Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

10-те най-дразнещи неща в Париж

Публикувано

на

Американка, която живее от 5 години в Париж, е обстрелвана с въпроси за живота във френската столица. Често питат Колет Дейвидсън дали продължава да забелязва колко красив и изкусителен е градът или вече ѝ е безинтересен.

Все пак градът е вдъхновявал поколения писатели и артисти, станал е родно място на безброй модни тенденции и е дом на кухня, считана за световно наследство от ЮНЕСКО. Гордее се с толкова много музеи на изкуството, паметници и градини.

Ето какво казва Дейвидсън: „Вярно е, че след пет години живот тук все още се хващам да зяпам внушителните орнаменти по сградите на архитекта Хусман или да се взирам в лодките, плъзгащи се по Сена. Всеки път, когато пресека моста между катедралата „Нотр Дам“ и Съдебната палата, си мисля: „Уау, аз наистина живея тук“.

Но неизбежно моят ентусиазъм спада, когато кракът ми внезапно потъне в още топла купчина кучешко ако, която някой е „забравил“ да почисти от улицата. Или вдишам дима на няколко цигари докато минавам през „закритата тераса“ на кварталното кафене.

Или когато се чувствам като човешка топка в огромната тълпа, подхвърляна насам натам докато вървя по улицата и се блъскам с хора, които не могат да приемат факта, че ходя по тротоара.

Не ме разбирайте погрешно! Обичам този град по много причини. Но има няколко неща, които наистина тормозят. Вижте по-надолу кои са нещата в Париж, които ме карат да ръмжа от недоволство. Подредени са по потенциала си да ви подразнят

10. Пазете се от тълпите на рояци в Париж

Опитвах се да стигна до входа на метрото и това се превърна в епично приключение. Пробивах си път през тълпите от хора, които сякаш изскачаха от нищото. Когато се опитвах да заобиколя наляво, ме изблъскваха вдясно. И обратното. Въпреки че парижани могат да ви дадат вълнуващо усещане за градския живот, аз се дразня ужасно от факта, че не мога просто да си вървя по улицата без да ме нокаутират.

Лошото е, че този „феномен“ се прехвърля и в останалите аспекти на живота в Париж – докато чакате на опашка за филм, да пазарувате в бакалията, да си купувате ръкавици, да отидете на музей в събота. Ще се учудите на колко хора им е хрумнала същата идея като на вас. След това се сещате, че Париж е 27-ият най-гъсто населен град в света, изпреварвайки Мумбай и Кайро.

9. Обслужването

Ако получавах по долар всеки път, когато чувах работник от обслужващия персонал, администрацията или магазините да казва “c’est pas possible!” („това не е възможно“), щях да плувам в пари.

Независимо дали се опитвате да си поръчате айс кафе в горещ ден („ама разбира се, че нямаме лед“), да си върнете билет за влак, купен погрешка, или да свършите работа с администрацията, сте обречени да чувате “c’est pas possible!” като досаден рефрен.

Номерът е да разберете, че в повечето случаи всъщност е възможно. Въпросът е как излагате случая. И за съжаление, в Париж понякога единственият начин да получите желания изход е да вдигнете скандал.

8. Защо не мога да си поръчам горещи напитки в баровете след 21 ч.?

Това е нещо, което така и не проумях. Може би не трябва да се изненадвам, тъй като във Франция се придържат към „подходящите“ часове за различните ястия през деня с изненадващо и фанатично усърдие. Но не разбирам защо, освен американските вериги като „Старбъкс“, „е невъзможно“ (ето пак) да си поръчаш гореща напитка в повечето барове и дори кафенета след определен час. Докато поръчването на еспресо след вечеря в ресторант със седящи места е доста приемливо, поръчването на кафе със сметана в бар по тъмно изобщо не е ОК. И искам да знам защо. Франция е свободна страна, нали?

