Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Малък Сечко разгръща мразовит потенциал, студът се завръща

Публикувано

на

След сравнително плахото застудяване, което продължава и към момента, Малък Сечко 2019 се очертава да направи ново мразовито избухване със сериозна подкрепа от североизток точно в навечерието на Деня на влюбените/Трифон Зарезан по стар стил, пише meteobalkans.com.

Студената вълна от североизток се очертава да удържи днес, макар и като параметри  даотговаря на сравнително плахо застудяване. Пред полунощ над цялата страна температурите бяха над нулата.

Точно на точката на замръзване бе единствено в подножението на Чепън планина при Драгоманското поле и при Разградските височини.


Причината за устойчивостта за студеното време или по-скоро леко поднормените температури е антициклон с център над Поволжието – средното течение на Волга, сравнително слаб, който насочва или по-скоро поддържа приток на студ.

От северозапад наближава пореден доста дълбок атлантически циклон, който ще руши доминацията на и без това сравнително слабият студен Волжски антициклон. Топъл полъх от Либийската пустиня в неделя След изтласкването на студения антициклон на изток страната за кратко ще се озове под влиянието, сравнително слабо на антициклонален гребен с център в източната част на Либийската пустиня.

Ще цари почти безветрие, съвсем леко ще подухва южняк. Най-осезаемо ще се усеща затоплянето по долините на Струма и на Места. Изгледите са в неделя да няма съществени топли избухвания и в Санданското поле, не повече от 11-12 градуса, южнякът ще е много слаб, почти неосезаем. Атлантическият циклон ни наближава в понеделник, студен фронт вечерта Още в късните часове ще попаднем в югоизточната периферия на атлантическия циклон, което предвещава студен фронт, който винаги се предшества от южни ветрове. Температурите ще се вдигнат още с южняците. Но засега изгледите са да не е толкова значително повишението спрямо неделните стойности, може би само минималните ще мръднат леко нагоре.

През деня ще е с променлива облачност в понеделник, намаляваща до слънчево, но вечерта ще премине студен фронт, съпътстван от валежна зона. Валежи от дъжд ще започнат – от умерени до интензивни, първо от Видинската низина около и след залез в понеделник в посока югоизток се очертава да се придържа дъждовно-снежният фронт.

Паралелно и вятърът ще се усилва от умерен до силен и ще обръща посоката на запад-северозапад, като едва във вторник около обяд вече ще е изцяло северозападен. Студеният фронт прави циклон над Долнодунавската равнина От баричната долина, която ще се спусне към Западните Балкани в понеделник следобед се очертава да се образува циклон, който се явява рожба на студения фронт, което създава условия за по-интензивни валежи над цяла Северна България.

Във вторник се очертава да са предимно от дъжд, но в нощта срещу сряда с отслабването на запад-северозападния вятър и дори леко завъртане от североизток, ще премине в сняг.

