Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Топ публикации

На бас, че не знаете какъв празник честваме на 14 април! ;)

Публикувано

на

Казват, че добрият вратар е половин отбор.

Датата 14 април е провъзгласена за Международен ден на футболния вратар.

Защо обаче 14 април?

Отговорът е в памет на един вече бивш колумбийски вратар – Мигел Калеро. Да, за европейската публика той си е напълно непознат, тъй като в кариерата си игра в „Депортиво“ (Кали), „Спортинг“ (Баранкия) и „Атлетико Насионал“, и след това се превърна в легенда на мексиканския „Пачука“ играейки 11 години в този отбор.

За да звучи все пак малко по-авторитетно , ще уточним, че „Пачука“ е най-старият футболен клуб в Мексико, а в град „Пачука“ се помещава международният музей на футбола на ФИФА.

Калеро изигра и 50 мача за националния отбор на Колумбия и се прочу като „страшния“ вратар, срещу когото бившата звезда на Аржентина Мартин Палермо пропусна 3 дузпи в един мач.

Всъщност за любителите на футбола отвъд Океана Мигел Калеро обаче бе известен повече с темперамента си с това, че бе напълно достоен заместник на Рене Игита с акробатичните си спасявания и постоянните си излизания извън наказателното поле, и финтове срещу защитниците, които му заслужиха прякорите „Кондорът“ и „Господин шоу“.

Калеро почина внезапно след мозъчен инсулт на 4 декември 2012-а на едва 41 г. Няколко месеца по-късно – мексиканската компания, специализирана в производството на вратарски ръкавици „Ринат“ предложи неговият рожден ден – 14 април, да се чества като Деня на вратаря. И така от 4 април 2013 г. започна една засега не много известна традиция да се почита Деня на вратаря

Честит празник на момчетата с ръкавиците! 

 

Избрано