Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

След падането на границата между Косово и Албания, поискаха закриването на още три балкански граници

Публикувано

на

Албанският премиер Еди Рама заяви в края на миналата година, че след отварянето на границата на Албания с Косово същото искане ще бъде отправено към Черна гора, Македония и Гърция, съобщава вестник „Обзървър“.

„Вярвам, че следващата пролет ще поставим границата между Албания и Косово в режима за технически критерии на Шенгенското споразумение.

Отворената граница с Македония, Черна гора и Гърция също е наша цел в близко бъдеще с членството ни в ЕС”, каза Рама. В Македония, където благодарение на албанското малцинство местните прозападни сили успяха да прокарат преименуването на страната в „Северна Македония”, което отваря пътя към НАТО и ЕС, албанците получиха държавен статут на своя език (законопроектът е в етап на одобрение) и наводниха със съплеменници ръководството на републиката.

В Черна гора албанското малцинство „помогна” на местното население да гласува за отделянето от Сърбия, вече се присъедини към НАТО и чака влизане в ЕС. И ако Белград бъде убеден да признае Косово, то тогава те ще могат да започнат да претендират за засега принадлежащата на Сърбия, но населена с албанци Прешевска долина.

Actualno.com

Избрано