Засега най-интензивни се очертават снеговалежите, но с очаквания за скромна снежна покривка до 10 см, между долините на Янтра и Русенски Лом. Трябва да позаснежи Средния Предбалкан, част от Средната и като чели повече Източната Дунавска равнина. Сняг в сряда и в Тракия В сряда и в Тракия е възможно да повали малко сняг, както и на югоизток – към Ямболското, Елховското поле и в Сакар Странджа.
Температурите доста ще се понижат и следобед ще са в тесни граници от 0 до 2, а на югозапад – до 5 градуса.
Студът във височина до тогава няма да е толкова много, че да е достатъчен да направи ледени дни, а и снягът ще е по-скоро ограничен като количество, затова впечатляващи студове като за февруари трудно биха били възможни. Вятърът обръща от североизток, навлиза сибирски студ Студът няма да е чист сибирски, а своеобразен микс от континентален и океански.
В сряда може да повали сняг в Тракия, тъй като още по обяд вятърът ще започне да обръща от североизток, ще попаднем в югоизточната периферия на засилващ се западноевропейски антициклон, който ще остане в наследство след преминаване на дълбокия атлантически циклон.
Антициклонът ще се измества на изток и затова вятърът ще е първо запад-северозападен и около обяд сряда трябва да обръща на североизточен, а по морето изглежда ще да е доста силен, леден вятър или по-скоро почти. На запад ще полъхва по-слабо, но ще държи студено с максимални около 0-5 градуса Студ и вятър на изток в деня на влюбените На 14 февруари се очертава да е по-скоро студено като за разгара на Малък Сечко, на изток ще продължи да духа от умерено до силно студено, максималните ще останат почти без промяна, по-дълбоки минуси до -5 са възможни на североизток. Но там ще е по-скоро ветровито, така че ще си останат до -3 -4 ограничени. Студът отслабва в петък, но се задържа до края на седмицата Малък Сечко се очертава да заложи на студ и поел веднъж ледената прегръдка на Източноевропейската равнина, която се явява посредник за Сибирския студ, няма да е пусне, освен в неделя и понеделник, когато ще е по-топло.
От сряда до неделя ще преобладават северните течения, макар и да от петък до неделя да се поуспокои, а в неделя – по-следващата, 17.02, и да се постопли и слънцето да се наложи. В петък е възможно да прехвърчи слаб сняг в Източния Предбалкан.
Като валежи до сряда не се очертават повече от 20-25 литра и то основно между Янтра и Русенски Лом. Но има разминаване между моделите американския дава повече сняг между Осъм и Огоста, това до сряда. От четвъртък до неделя се очертават локални и символични валежи.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.

Извън спорта

Помните ли Пенка, която напусна България? Ето какво се случва с кравата-беглец

Публикувано

на

Международно известната крава Пенка стана майка, похвали се собственикът й Иван Харалампиев. В четвъртък рано сутринта на бял свят във фермата на Харалампиев се появил Джон.

„Малкото теленце е повече от красиво, има невероятна сива украса и е страшно игриво. И както казах преди няколко месеца то ще носи името на британския евродепутат Джон Флак, който първи се застъпи за Пенка и я спаси от сигурна гибел“, обяви пред наш екип гордият стопанин.

Малкият Джон е изроден лично от Харалампиев, който през вчерашният ден не спираше да се радва на новото попълнение в стопанството си. „Рано сутринта Пенка роди. Веднага след това й дадох вода и я почерпих със захар. Така са ме учили моите предци. Даваш захар на кравата, за да е здраво теленцето й“, обяснява с усмивка Харалампиев, който не спира да милва Джон.

От вчера вече във фермата на 63-годишния мъж в село Мазарачево има 17 крави и едно теленце. Всички са му любими, но Пенка най-много.

„През всичките тези месеци да знаете кой ли не ми е предлагал пари да продам Пенка като атракция за туристите. Казал съм и пак повтарям и 100 хил. лв. да ми дадат, Пенка не я продавам. Джон също ще си го оставя и се надявам от него също да се радвам на поколение“, твърди Иван, който се опълчи на цялата държава, за да спаси Пенка.

По негови думите интересът от страна на чужденците към животното не стихва. Само преди десетина дни той получил поредно писмо от Германия с дарение. В него имало пари и картичка. „Въпреки, че мина толкова време хората не са забравили Пенка. Любопитното е, че за нея се сещат повече чужденците, отколкото нашите. Настояват постоянно да подпомагат животното“, разказва още Харалампиев.

А Джон от вчера сутринта вече припка около майка си и се радва на вниманието на фермерското семейство.

8-годишната крава Пенка стана международно известна, след като изчезна от животновъден обект в село Мазарачево на 12 май м.г. Две седмици по-късно тя беше открита в съседна Сърбия, а връщането й отново в България беше равносилно на смъртна присъда. По пътят към България кравата беше бременна, но загуби теленцето си, припомни Харалампиев. Първоначално беше обявено, че Пенка трябва да бъде умъртвена заради това, че е пребивавала в страна, която не е членка на ЕС, но след като беше дадена гласност на случая властите я помилваха. Първи за Пенка се застъпи британският депутат Джон Флак, който през лятото на м.г. я посети лично в село Мазарачево./Монитор

Прочети повече

Без майтап

Всички я обожаваме лятото, но ако знаете колко е полезна, ще започнете още повече да я хапвате

Публикувано

на

В тези нетърпими жеги, всеки човек търси начин да се разхлади. Аз ще ви предложа един изпитан метод – динята. Под всякаква форма.

