Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

10-те най-дразнещи неща в Париж

Публикувано

на

Американка, която живее от 5 години в Париж, е обстрелвана с въпроси за живота във френската столица. Често питат Колет Дейвидсън дали продължава да забелязва колко красив и изкусителен е градът или вече ѝ е безинтересен.

Все пак градът е вдъхновявал поколения писатели и артисти, станал е родно място на безброй модни тенденции и е дом на кухня, считана за световно наследство от ЮНЕСКО. Гордее се с толкова много музеи на изкуството, паметници и градини.

Ето какво казва Дейвидсън: „Вярно е, че след пет години живот тук все още се хващам да зяпам внушителните орнаменти по сградите на архитекта Хусман или да се взирам в лодките, плъзгащи се по Сена. Всеки път, когато пресека моста между катедралата „Нотр Дам“ и Съдебната палата, си мисля: „Уау, аз наистина живея тук“.

Но неизбежно моят ентусиазъм спада, когато кракът ми внезапно потъне в още топла купчина кучешко ако, която някой е „забравил“ да почисти от улицата. Или вдишам дима на няколко цигари докато минавам през „закритата тераса“ на кварталното кафене.

Или когато се чувствам като човешка топка в огромната тълпа, подхвърляна насам натам докато вървя по улицата и се блъскам с хора, които не могат да приемат факта, че ходя по тротоара.

Не ме разбирайте погрешно! Обичам този град по много причини. Но има няколко неща, които наистина тормозят. Вижте по-надолу кои са нещата в Париж, които ме карат да ръмжа от недоволство. Подредени са по потенциала си да ви подразнят

10. Пазете се от тълпите на рояци в Париж

Опитвах се да стигна до входа на метрото и това се превърна в епично приключение. Пробивах си път през тълпите от хора, които сякаш изскачаха от нищото. Когато се опитвах да заобиколя наляво, ме изблъскваха вдясно. И обратното. Въпреки че парижани могат да ви дадат вълнуващо усещане за градския живот, аз се дразня ужасно от факта, че не мога просто да си вървя по улицата без да ме нокаутират.

Лошото е, че този „феномен“ се прехвърля и в останалите аспекти на живота в Париж – докато чакате на опашка за филм, да пазарувате в бакалията, да си купувате ръкавици, да отидете на музей в събота. Ще се учудите на колко хора им е хрумнала същата идея като на вас. След това се сещате, че Париж е 27-ият най-гъсто населен град в света, изпреварвайки Мумбай и Кайро.

9. Обслужването

Ако получавах по долар всеки път, когато чувах работник от обслужващия персонал, администрацията или магазините да казва “c’est pas possible!” („това не е възможно“), щях да плувам в пари.

Независимо дали се опитвате да си поръчате айс кафе в горещ ден („ама разбира се, че нямаме лед“), да си върнете билет за влак, купен погрешка, или да свършите работа с администрацията, сте обречени да чувате “c’est pas possible!” като досаден рефрен.

Номерът е да разберете, че в повечето случаи всъщност е възможно. Въпросът е как излагате случая. И за съжаление, в Париж понякога единственият начин да получите желания изход е да вдигнете скандал.

8. Защо не мога да си поръчам горещи напитки в баровете след 21 ч.?

Това е нещо, което така и не проумях. Може би не трябва да се изненадвам, тъй като във Франция се придържат към „подходящите“ часове за различните ястия през деня с изненадващо и фанатично усърдие. Но не разбирам защо, освен американските вериги като „Старбъкс“, „е невъзможно“ (ето пак) да си поръчаш гореща напитка в повечето барове и дори кафенета след определен час. Докато поръчването на еспресо след вечеря в ресторант със седящи места е доста приемливо, поръчването на кафе със сметана в бар по тъмно изобщо не е ОК. И искам да знам защо. Франция е свободна страна, нали?