7. Всичко свързано с пътуване в парижкото метро

Чувствам се малко зле да сложа това в списъка с недостатъците, защото метрото на Париж е доста ефективно. За разлика от други услуги в града, метрото почти никога не е в стачки и и безкрайни почивки. Но откъде да започна да обяснявам колко ме дразни? Да стоиш заклещен с лице в нечия потна подмишница, чийто собственик очевидно не се е къпал с дни. Да слушаш нечий дет метъл, защото го мързи да си сложи слушалките. Да случаш нечия писклива и дрезгава версия на песента на Едит Пиаф „La vie en rose“ на акордеон докато пресичаш града. Да докосваш потния лост, по който е твърде вероятно да пълзи нова супербактерия, за да запазиш баланс и да те блъскат, настъпват, да ти крещят за това, че стоиш неправилно… Мога да продължавам още и още.

6. Звуци, които чупят звуковата бариера

Докато си седях в кафене в един парижки квартал един ден бях удивена, когато забелязах, че тишината е почти оглушителна. По-голямата част от града празнуваше национален празник и, за мой късмет, наоколо имаше много малко хора. Но не беше само това. Нямаше го постоянно бръмчене на колите, шума от строителните работници или постоянното дърдорене на хората. Даже чух чуруликане на птички. Беше много по-различно от постоянния шум, който изпълва града. Харесва ми, че Париж и шумящ, оживен град, но понякога просто е твърде шумно.

5. Чужденец означава опасен

Странно е, че след половин десетилетие това все още ме дразни, но наистина е така. Подозрението, грубото отношение на много парижки продавачи или сервитьори може да бъде отблъскващо в най-добрия случай и обидно в най-лошия. Не е обичайно в Париж да посрещнеш клиент с огромна американска усмивка и аз наистина вече не го очаквам. В крайна сметка, защо поръчката на хамбургер трябва да е вълнуващо преживяване? Но това, което не приемам, са смъртоносните погледи, означаващи „защо изобщо си тук“, когато единственото което искам е да си купя чифт панталони или горещ шоколад. Усмивка – дори фалшива, прави нечий ден много по-приветлив, а взаимодействието – по-приятно.

4. Документите и всичко свързано с френската бюрокрация

Това е нещо, което вероятно ще можете да избегнете, ако сте на кратко пътуване до Париж, за ваш късмет. Когато опрете до документи и административни процедури, вероятно няма нищо по-дразнещо, отчайващо и отнемащо време от парижката бюрокрация. Изглежда никой не си комуникира с никого, просто молби и процедури отнемат цяла вечност и една погрешна дума към чиновник може да ви отнеме всяка надежда за успех завинаги. Ако не ви откраднат нещо по време на престоя, вероятно ще можете да се разминете с това чудо.

3. Несериозни приятели и отмяна на уговорки в последната минута

Парижани са заети хора. Ако нямат резервация за ресторант в събота вечер, те планират да отидат на кино или са получили безплатен билет за откриване на галерия. С толкова неща за правене в града е трудно да изберете. Фактът, че с лекота създавате познанства в Париж (особено ако сте чужденци), означава, че ще и вие също ще имате сериозни планове. Но с толкова неща за правене повечето хора потвърждават плановете си в последната минута, а отмяната на ангажименти е по-често срещано отколкото ни харесва. Парижани не са несериозни по природа, но градът ги кара да правят огромни планове за много събития едновременно. За ваш късмет, ако сте в Париж за кратко, вероятно ще избегнете това неприятно явление.

2. Странното работно време на магазини и заведения

Железарията, която отваря от 10 до следобед, а след това отново от 3 до 7. Кафенето, което е отворено само от 4 следобед до 10 вечерта в сряда, петък и събота. Или книжарницата, която е отворена от 9 сутринта до 7 вечера в понеделник, 9.30 до 7 във вторник и от 10 до 7 в четвъртък. Личният ми номер едно е кварталната фризьорка, която оставя телефонния си номер на вратата и идва само, ако ѝ се обадиш за час. Освен очевидното раздразнение от факта, че ви трябва докторска степен по логистика, за да разберете когато всъщност тези места са отворени в града, има и един постоянен въпрос: „Как тези бизнеси изкарват пари, ако никога не са отворени“.

