Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Без майтап

Вижте кой се оказа юридически мажоритарен собственик на футболния Славия

Публикувано

на

Кипърска гражданка по документи е мажоритарен собственик на „Славия“. Това става ясно от подадените декларации на клубовете от Първа лига, в които те трябваше до 31 май да посочат реалните си собственици, каквото е изискването по новия Закон за мерките срещу изпирането на пари. Проверка на Gong.bg показа, че може би най-интересните данни са около „Славия“.

Най-старият столичен клуб, чийто президент е Венцеслав Стефанов, има за основен собственик Електра Еротокриту от Лимасол (Кип), която притежава 65.57% от капитала на дружеството, а прекият контрол върху клуба се упражнява от установената също в Кипър фирма „Алмара Трейд Лимитид“ с представител Димитър Радев. Другият основен акционер в клуба пък е кметът на Столична голяма община, понастоящем Йорданка Фандъкова, с дял от 34%.

Последният факт най-вероятно се дължи на сделката за апортирането на общински имоти в полза на „Славия“, включително и стадиона. Скандалът датира от 1999 г. Тогава общинското дружество „Софийски имоти“ (б.р. – то и сега на книга упражнява непряк контрол върху ПФК „Славия“ чрез представителя Димитър Шивачев) апортира земята на базата на „Славия“ в ново акционерно дружество. Самите обекти – стадион, басейн, хотел и зали, преди това са преобразувани от публична в частна общинска собственост.

В декларацията също така е вписано, че юридическото лице „или друго правно образувание, чрез което се упражнява контрол“, е Алмара Трейд Лимитид (Кипър)./Сега

 

Избрано