Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Кардиолози откриха защо здрави хора умират по-бързо от болни

Публикувано

на

Ново изследване открива връзка между минималния годишен отпуск и преждевременната смърт

Последиците от краткия годишен отпуск и липсата на почивка могат да бъдат фатални. Това предупреждават кардиолози от университета в Хелзинки в ново проучване.

Екипът искал да разбере дали краткия годишен отпуск има връзка с преждевременната смърт при напълно здрави хора.

В изследването взели участие 1222 доброволци на възраст над 40 години.

Сред тях имало както напълно здрави хора, водещи здравословен начин на живот, така и хора с наднормено тегло и нездравословни навици, при които рискът от сърдечно-съдови заболявания бил много по-голям.

След анализ на данните, събрани по време на изследването, учените стигнали до извода, че продължителността на живота на доброволците била пряко свързана с размера на годишния им отпуск.

Екипът констатирал и нещо много любопитно. Оказало се, че не здравословното състояние на доброволците, а размерът на годишния им отпуск, е от значение за продължителността на живот.

Учените предупреждават, че, за да не подлагаме на риск здравето си, всяка година трябва да почиваме минимум четири седмици. При по-кратък отпуск, рискът от преждевременна смърт, вследствие на сърдечно-съдови заболявания, дори сред хора в добро здраве, се повишава значително./факти.бг

Избрано