7. Всичко свързано с пътуване в парижкото метро

Чувствам се малко зле да сложа това в списъка с недостатъците, защото метрото на Париж е доста ефективно. За разлика от други услуги в града, метрото почти никога не е в стачки и и безкрайни почивки. Но откъде да започна да обяснявам колко ме дразни? Да стоиш заклещен с лице в нечия потна подмишница, чийто собственик очевидно не се е къпал с дни. Да слушаш нечий дет метъл, защото го мързи да си сложи слушалките. Да случаш нечия писклива и дрезгава версия на песента на Едит Пиаф „La vie en rose“ на акордеон докато пресичаш града. Да докосваш потния лост, по който е твърде вероятно да пълзи нова супербактерия, за да запазиш баланс и да те блъскат, настъпват, да ти крещят за това, че стоиш неправилно… Мога да продължавам още и още.

6. Звуци, които чупят звуковата бариера

Докато си седях в кафене в един парижки квартал един ден бях удивена, когато забелязах, че тишината е почти оглушителна. По-голямата част от града празнуваше национален празник и, за мой късмет, наоколо имаше много малко хора. Но не беше само това. Нямаше го постоянно бръмчене на колите, шума от строителните работници или постоянното дърдорене на хората. Даже чух чуруликане на птички. Беше много по-различно от постоянния шум, който изпълва града. Харесва ми, че Париж и шумящ, оживен град, но понякога просто е твърде шумно.

5. Чужденец означава опасен

Странно е, че след половин десетилетие това все още ме дразни, но наистина е така. Подозрението, грубото отношение на много парижки продавачи или сервитьори може да бъде отблъскващо в най-добрия случай и обидно в най-лошия. Не е обичайно в Париж да посрещнеш клиент с огромна американска усмивка и аз наистина вече не го очаквам. В крайна сметка, защо поръчката на хамбургер трябва да е вълнуващо преживяване? Но това, което не приемам, са смъртоносните погледи, означаващи „защо изобщо си тук“, когато единственото което искам е да си купя чифт панталони или горещ шоколад. Усмивка – дори фалшива, прави нечий ден много по-приветлив, а взаимодействието – по-приятно.

4. Документите и всичко свързано с френската бюрокрация

Това е нещо, което вероятно ще можете да избегнете, ако сте на кратко пътуване до Париж, за ваш късмет. Когато опрете до документи и административни процедури, вероятно няма нищо по-дразнещо, отчайващо и отнемащо време от парижката бюрокрация. Изглежда никой не си комуникира с никого, просто молби и процедури отнемат цяла вечност и една погрешна дума към чиновник може да ви отнеме всяка надежда за успех завинаги. Ако не ви откраднат нещо по време на престоя, вероятно ще можете да се разминете с това чудо.

3. Несериозни приятели и отмяна на уговорки в последната минута

Парижани са заети хора. Ако нямат резервация за ресторант в събота вечер, те планират да отидат на кино или са получили безплатен билет за откриване на галерия. С толкова неща за правене в града е трудно да изберете. Фактът, че с лекота създавате познанства в Париж (особено ако сте чужденци), означава, че ще и вие също ще имате сериозни планове. Но с толкова неща за правене повечето хора потвърждават плановете си в последната минута, а отмяната на ангажименти е по-често срещано отколкото ни харесва. Парижани не са несериозни по природа, но градът ги кара да правят огромни планове за много събития едновременно. За ваш късмет, ако сте в Париж за кратко, вероятно ще избегнете това неприятно явление.

2. Странното работно време на магазини и заведения

Железарията, която отваря от 10 до следобед, а след това отново от 3 до 7. Кафенето, което е отворено само от 4 следобед до 10 вечерта в сряда, петък и събота. Или книжарницата, която е отворена от 9 сутринта до 7 вечера в понеделник, 9.30 до 7 във вторник и от 10 до 7 в четвъртък. Личният ми номер едно е кварталната фризьорка, която оставя телефонния си номер на вратата и идва само, ако ѝ се обадиш за час. Освен очевидното раздразнение от факта, че ви трябва докторска степен по логистика, за да разберете когато всъщност тези места са отворени в града, има и един постоянен въпрос: „Как тези бизнеси изкарват пари, ако никога не са отворени“.

