Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

20 храни, които не трябва да приемате сурови

Публикувано

на

Суровоядството е изключително популярен начин за здравословна диета. Но винаги има и такива храни, които въпреки супер съставките си трябва да преминат през термична обработка. Трябва да сме внимателни и да проверяваме кой е по-полезният начин за приемане на храната.

Ето някои от храните, които не бива да консумирате сурови.

1. Мляко

Прясното мляко се смята за най-добро за тялото ни, но това не значи току-що издуено от животното. Непастьоризираното мляко съдържа вредни бактерии, които в голяма степен могат да увредят здравето ни. Някои от тях са салмонела, листерия и ешерихия коли. Изследвания доказват, че приемът на сурово мляко продължава да застрашава здравето на хората.

2. Къдраво зеле

Познато е като една от най-здравословните храни по цял свят. Въпреки това голямо количество от растението може да причини хормонален дисбаланс, нестабилност в нивата на кръвната захар и проблеми с теглото. Като резултат е възможно да усетите подуване на щитовидната жлеза.

3. Яйца

Разпространено е твърдението, че суровите яйца са по-полезни. Изследвания обаче доказват обратното. В приготвеното яйце учените откриват 90% протеин, а в суровото едва 50%. Бактерията салмонела, която се намира основно по черупките на яйцата, е също минус на необработеното яйце.

4. Бадеми

Бадемите са удобни за хапване навсякъде и също така са богати на протеин, фибри и полезни мазнини. Но освен всички плюсове съдържат и цианид, който води до главозамайване, гадене и коремни спазми. Суровата форма на горчивия плод е забранена в Америка, но все още е легална в много други държави.

5. Плод от бъз

Плодът съдържа антиоксиданти, които спомагат за справяне с хрема или грип, а също така подобрява имунната система. Но суровият му прием води до повръщане и унес, според изследвания. За щастие, след обработка на плода той е напълно безопасен.

6. Брашно

Често ни се иска да опитаме от тестото, особено когато е за сладки, но по този начин рискуваме здравето си. От една страна заради суровото яйце, а от друга заради съдържанието на бактерията ешерихия коли в брашното. Ако искаме да не застрашаваме организма си, трябва да задържим апетита, докато тестото излезе от фурната.

7. Брюкселско зеле

Майките много обичат да натякват на децата си, че трябва да си изядат зелето, колкото и да не им харесва. Прави са, защото е богато на антиоксиданти. Брюкселското зеле може да се приема сурово, но само ако нямате хипотиреоидизъм (заболяване на щитовидната жлеза), тъй като то съдържа някои от токсичните съставки, причинители на болестта.

8. Ябълки

Ябълките са полезни за храносмилателните сокове, но никога не бива да дъвчете семките им, тъй като те съдържат цианид. Разбира се, за да се получи натравяне са нужни около 40 семки, но все пак експерти обясняват, че дори малко от веществото е нездравословно.

9. Кашу

Кашуто намалява холестерола и риска от сърдечна недостатъчност. Но съдържа токсична съставка, която причинява екземи и обриви по кожата при някои хора.

10. Риба тон

Рибата може да причини хранителна болест, ако е седяла в близост до месо или друга риба, тъй като бактериите се разпространяват мигновено. Суровата риба съдържа висока концентрация на непреработени химични елементи, които могат да засегнат централната нервна система.

11. Кълнове

Лесно причинява стомашни разстройства, диария и повръщане. Обикновено симптомите се появяват от 1 до 8 дни след приемането на суровото растение. Вирусите се прилепят за тях, а необработените кълнове ги разпространяват в организма ни.

12. Домати

Няма опасност за здравето ни, ако ядем доматите сурови, стига да са измити добре под гореща вода. Но проучвания доказват, че след обработка процентът антиоксиданти в тях се повишава, правейки ги по-здравословни.

13. Фасул

Фасулът съдържа линамарин, който произвежда цианид, когато се приема суров. След сваряването нивата на цианида намаляват значително и той става нетоксичен за организма ни.

14. Картофи

Най-често се случва децата да захапят картофа като ябълка. При приготвянето на картофите нивото на лектина спада и ни осигурява безопасно консумиране на зеленчука. При суров прием гликоалкалоидите могат да предизвикат сънливост, сърбеж и повишена чувствителност.

15. Пилешко месо

Пилешкото месо съдържа вируси като салмонела и кампилобактер, които водят до диария, вируси или храносмилателни проблеми. Месото трябва да се приготвя при температура над 165 градуса, за да бъде годно за консумация.

16. Гъби

Суровите гъби могат да причинят рак на пикочния мехур поради наличието на агаритин. Макар случаите да са приблизително 2 на 100 000 човека, е добре да приготвяме гъбите преди консумация.

17. Червен боб

Приблизително 4-5 сурови бобени зърна могат да причинят остра диария, гадене и повръщане заради съставки като фитохемаглутинин (лектинът на боба). Експерти съветват да накисваме боба за 5 часа, след което да го варим за не по-малко от 10 минути.

18. Листа от ревен

Не е проблем да приемаме суров ревен, стига да отстраним листата. Ревенът има множество благоприятни свойства, но листата му са силно токсични. Съдържат киселина, която непреработена причинява диария.

19. Маслини

Противно на всички изброени досега, маслините не са токсични, а са по-скоро неприятни на вкус. Ако се опитате да откъснете маслина от дървото и да я изядете, най-вероятно просто няма да ви хареса и ще изпитате нужда да я изплюете.

20. Мед

Суровият мед съдържа спори на бактерии, които са много вредни за деца под 1 годинка, бебета и бременни жени. Могат да предизвикат хранително натряване с признаци като гадене и диария.

Помислете добре следващият път преди да опитате сурова храна./iwoman.bg 

Избрано