1. Това е един ужасно скъп град

Моят най-голям проблем с Париж е същият като при всеки голям метрополис в наши дни – Токио, Ню Йорк, Лондон. Със сигурност все още има места, където можете да и купите кафе за 1,20 евро или ядене за 4 евро, но те стават все по-трудни за откриване. Може да вините състаряването на населението или икономическата криза, но истината е, че това си е скъп град. Няма нищо по-дразнещо от това да платите 4 евро за средняпко еспресо или 20 за малък (среден) хамбургер. Дори да е вкусен, не е приятно. За нещастие, ако искате да опознаете града, ще трябва да го преглътнете, да извадите портфейла си отново и да си развалите 10-те евро за кроасан за 2 евро.

изт.

Извън спорта

Тест: устните разкриват какъв е мъжът!

Публикувано

на

Всеки знае, че първото впечатление, което прави човек, се дължи главно на външния му вид. Отделни части на лицето или тялото му могат да се окажат истински афродизиак за човека срещу него.

Оказва се обаче, че именно по формата на устните на един мъж, можем да разберем страшно много за него и за това какъв ще бъде при една евентуална връзка.

Е, няма да ви измъчваме повече дами. Просто помислете до кой вид от показаните се доближават най-много устните на гаджето ви и веднага всички тайни за него просто ще паднат. Стиска ли ви да проверите?

Устни номер 1

В една връзка тези хора обичат свободата. Трябва да им осигурите повече лично пространство – това е основното им условие. Това са хора, които мразят ограниченията и винаги се отнасят с уважение към половинката си и желанията й. Настояват за равенство и хармония в една връзка.

Устни номер 2

В отношенията си с хората тези мъже са много лежерни. Обичат свободата, забавлението и купоните. Готови са да дадат много на половинката си, но трябва да се чувстват наистина щастливи. Мразят песимистично настроените хора или тези, които са апатични към заобикалящия ги свят.

Устни номер 3

За тези хора в една връзка най-важното е доверието. Те са хора, които вярват, че любовта може да се гради само върху него и взаимното разбирателство. Мразят лъжата и неискреното отношение и винаги бягат от лицемерни хора. За тях материалното ви състояние и външният вид не са толкова важни, колкото искреността ви.

Устни номер 4

В отношенията с половинката тези хора търсят връзката „майка и син“. Те просто се нуждаят от човек, който да се грижи за него. Тези хора не харесват равнопоставеността, а обичат те да са в привилигирована позиция.

Устни номер 5

В една връзка тези хора не са особено смели. Те търсят човек със силен дух и волеви характер. Способни се да се подчинят на всички капризи на половинката. Готови са да дават любов, грижа и да помагат при решаването на всякакви проблеми.

Устни номер 6

Търсят семеен човек. Искат да бъдат обичани и да създадат поколение. Тези хора могат да гарантират на половинката си, че тя няма да се нуждае от нищо. Готови са доста бързо да предложат брак. Ако приятелят ви има такива устни, просто не го изпускайте./jenata.blitz.bg

Прочети повече

Извън спорта

8 грешки, които не бива да допускате при пътуване в чужбина

Публикувано

на

Колкото и да обичаме да пътуваме има ситуации, които не можем да предвидим и понякога се оказваме неподготвени. За това ви предлагаме да видите 8-те грешки, които правим най-често преди или по време на път и какво трябва да направим, за да ги избегнем:

Не проучваш предварително къде отиваш

Много хора не се подготвят предварително за мястото, на което отиват – не четат информация за града, не влизат в сайтовете на забележителностите и така губят много ценно време, когато пристигнат тепърва да проучват. Освен това, често, ако закупиш билетите си онлайн плащаш по-малко.

Не внимаваш къде сменяш пари

Дали сменяш пари от България или директно на място понякога има много голямо значение. Разбира се, ако отиваш в страна, в която ще ползваш евро или долари е едно, но ако отиваш на място с екзотична валута, се поинтересувай предварително откъде е най-добре да смениш пари и прочети горе долу как върви курса. И нещо много важно – никога не се доверявай на услужливи търговци, които ти предлагам обмяна на пари на улицата.

Не търсиш сувенири по-евтино

Ако искаш да не даваш 2 или 3 пъти повече за магнитче или друг сувенир, просто избягвай да пазаруваш от магазинчетата, които се намират до най-емблематичните забележителности. Това е все едно да купуваш сувенири от летището – нека не се заблуждаваме, разбира се, че са по-скъпи! Колкото по-отдалечена е уличката, а магазинчето по-невзрачно, толкова по-голям е шансът да си купиш местен сувенир на по-ниска цена. Същото важи и за заведенията.

