсините. Студеният душ, който следва след сауната, затваря порите и освежава тялото.

Правилно хранене, шейкове и детокс напитки

Здравословната и балансирана диета прави възможно производството на енергия и обновяването на клетките в нашето тяло.

Храни като цвекло, спанак, киви, лимон и овесена каша трябва да бъдат включени в диетата. Различни напитки напитки на базата на пресни плодови и зеленчуци ще допринесат за отслабване, укрепване на имунната система и премахване на токсините от тялото./Zdrave.to

Прочети повече

Извън спорта

Сладки макарони на фурна с шоколад и ванилия (РЕЦЕПТА)

Публикувано

на

Необходими продукти:

250 грама макаронени изделия по ваш избор
300 милилитра прясно мляко
4 яйца
200 грама тръстикова захар
60 грама масло
1 пакетче ванилова захар (или канела)
100 грама млечен шоколад

Начин на приготвяне:

Сварете макароните до готовност, след което отцедете водата. Прехвърлете ги във форма за печене, добавете маслото и разбъркайте. Оставете ги да се охладят малко и включете фурната да загрява при 180 градуса.

Разбийте яйцата заедно с ваниловата захар (или използвайте канела) и тръстиковата. Сладките кристалчета трябва да се разтворят напълно.

В сладката смес налейте леко затопленото прясно мляко и разбъркайте.

Залейте макароните с получената комбинация и поставете съда в загрятата фурна за около 35-40 минути (докато се образува златиста корична на повърхността).

Когато извадите готовата запеканка от фурната, подредете начупения на парчета шоколад отгоре (ако искате, поръсете с натрошени макарони) и върнете в горещата фурна за 5-7 минути, за да се разтопи шоколадът.

Може да поднесете макароните и топли, и студени.

Добър апетит!

изт. и снимка: Framar.bg

Прочети повече

Избрано