1. Това е един ужасно скъп град

Моят най-голям проблем с Париж е същият като при всеки голям метрополис в наши дни – Токио, Ню Йорк, Лондон. Със сигурност все още има места, където можете да и купите кафе за 1,20 евро или ядене за 4 евро, но те стават все по-трудни за откриване. Може да вините състаряването на населението или икономическата криза, но истината е, че това си е скъп град. Няма нищо по-дразнещо от това да платите 4 евро за средняпко еспресо или 20 за малък (среден) хамбургер. Дори да е вкусен, не е приятно. За нещастие, ако искате да опознаете града, ще трябва да го преглътнете, да извадите портфейла си отново и да си развалите 10-те евро за кроасан за 2 евро.

изт.

Извън спорта

Хороскопът за 20 юни, четвъртък

Публикувано

на

Овен 

Бъдете готови на това, Вашите постижения, както и привичните Ви методи на работа, да бъдат подложени на съмнения. Този ден ще изисква от Вас умение спокойно да приемате критика, да зашитавате своята позиция с добре измислени аргументи, да анализирате чуждите грешки, както и да си правите от всичко това правилни изводи. От гледна точка на личните отношения, денят се подрежда съвсем успешно и Ви дава възможност да прекарате времето си с най-скъпите за Вас хора, пише lamqta.com. Възможни са приятни сюрпризи, а не са изключени и неочаквани любовни признания, паралелно с интересни запознанства.

Телец

Ако има нещо, до което упорито се опитвате да се доберете на работата си, днес има голяма вероятност най на края да видите прогрес в това направление. Разбира се, няма никаква гаранция, че всичко ще тръгне така, както би Ви се искало, но при такива неща никога не може да има гаранция за всичко. Но пък точно това прави очакването така завладяващо: никога не знаеш, какво може да очакващ в следващия момент.Така че раздвижете пръсти, изпратете необходимите електронни съобщения и чакайте, за да видите какво ще стане. Възможно е да се наложи и да позвъните на някое и друго място.

Близнаци

На приключване с деловите задачи трябва да използвате сутрешните часове. През деня забележимо ще се засили стремежът Ви към свобода, оригиналност, и откриване на нови страници в деловия и любовния живот. Само че търсенето на независимост може да се натъкне на препятствия. Може да Ви попречи необходимостта спешно да свършите нещо. Ще успеете да се справите, ако на време си съставите план за действие, и се откажете от ненужните и излишно опасни експерименти.

Рак

През този ден се постарайте , да не правите забележки на своя любим човек, дори това много и много да Ви се иска. Той няма да е в състояние да възприеме дори и най-справедливата критика и подобно на таралеж ще Ви показва хиляди бодлички. Нали не искате това?…

Лъв

Най-сетне ще започнете да разбирате, как влияете на обкръжаващите, и това все повече започва да Ви харесва. Днес ще имате шанс да се убедите в това, когато привлечете към себе си вниманието на множество хора. Те възприемат Вашите идеи сериозно. Тогава защо не вземете да направите и Вие същото? Ако помислите за неотдавнашните промени към по-добро, ще разберете, че Вашите заслуги са доста големи. Не надценявайте властта, която имате над хората, защото може да изпуснете голяма възможност.

Дева

Очакват Ви финансови загуби и на много представители на знака днес ще се наложи да се „бръкнат” с доста големи суми. Но пък за сметка на това, в други отношения денят е много подходящ. Всъщност, днес Девите ще имат възможност да реализират планове от личен характер, да зарадват близките си и приятно и весело да прекарат времето си с приятели. Много плодотворна ще бъде първата половина на деня и по тази причина ще трябва нея да посветите на задължения и дейности, изискващи повече внимание. Чак вечерта ще може да се радвате на спокойна и непланирана предварително почивка, когато дори гледането на телевизия ще Ви достави огромно удоволствие.

 

ЗА ОСТАНАЛИТЕ 6 ЗОДИИ – ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Прочети повече

Извън спорта

Хороскопът за 20 юни, четвъртък

Публикувано

на

Везни

Днес Вашия любим човек ще скрива нещо от Вас, което, разбира се, въобще няма да Ви хареса. Само че не бързайте да си правите генерални изводи! Може би наистина е по-добре да не знаете за онова, което не иска да Ви каже? Много знаене – много усложнения и проблеми…

Скорпион

Самият факт, че току-що сте позволи на някого да Ви поздрави публично, е вече голяма крачка за Вас. Наистина, имате пълното основание да се поглезите с една вечеря в ресторант , или да направите за себе си някаква друга приятна дреболия, пише lamqta.com. Но хайде да не забравяме, че получавате това поощрение по много уважителна причина. Напред! Не се отказвайте!