Не подценявай застраховката

Грешно с схващането „няма да си правя застраховка, а като стане нещо ще му мисля“. Застраховката е важна част от пътуването и в случай на нужда може да ти спести изключително много средства. Поинтересувай се предварително какво точно обхваща и ако престоят ти е по-кратък, не се замисляй и я направи за целия период.

Такси или градски транспорт?

Не си мисли, че само с такси можеш да се придвижваш навсякъде. Да, можеш, но това би ти струвало доста. В Европа, в повечето градове има добре устроено метро, с което можеш да се придвижваш на много по-добра цена. Провери също дневните и седмичните карти, които са още по-изгодни. От и до летище проучи трансферите или пък виж колко ще ти струва да наемеш автомобил под наем – тази услуга вече е съвсем достъпна.

Не се запознаваш с местните правила

Дали можеш да влезеш в храма с обувки или трябва да се събуеш? Можеш ли спокойно да си пиеш бирата на улицата или е забранено? Има правила, които всеки турист следва да спазва, за да не обиди местните хора и да не прави грозно впечатление или по-лошо – да наруши законите и да има проблеми.

Валидност на документа за самоличност и визов режим

Преди да тръгнеш на следващото си пътешествие, провери докога е валиден доокументът за самоличност, с който ще пътуваш и имай предвид, че понякога има изискване неговата валидност да е минимум 6 месеца. Не забравяй и че не навсякъде можеш да пътуваш без виза или че на всяко летище можеш да се сдобиеш с такава. И за не изпаднеш в подобна ситуация, проверявай предварително или попитай своята туристическа агенция.

Не носи скъпи бижута и много пари

Не е тайна, че в повечето страни има хора, които чакат точно това – да те оберат. Те обикновено са на най-оживените площади, около най-посещаваните забележителности или в претъпкания градски транспорт и…чакат някой да се разсее само за миг…Именно затова те съветваме да избягваш да носиш скъпи бижута (В Доминикана, например, младежи със скутерчета директно дърпат синджирите от вратовете на туристите в движение), както и много пари в брой, освен, ако не е наложително, съветват от esky.

изт. pochivka.blitz.bg

Прочети повече

Извън спорта

Хороскопът за втората седмица от месеца (08-14 април)

Публикувано

на

Везни Седмичен Хороскоп 8 – 14 април 2019

Ако сте родени под знака на Везни, пред вас е седмица, в която ще ви зарадват новини и събития свързани с мъж, който живее в друго населено място или държава. Най-вероятно става дума за човек, с когото имате романтични или роднински отношения.
През тази седмица бъдете предпазливи в отношенията си с хора родени под знака на Телец, Козирог или Дева, тъй като помежду ви ще възникне недоразумение, неискреност или ще има опити за манипулация.
Всъщност отношенията ви с хора от тези три зодиакални знака са много важни за вас, но подобни действия трябва да се избегнат на всяка цена и да не толерирате такива.
Седмицата ще бъде благоприятна за пътуване (включително зад граница), за контакти с хора от различни държави и въобще за развитие на чуждестранните ви отношения.
Ще имате интересна комуникация с хора родени под знака на Близнаци, Везни или Водолей.
През седмицата ще обмисляте практичното разрешение на битов или имотен проблем, който определено ще се нуждае от предварителна подготовка и планиране.
Младите мъже Везни ще имат благоприятна седмица за хармонизиране на любовните си отношения и за възстановяване на стари приятелски връзки.

Скорпион Седмичен Хороскоп 8 – 14 април 2019

Ако сте родени под знака на Скорпион, през тази седмица ви предстои кратка раздяла или възникване на конфликтна ситуация с дете, ако сте родители.
Като цяло тази седмица вещае неприятна новина или събитие, свързано с дете или с млад човек от кръга ви роднини, съседи или приятели.
През седмицата ще ви зарадва здравословното стабилизиране на мъж и благоприятното му възстановяване след операция или друг вид лечение.
През седмицата ще възникне спор или напрежение с човек роден под знака на Рак, Скорпион или Риби, което ще има връзка с финансов документ или с пари.
През седмицата ще имате специални очаквания за подкрепа, помощ или съдействие от страна на жена, най-вероятно ваша майка, баба, сестра и др.
Жените на 35 годишна възраст ще имат благоприятна седмица за любовни и романтични преживявания.
Мъжете над 35 години ще имат много напрегната седмица, но с благоприятни резултати и успехи. Не пропускайте своите шансове през тези седем дни!

