Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Без майтап

Мария Гроздева направи нещо, което никой друг наш спортист не бе постигал

Публикувано

на

Мони ГЕОРГИЕВ

Легендата на родната спортна стрелба Мария Гроздева отстреля още един рекорд чрез златния си медал на 25 м. спортен пистолет на 2-рата от 4-те Световнати купи, провела се в Пекин. Освен че извоюва квота за България за Токио 2020, чрез която ще стане първият наш спортист с участие на 7 олимпиади, 46-годишната Гроздева стана и за рекордния 12-и път Спортист на месеца в традиционната анкета на Пресклуб „България“ сред спортните редакции. 46-годишната Гроздева триумфира за първи път в допитването през октомври 1998, а последната ѝ победа датира от декември 2014 г.

„Успехът се дължи на огромната спокойствие, от което съм заобиколена. То идва благодарение на отличната работа на Българския стрелкови съюз в лицето на спортния му директор Димитър Тодоров, на подсигурения бюджет от спортното министерство, на Академията на МВР, тъй като най-добрите стрелци сме военизирани, както и на човека до мен Валери Григоров. Няма време за почивка, другата седмица заминаваме в Мюнхен на следващата Световна купа, като последната в Рио де Жанейро с Валери ще си я спестим“, заяви 2-кратната олимпийска шампионка.

Григоров, неин личен треньор и съпруг обясни, че СК в Пекин е най-силното състезание в последните години, а може би и в цялата история на спорта, като от Съюза изразиха увереност, че на Игрите в Токио ще бъдем представени от поне 4-ма стрелци. Основните надежди са свързани с Антоанета Бонева, Антон Ризов и Самуил Донков, но Гроздева не изключва и приятна изненада от по-младите Мирослава Минчева и Кирил Киров.

„Квоти за Токио  могат да бъдат извоювани както на двете предстоящи Световни купи, така и на Европейските олимпийски игри в Минск, на Евро 2019  на малокалибрено оръжие и Евро 2020 на въздушно оръжие. За дисциплината „смесени отбори“ също може да сформираме двойка, ако мъж спечели квота. Бяха раздадени само 4 квоти на микса на световното в Корея миналата година, другите двойки ще се съчетаят от състезатели, спечелили индивидуални квоти“, обясни Мария Гроздева.

 

 

Избрано