Тя не само освежава, но и притежава доста полезни свойства. За тях ще ви разкажа в последствие, но със безпогрешност няма да сбъркате, ако се опрете на т. нар. любеница.

Динята разполага с десетки потребни характеристики. Като за начало, ще ви кажа, че тя подобрява храносмилането и води до по-добро усвояване на храната, а фибрите й действат много добре на стомашната микрофлора.

Този полезен плод съдържа и фолиева киселина, която играе важна роля при профилактиката на сърдечно съдовите заболявания. Тя участва и в синтеза на аминокиселините и в процеса на кръвообразуване, като регулира и обмяната на течности в тялото.

Динята помага и при заболяване на бъбреците и черния дроб. Примерно, при камъни в бъбреците, цистит и нефрид, необходимо е да се приема с храната до 500 гр. от магическата кръгла топка. Поради влиянието на веществата, които се съдържат в плода, солите преминават в урината и се изхвърлят от организма.

Чрез консумация на диня, може да се свали и висока температура, да се премахне холестерина от тялото, а тя даже помага при анемия, тъй като фолиевата киселина съдържа соли на желязото.

Тя е полезна и при ангина. Гаргарата с динен сок облекчава възпаленото гърло.

Лекарите препоръчват динята срещу отоци при сърдечна недостатъчност и за тонизиране на сърдечната мускулатура.

Диненият сок облекчава и лекува при изгаряния на кожата. Динята е много полезна особено след прекарано дълго и продължително заболяване. Като в такива случаи се препоръчва употребата на динен „мед“.

Динен „мед“

Приготвя се от добре узрели, сладки дини. Меката част се изтръгва и се изцежда първо през сито, а после през два слоя марля. Полученият сок се вари до кипване, като непрекъснато от него се маха пяната. После наново сокът се прецежда и се вари на слаб огън. „Медът “ е готов, след като сокът намали 5-6 пъти първоначалния си обем. Диненият „мед“ не се препоръчва на хора, страдащи от захарен диабет и киселини в стомаха.

Семената на динята притежават противоглистни свойства. Те се ползват за лечение на чревни паразити и за профилактика срещу глисти. На 1 литър вода се слагат 100 г смачкани семена от диня. Варят се 45 минути на среден огън, след това течността се прецежда. От нея се пие три пъти на ден 200 мл.

При колити се препоръчва настойка от динени кори. Петдесет грама сушени динени кори се заливат с 1/2 литър вряла вода и настойката се оставя да се охлади. От нея се пие по 1/2 чаша 4-5 пъти на ден.

За общо пречистване на организма от токсини се препоръчва „динен глад“. Тази диета се прави по следния начин: 3-4 дни се консумират само дини и черен хляб. Интензивното отделяне на урина през този период промива бъбреците и пикочните пътища.

Маска за лице с диня

Един голям резен студена диня се почиства от семето и се смачква. Нанася се на кожата на лицето. Маската се оставя да действа 15 минути, след което се измивате.

източник: zajenata.bg

Прочети повече

Без майтап

Натиснете тези 5 точки и няма да повярвате какво ще се случи с тялото Ви!

Публикувано

на

Китайската медицина е известна в целия свят. Тя максимално избягва употребата на лекарства и използва естествени техники, като акупунктура или акупресура, за да се освободят хората от различните болки и оплаквания. Уверете се сами, че повечето от ежедневните болки могат да се излекуват с прост масаж на тези няколко точки на дланта, ухото, краката и шията и то само за няколко минути.

1. Храносмилане, стомах и черва

kineska-dugovjecnost-1

2.

Раменете

kineska-dugovjecnost-2

 

3. Глава и очи

kineska-dugovjecnost-3

4. Сърце и бял дроб

kineska-dugovjecnost-4

5. Бъбреци и надбъбречна жлеза

kineska-dugovjecnost-5

източник и сн.: zajenata.bg

Прочети повече

Избрано