Стрелец Седмичен Хороскоп 8 – 14 април 2019

Ако сте родени под знака на Стрелец, пред вас е една благоприятна седмица за работа и за изпълнение на ваши семейни ангажименти.
Вероятни са посещения в различни държавни, банкови или юридически институции по въпроси, които са от значение за семейството ви.
През тази седмица избягвайте да се ангажирате с промени или да вземате важни решения, защото ще сте склонни да се влияете от емоциите си, които често ще се променят и така ще създадете нежелателен хаос в живота си.
През тази седмица ще ви изненада една неприятна новина свързана с човек, когото познавате. Ще получите неочаквани новини свързани с човек роден под знака на Овен, Стрелец или Лъв.
През тези седем дни интересно развитие ще имат ваши приятелски отношения с жена, с която най-вероятно си комуникирате виртуално, и с която споделяте общи интереси или идеи.
Младите жени Стрелец ще създадат нови познанства с хора от различни разстояния.

Козирог Седмичен Хороскоп 8 – 14 април 2019

Ако сте родени под знака на Козирог, пред вас е седмица, в която ще очаквате по-добри финансови доходи в семейството си или разрешаване на сложна финансова ситуация. Тази ситуация най-вероятно ще бъде свързана с възникването на непредвиден разход.
Това ще бъде благоприятна седмица за романтични пътувания и преживявания и за развитие на виртуална романтична кореспонденция.
Ще имате благоприятно време за вземане на важно решение свързано с промяна по местоживеене заради партньора ви (за тези от вас, които се намират в подобна ситуация).
През тази седмица следете внимателно новините, които касаят дома или семейството ви, и които най-вероятно ще дойдат чрез хора родени под знака на Дева, Козирог или Телец.
Неприятности с хора от зодиакалните знаци Везни, Водолей или Близнаци, могат да имат връзка с ваши финансови отношения или с други неприятни събития.

Водолей Седмичен Хороскоп 8 – 14 април 2019

Ако сте родени под знака на Водолей, пред вас е седмица, в която ще се изиска засилено внимание на работното ви място, с цел да се предпазите от грешки или пропуски, както и от опитите на някой да ви злепостави пред вашия ръководител.
Ако имате собствен бизнес бъдете внимателни с документацията, която ви предстои да обработите или с евентуални сделки, които ще сключите през седмицата.
През тези седем дни ще ви изненада придобивка в живота на син, съпруг, брат или баща. Вероятно това не е скъпа вещ, но така или иначе ще бъде приятна изненада.
Трудни ще бъдат отношенията между различните поколения, особено между бащи и дъщери.
Възможно е тези затруднения да не са свързани с конфликти, а с други сложни събития.
Седмицата вещае много интересни преживявания за жените над 35 годишна възраст, които по някакъв начин ще маркират край или начало на нещо ново в живота им.

Риби Седмичен Хороскоп 8 – 14 април 2019

Ако сте родени под знака на Риби, през тази седмица ще преживеете няколко приятни събития.
За някои от вас те ще бъдат свързани с пари или с финансов документ, за други с неочакван шанс, който съдбата ще им даде във важен момент, аз за трети ще са свързани с любовни преживявания.
През седмицата може да ви разтревожи възникването или развитието на здравословен проблем на човек от кръга ви роднини или приятели. Всичко ще се случва много бързо и ще има неочаквано развитие.
През тази седмица избягвайте конфликти с дете или с млади хора от семейството, тъй като ще срещнете неочакван отпор или ще преживеете неприятни прояви на инат.
През седмицата ще ви бъде приятно да се срещате и разговаряте с хора родени под знака на Рак, Скорпион или Риби, които може да са ваши стари приятели, или с които ще се запознаете през тези седем дни.

ЗА ОСТАНАЛИТЕ 6 ЗОДИИ – ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Прочети повече

Избрано