Стрелец

Повече от ясно е, че днес ще затворите очите си за общественото мнение, относно Вашия любим човек, и ще постъпите така, както сами преценявате, че е нужно, без да се съобразявате с когото и да било и без да се нуждаете от нечие ръководство. Навярно това ще бъде най-правилния изход от създалата се ситуация.

Козирог

Не е лесно да Ви накарат да се разделите с пот изкараните пари, дори и да имате хубав повод за покупки – рожден ден, годишнина или някакъв друг тържествен случай. Така че ако днес се събудите с желание да похарчите крупна сума, вземете някой от близките си хора и си дайте вид, че добре сте помислили, преди да дадете парите на касата. Знаете какво искате и може да се сдобиете с желаното, а това е достатъчно.

Водолей

Днес и през следващите няколко дни е най-добре да си сложите предупредителен знак, тъй като от Вас не трябва да очакват обективност и безористрастност, с които по начало се славите. Позволете на чувствата си да се проявят, но ако действително се грижите за своите близки, предупредете ги от рано, че сте в несвойствено настроение, защото иначе много ще ги разтревожите.

Риби

Денят е свързан със сериозни семейни проблеми, разрешаването на които ще отнеме доста време. Грижите и суетата дразнят, но пък резултатите се оказват напълно достойни. Помнете, че точно във Вашата глава днес ще се появят най-хубавите идеи, и че именно Вие сте в състояние да дадете на човека, изпаднал в трудна ситуация, действително полезен съвет. Вероятността за нови запознанства е голяма, но едва ли през този започващите отношения ще прераснат в нещо сериозно. Вие ще се стремите само към приятно общуване, без да искате да се потопите в изобилието от чувства. Флиртувайте, но не давайте каквито и да било обещания.

ЗА ОСТАНАЛИТЕ 6 ЗОДИИ – ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

 

Прочети повече

Извън спорта

Парче бекон, парче кашкавал и яйце правят от обикновения картоф малък шедьовър (СНИМКА)

Публикувано

на

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Опитът показва, че за най-вкусните ястия не са нужни много продукти. Тази рецепта с картофи е поредното доказателство, че малкото продукти означават много вкус.

Спокойно може да поднесете така приготвените картофи и на празничната трапеза – със сигурност ще оберат точките. Картофки в бекон с кашкавал и яйце – много вкусно, зашеметяващо красиво и невероятно апетитно.

Важно! Картофите трябва да са големи. Трябва да ги измиете старателно и дори може да не ги белите.

Необходими продукти:

6 големи картофа

200 гр.настърган кашкавал

18 ленти бекон

6 яйца

зелени подправки на вкус

6 супени лъжици зехтин

сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

Покрийте тавичката с хартия за печене.

Набодете всеки картоф с вилица и го намажете със зехтин. Добавете сол и черен пипер на вкус, след което сложете картофите в тавичката.

Пъхнете ги във фурната, предварително загрята до 180 градуса и печете 40 минути.

Готовите картофи извадете върху дъска и отрежете горния слой. След това извадете сърцевината с лъжица.

Кашкавала настържете и поставете в купа. Добавете към него издълбаното от картофите, сол и пипер на вкус. Разбъркайте добре.

Вземете 3 ленти бекон и ги сложете на дъската. В центъра поставете една „лодка“ от картоф и обвийте хубаво с бекона. Поставете плънката в средата, натъпчете я леко и отгоре чукнете едно яйце.

Същото направете и с другите картофи.

Върнете приготвените лодки в тавичката и ги сложете да се пекат във фурната, предварително загрята до 160 градуса. Печете 15-20 минути. След това поръсете с нарязани зелени подправки и сервирайте веднага.

изт. ЗаЖената

Прочети повече

Избрано