Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Премиерът извади лист при Слави Трифонов и обясни един от най-наболелите въпроси за България

Публикувано

на

Премиерът Бойко Борисов бе гост в „Шоуто на Слави“ по бТВ, където отговаряше на въпроси на зрители, зададени му от водещия. Министър-председателят зненадващо извади лист от джоба си, на който бе написал цифри, с които обясни какъв е външният дълг на България.

„В момента дългът ни е под 20%. Ръстът на приходите е 10 млрд.

лв. Имаме 40% ръст на приходите и 30% ръст на БВП при 20% външен дълг.

Разликата от мандата на БСП за 4 години досега са 10 млрд. повече приходи в хазната, 30% ръст на БВП. Това са официалните цифри, има ги и на сайта на Министерство на финансите. Имаме близо 11 млрд. лв. фискален резерв, плюс за последните 2 години платени 1,3 млрд. за руските реактори, 1,2 млрд. за американските централи. 3,7 млрд. за КТБ и пак имаме 11 млрд. лв. Когато дойдохме, дългът беше 27%, сега е 20%. До края на мандата дългът ще е 17%. Върнахме заем за 2,4 млрд. Това са цифрите”, заяви премиерът.

Борисов коментира и фалита на КТБ. „Орешарски не е изкупителната жертва. Отговорност на всичко, което се е случило с КТБ, носят БСП. При нашето управление и КТБ, и всички останали банки бяха стабилни. Затова искаме толкова много да влезем в еврозоната. За да не фалираме КТБ, започнахме да намаляваме средствата в нея”, обясни лидерът на ГЕРБ.

Избрано