Опитайте приставката на Ludsport.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Последвайте ни във

Извън спорта

Запазете портокаловите кори – 11 начина как да ги използвате отново

Публикувано

на

През зимните месеци често купуваме и хапваме портокали, мандарини и други цитруси. Не бързайте да изхвърляте портокаловите и другите кори, а вижте по колко много полезни начини можете да ги използвате:

 1. Използвайте ги в кулинарията– нарежете ги на малки парченца и ги прибавете в кексове и сладкиши, направете захаросани лимонени корички, бланширайте ги в сладка вода и ги потопете наполовина в разтопен шоколад. Или си направете пикантен екстравърджън зехтин с цитрусов аромат – за целта нарежете ситно кора на лимон и я оставете да престои в шишето със зехтин. След 48 часа прецедете зехтина и съхранявайте, както обикновенно.

 2. Меката бяла част на неизсъхналите кори от портокал можете да използвате, за даполирате мебелите, които вече са позагубили своята свежест.
 3. Добавете портокалови кори в плика с кафява захар. Корите обират влагата ипредпазват кафявата захар от втвърдяване. Накрая оваляните в захарта корички прибавете в чая си и се насладете на приятния му цитрусов аромат.
 4. Можете да запазвате и сушите корите от цитруси, които в последствие да използватекато подпалки. Маслата, намиращи се в кората, съдържат запалима субстанция, която ускорява процеса по запалване. Освен това ако ги прибавяте в печката на дърва, с която се отоплявате , то стаята ви ще ухае приятно и ще прогони миризмата на дим.
 5. Може би не знаете, че можете да използвате портокаловата или лимоновата кора катогъба за почисване.Преди кората да изсъхне, тя съдържа масла, които обезмасляват повърхностите. Ако имате мазна печка или мивка, просто използвайте прясна кора да ги изтъркате.
 6. Ако поставите портокалови или лимонови кори в обувките си през нощта, теабсорбират неприятните миризмиги дезинфикцират. Ако живеете в жилище без тераса можете да си пазите портокаловите кори и да слагате по малко от тях на дъното на торбата за боклук, преди да я използвате. Така ще избегнете неприятните миризми или поне ще ги замаскирате със силния аромат на портокалите.
 7. Ако сте имали гости и в апартамета или стаята ви е останала неприятната миризма на цигари можете да сварите  в съд с малко вода портокалови кори и канела. Оставете парата да се стели в помешението и проблема е решен с тозинатурален освежител за въздух.
 8. Направетедезодорант за хладилника– срежете портокал или мандарина наполовина и махнете плода. Напълнете празната половина със сода бикарбонат. Сложете в малка купичка и го съхранявайте в хладилника. Содата и цитруса обират всички миризми в хладилника.
 9. Пригответе синатурален цитросов препарат за почистванекато залеете буркан пълен с портокалови кори с оцет, оставите го да престои две седмици, пасирате и разредите с вода в съотношение 1:1. Използвайте като универсален препарат за почистване.
 10. Миризмата на цитрусови плодовеотблъскава насекомите. Вземете свежи портокалови кори и ги втрийте в кожата си. Цитрусовият аромат ще отблъснекомарите. Ако имате проблем с голите охлюви в градината си, разпръснете портокалови кори отгоре на почвата. Поставете портокалови кори (може и смлени) около проблемните области с мравки. Можете също така да поставите портокалово масло около проблемните зони.
 11. Котки и кучетата не харесват силния мирис на цитрусовите плодове. Поставете портокалови кори от външната страна на вашия дом за да държите бездомните котки далеч. Също така, ако иматекоте или куче, което влиза на места, където не трябваили рови стайните растения, разтъркайте кори или ги поставете на тези места в дома си.

  Силва Коен/lamqta.com

Избрано